Acasă » Filme » Viața de film a lui Alain Delon, cel mai dorit actor francez al tuturor timpurilor: „Aproape toată lumea a murit”. Cine a fost simbolul masculin al cinematografiei europene

Viața de film a lui Alain Delon, cel mai dorit actor francez al tuturor timpurilor: „Aproape toată lumea a murit”. Cine a fost simbolul masculin al cinematografiei europene

De: Ileana Mlădinoiu 04/09/2023 | 11:07
Viața de film a lui Alain Delon, cel mai dorit actor francez al tuturor timpurilor: „Aproape toată lumea a murit”. Cine a fost simbolul masculin al cinematografiei europene
Alain Delon a cerut să fie eutanasiat / Sursă Foto: Facebook

Alain Delon este unul dintre cei mai mari actori francezi ai generației sale de la lansarea carierei în 1957. S-a impus rapid, grație magnetismului și prezenței sale carismatice. Poreclit „Ghepardul”, după filmul cu același nume de Luchino Visconti, sau „Samuraiul”, starul francez este adesea considerat o legendă a celei de-a 7-a arte, iar în tinerețe sa a fost desemnat „cel mai frumos bărbat”, un simbol masculin al cinematografiei europene.

Cariera cinematografică a lui Alain Delon

Alain Delon s-a născut pe 8 noiembrie 1935 la Sceaux, lângă Paris. După divorțul părinților, pe când avea doar patru ani, Alain Delon a fost plasat într-o familie adoptivă. Tatăl său era gardian, așa că a crescut în mijlocul închisorii din Fresnes. Când părinții săi adoptivi au murit, s-a întors să locuiască cu mama și tatăl său vitreg în regiunea pariziană.

Debutează în cinematografie în 1957 în „Când femeia se implică”, de Yves Allégret, iar în 1958 va juca în „Fii frumoasă și taci” („Sois belle et tais-toi”), alături de Jean-Paul Belmondo. În 1960, tânărul actor a devenit un adevărat star de film în „În plin soare” („Plein Soleil”), de René Clément și în „Rocco și frații săi” („Rocco E I Suoi Fratelli”), de Luchino Visconti.

Alain Delon s-a orientat apoi mai mult către filmele dramatice, în special, jucând rolul lui Tancrède în „Ghepardul”, după care a urmat o carieră internațională, filmând la Hollywood pentru „Comanda pierdută” („Les Centurions”), „A fost cândva hoț (Once a Thief)”, „Texas dincolo de râu” („Texas Across The River”) și în alte patru filme, după care s-a întors în Franța pentru a lucra alături de Lino Ventura.
De-a lungul carierei sale cinematografice, Alain Delon a jucat în peste 90 de filme. Chiar dacă este cel mai cunoscut pentru rolurile sale de gangster precum „Samuraiul” („Le Samourai”) sau „Borsalino – Împotriva Mafiei” („Borsalino”), actorul nu a încetat niciodată să schimbe registrul, de la dramă la acțiune sau chiar thriller, trecând de câteva ori și prin comedie.

Alain Delon s-a impus și în filme de aventură precum „Laleaua neagră” („La toulipe noire”), „Melodie în subsol” („Melodie en sous-sol”), de Henri Verneuil sau „Adio, prietene” („Adieu l’ami), din 1968, de Jean Herman. Printre cele mai cunoscute roluri ale sale, trebuie adăugat și cel în care a format un cuplu cu Romy Schneider din „Piscina” („La Piscine”). În 1969, „Clanul Sicilienilor” („Le clan des Siciliens”) i-a dat ocazia lui Delon să joace alături de Jean Gabin și Lino Ventura. Astfel, cei trei colaborează la unul dintre cele mai reușite filme cu gangsteri din istoria cinematografiei franceze, având ca punct de plecare romanul lui Auguste Le Breton. La mijlocul anilor 1970, a prins gustul pentru productie.

Deși, în 1999, și-a anunțat sfârșitul carierei cinematografice, Alain Delon a jucat din nou în câteva filme: „Actorii” („Les Acteurs”), lansat în 2000, și „Asterix la Jocurile Olimpice” („Astérix aux Jeux olympiques”), din 2008. Dar, între anii 1990 și 2010, francezul se află, în special, pe marile afișe ale teatrului sau în câteva seriale de televiziune. După 2010, aparițiile sale pe marele ecran au devenit din ce în ce mai rare: a jucat totuși propriul său rol în 2018 în „Toute resemblance…” , și ar fi trebuit, ca în 2018, după o pauză de șapte ani, să apară în filmul lui Patrice Leconte, „Mulțimea vidă” („La Maison vide”), alături de Juliette Binoche. Proiectul a fost, însă, anulat fără a fi oferit un motiv anume.

Femeile din viața lui Alain Delon

Alain Delon a trăit multe povești de dragoste. I s-au atribuit relații cu cântăreața Dalida și actrițele Maddly Bamy și Anne Parillaud. Printre relațiile sale cele mai mediatizate se numără cele pe care le-a întreținut cu Romy Schneider, Nathalie Delon (de altfel singura sa soție), Mireille Darc sau chiar Rosalie Van Breemen, mama ultimilor doi copii ai săi.

Totuși, prima femeie care i-a marcat viața lui Alain Delon a fost Romy Schneider. Cei doi s-au cunoscut pe platourile de filmare ale filmului „Christine”, în 1958. A fost dragoste la prima vedere, iar cele două vedete s-au logodit un an mai târziu. Supranumiti „logodnicii Europei”, cei doi actori au trăit o poveste pasională, mai mult de cinci ani, dar s-au despărțit în 1963.

Pe cea care avea să-i devină prima și singura soție, Nathalie Delon, Alain Delon a cunoscut-o, pentru prima dată, în 1964, într-un club de noapte parizian, iar ulterior s-au căsătorit. Din relația lor s-a născut Anthony Delon, însă, căsnicia nu a durat prea mult. După divorț, Alain Delon începe o nouă poveste de viață cu Mireille Darc. S-au cunoscut pe platourile de filmare ale lui „Jeff”, în 1969, înainte de a începe o relație romantică. Ei vor deveni unul dintre cele mai glamour și proeminente cupluri ale anilor 70 și 80. Cu toate acestea, cuplul principal al cinematografiei franceze s-a separat în 1987, actrița neputând avea copii.

După despărțirea sa de Mireille Darc, Alain Delon și-a găsit din nou dragostea în brațele modelului olandez Rosalie Van Breemen. Împreună, au avut doi copii, Anouchka și Alain-Fabien Delon, dar s-au despărțit, câțiva ani mai târziu, în 2001.
În 2021, Alain Delon a anunțat că face pereche cu japoneza Hiromi Rolin. După accidentul vascular suferit, în 2019, Hiromi este femeia care i-a stat alături și l-a îngrijit. „Partenera mea japoneză, Hiromi, a fost prezentă lângă mine pe durata întregii mele convalescențe”, a mărturisit actorul. Relația dintre cei doi nu a fost, însă, ferită de scandaluri, copiii faimosului actor acuzând-o pe japoneză de acte de violență, „sechestrarea unei persoane vulnerabile, abuz de putere şi hărţuire morală”.

A suferit un accident vascular cerebral

În iunie 2019, Alain Delon a suferit un accident vascular cerebral, raportat presei, câteva săptămâni mai târziu, chiar de către fiul său Anthony. Operat la un spital din Paris, Alain Delon a stat internat la terapie intensivă timp de trei săptămâni, iar apoi s-a transferat într-o clinică de lux din Elveția.

Pe 8 noiembrie 2020, când împlinea 85 de ani, le-a răspuns jurnaliștilor de la RTL la câteva întrebări, spunând că se descurcă: „Sunt bine […] mă descurc, atât cât poți la această vârstă. Sunt și coborâșuri, dar e ok”. Cu toate acestea, nu a mers la înmormântarea fostei sale soții, Nathalie Delon, în ianuarie 2021, din motive de sănătate.

Ce spune Alain Delon despre propria moarte

Alain Delon nu ezită să vorbească în presă despre propria moarte. Într-un număr special al revistei Paris Match, din 2018, înainte de accidentul vascular cerebral pe care l-a suferit, actorul francez spunea că era deja pregătit pentru moarte: „Știu că voi părăsi lumea asta fără regrete. Totul este gata, am mormântul meu în capelă unde sunt șase locuri”.

Pentru întreaga sa carieră, Alain Delon a primit un „Palme d’Or” onorific, în cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2019. În timpul Festivalului de Film de la Cannes 2019, Alain Delon a fost extrem de lucid în privința stării sale de sănătate. La momentul primirii trofeului, oferit de fiica sa Anouchka în persoană, actorul francez a declarat că această distincție este „aproape un omagiu postum, doar că este încă viu”.

A cerut să fie eutanasiat

Anul trecut, pe când avea 86 de ani, actorul francez a șocat pe toată lumea după ce a cerut să fie eutanasiat. Dorința actorului a fost făcută public de către fiul său, Anthony. „Mi-a cerut să organizez asta”, a declarat bărbatul jurnaliștilor de la RTL, adăugând că nu el va fi cel care își va asuma această responsabilitate, ci sora lui, Anouchka. „Dacă nu aș fi fost actor, aș fi murit. Cinematograful a fost destinul meu”, a mărturisit Delon, în urmă cu câțiva ani, într-un interviu pentru presa franceză.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Fost profesor de limba și literatura română și ulterior de limba franceză, având o experiență de aproape 40 de ani în învățământ. A făcut pasul către presă în anul 2004, la ziarul local Punctul pe i. A publicat articole pe diferite domenii citeste mai mult
Parteneri
REȚETA de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu. Renumitul chef a dezvăluit secretul său
REȚETA de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu. Renumitul chef a dezvăluit secretul său
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Cu ea s-a DISTRAT Pescobar de 1 mai! Cine e Lavinia, BOMBA sexy care s-a LIPIT de el
Cu ea s-a DISTRAT Pescobar de 1 mai! Cine e Lavinia, BOMBA sexy care s-a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Latura rușinoasă a lui Ion Creangă. Cum devenise amantul femeilor căsătorite și cum a ajuns să aibă un copil din flori, cu o călugăriță
Latura rușinoasă a lui Ion Creangă. Cum devenise amantul femeilor căsătorite și cum a ajuns...
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a fost răpus de cancer
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a...
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit o revoltă uriașă
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Cine este, de fapt, micutul  Lucas! Tzancă Uraganu a spus tot: „Vreau să clarific așa puțin”. Artistul a făcut dezvăluiri emoționate despre micuțul răpus de cancer
Cine este, de fapt, micutul Lucas! Tzancă Uraganu a spus tot: „Vreau să clarific așa...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru mama ei: Meriți!
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a actorului?  „Nu se va anula nimic.”
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei.  Ce urmează să se întâmple cu el
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei. Ce urmează să se...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră făcut de Casa de Pensii
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră făcut de Casa de...
Câți mici a comandat un singur român la o terasă de 1 Mai. Numărul l-a uimit până și pe grătargiu
Câți mici a comandat un singur român la o terasă de 1 Mai. Numărul l-a...
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Doliu uriaș în Joia Mare, în România! S-a dus și el! Ce Om! Dumnezeu să-l țină în Lumină!
Doliu uriaș în Joia Mare, în România! S-a dus și el! Ce Om! Dumnezeu să-l...
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Rusia îşi intensifică producţia de armament, după ce Statele Unite au anunţat un nou ajutor pentru Ucraina
Rusia îşi intensifică producţia de armament, după ce Statele Unite au anunţat un nou ajutor...
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
https://www.gandul.ro/diverse/cat-costa-porumbul-fiert-sau-copt-in-vama-veche-pana-si-acest-simplu-produs-a-ajuns-sa-fie-foarte-scump-20198989
https://www.gandul.ro/diverse/cat-costa-porumbul-fiert-sau-copt-in-vama-veche-pana-si-acest-simplu-produs-a-ajuns-sa-fie-foarte-scump-20198989
Ce a putut face miliardarul Ion Ţiriac pentru o vedetă uriaşă a României. Totul a ieşit la iveală abia acum
Ce a putut face miliardarul Ion Ţiriac pentru o vedetă uriaşă a României. Totul a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un fast-food celebru: „Era viu și mișca”
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
Gabriela Cristea și Tavi Clonda, decizie radicală înainte de Paște. De ce au plecat cei doi soți în Italia. Fetițele au fost lăsate acasă
Gabriela Cristea și Tavi Clonda, decizie radicală înainte de Paște. De ce au plecat cei...
Singurele zodii care vor avea noroc pe toate planurile în următoarele două luni. Primesc șansa unică să-și schimbe viața complet
Singurele zodii care vor avea noroc pe toate planurile în următoarele două luni. Primesc șansa...
Mircea Badea, reacție dură după ”pensionarea” din învățământ a lui Klaus Iohannis: ”Cum? 20 de ani n-a trecut pe acolo!”
Mircea Badea, reacție dură după ”pensionarea” din învățământ a lui Klaus Iohannis: ”Cum? 20 de...