Acasă » Știri » Vizită istorică la București. Volodimir Zelenski, primit de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Președinții Ucrainei și României au semnat un Parteneriat Strategic

Vizită istorică la București. Volodimir Zelenski, primit de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Președinții Ucrainei și României au semnat un Parteneriat Strategic

De: Andreea Voicu 10/10/2023 | 17:39
Vizită istorică la București. Volodimir Zelenski, primit de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Președinții Ucrainei și României au semnat un Parteneriat Strategic
Vizită istorică la București: Volodimir Zelenski, întâmpinat de Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni / Sursă: Inquam Photos / Octav Ganea

Vizită istorică la București. În cursul zilei de marți, 10 octombrie 2023, Volodimir Zelenski, Președintele Ucrainei, a fost primit de Klaus Iohannis, Președintele României, la Palatul Cotroceni. Inițial, șeful statului ucrainean ar fi trebuit să țină un discurs în Parlament, aspect care ar fi fost figurat pe agenda zilei. Însă, discursul a fost anulat pe ultima sută de metri. Tot astăzi, cei doi oficiali au semnat un Parteneriat Strategic. După întâlnirea cu liderul Ucrainei, șeful statului român a făcut declarații despre acest aspect. De asemenea, Volodimir Zelenski a anunțat că pe teritoriul românesc se va crea un centru de pregătire a piloților ucrainieni. Detaliile se află mai jos, în articol.

Vizită istorică la București, azi, 10 octombrie 2023: Volodimir Zelenski, Președintele Ucrainei, a fost primit de Klaus Iohannis, Președintele României, la Palatul Cotroceni. După declarațiile susține la Palatul Cotroceni, Volodimir Zelenski a mers în Parcul Carol din București, pentru a depune o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut. Apoi, s-a îndreptat spre Parlament.

Vezi și  VIZITA LUI ZELENSKY ÎN ROMÂNIA STÂRNEȘTE CONTROVERSE. GESTUL FĂCUT DE LIDERUL UCRAINEI A CREAT POLEMICI URIAȘE

Volodimir Zelenski, întâmpinat de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni / Sursă: Inquam Photos / Octav Ganea

Volodimir Zelenski, vizită istorică la București. A fost întâmpinat de Președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni

La venirea în București, Volodimir Zelenski a ținut să mulțumească României pentru sprijinul pe care l-a oferit în contextul terorii care s-a abătut asupra Ucrainei. Președintele ucrainean a menționat că va vorbi cu oficialii români despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, dezvoltarea aviației, dar și despre continuarea cooperării în materie de securitate. Un alt punct cheie dezbătut reprezintă arhitectura de securitate a Mării Negre. După mesajul transmis pe rețelele sociale, Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu Președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, la ora 13:00. Dobrogea și granița de Est este patrulată de avioane de supraveghere și alimentare, pe timpul vizitei Președintelui ucrainean pe teritoriul României.

„Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, care ne întărește statul, precum și pentru solidaritatea sa constructivă, care permite națiunilor noastre să fie donatori de securitate pentru lume, în special în domeniul securității alimentare. Am construit deja și putem extinde cooperarea care susține stabilitatea pentru multe alte națiuni. Vom discuta despre continuarea cooperării în materie de securitate, dezvoltarea aviației și a altor coaliții, consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, arhitectura de securitate a Mării Negre și relațiile noastre cu partenerii. România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai întunecată zi a noastră și al cărui sprijin se întărește cu timpul. Sunt sigur că această vizită va fi benefică pentru ambele națiuni”, a anunţat preşedintele ucrainean pe social media.

Vezi și KLAUS ȘI CARMEN IOHANNIS, APARIȚIE VIRALĂ ALĂTURI DE JOE ȘI JILL BIDEN. ACCESORIUL PURTAT DE SOȚIA PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI A ATRAS TOATE PRIVIRILE

Volodimir Zelenski, vizită istorică la București / Sursă: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Ucrainei: „România e o țară garantă de asigurare a securității alimentare a lumii întregi”

Volodimir Zelenski a făcut o serie de declarații, la Palatul Cotroceni. Pe lângă discuțiile referitoare la infrastructură, deschiderea unor puncte de trecere la granița comună, minoritățile naționale, șeful statului ucrainean a menționat că în România se va crea un centru de pregătire pentru piloții ucraineni.

„Am avut astăzi cu domnul Președinte niște tratative foarte eficiente. Mai întâi de toate, aș menționa convenirea unui Parteneriat Strategic pe viitor între România și Ucraina. Am dat indicații echipelor noastre de a pregăti fundamentul pentru acest Parteneriat Strategic. Am discutat despre securitatea în regiunea Mării Negre, despre susținerea formulei păcii.

Am discutat despre infrastructură, despre deschiderea unor puncte de trecere noi la granița comună, și despre minoritățile naționale.

În România se creează un centru de pregătire a piloților ucraineni.

Am discutat situația de pe front, despre solicitările noastre militare, vor fi noutăți foarte bune despre artilerie și apărare antiaeriană. Dronele rusești sunt un pericol nu doar pentru statul nostru, sunt un pericol pentru toți.

România e o țară garantă de asigurare a securității alimentare a lumii întregi.

Trebuie să facem tot posibilul ca Rusia să nu poată transforma zona dunăreană sau a Mării Negre într-o zonă moartă. Am convenit primii trei pași care să ne permită apărarea acestor porturi.

Am dezvoltat o logistică bună, va începe să funcționeze în curând un coridor de cereale ucrainene prin Moldova.

Cooperarea trilaterală cu Moldova și România dă un impuls foarte bun pentru dezvoltarea economică.

Sunt convins că și Moldova și Ucraina vor deveni membre ale UE. Suntem pregătiți pentru începerea tratativelor de aderare la UE și România ne susține. Aderarea la UE va asigura stabilitate și securitate în zonă”, a transmis Zelenski.

A fost semnată o Declarație Comună

De altfel, Președintele Klaus Iohannis a declarat că vizita are un caracter istoric pentru relația bilaterală. Totodată, astăzi s-a luat decizia semnării unui Parteneriat Strategic. A fost semnată o Declarație Comună.

„Această vizită are un caracter istoric pentru relaţia bilaterală şi transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv. Ne dorim o relaţie bilaterală bazată pe încredere şi valori comune, cu o viziune pe termen lung şi axată pe generarea de proiecte concrete, în beneficiul cetăţenilor noştri şi al întregii regiuni. De aceea, am decis astăzi, împreună, să începem concret procesul pentru a ridica relaţia dintre România şi Ucraina la nivelul de Parteneriat Strategic. Mă bucură faptul că am semnat astăzi cu Preşedintele Zelenski o Declaraţie Comună, eveniment la care tocmai aţi fost martori, o declaraţie care evocă exact acest cadru principial de cooperare. În prezent, ne concentrăm pe a ajuta Ucraina să câştige războiul, dar în calitate de vecini şi parteneri avem datoria şi responsabilitatea de a ne proiecta relaţia pe termen lung”, a spus Klaus Iohannis.

Volodimir Zelenski și Klaus Iohannis au semnat o Declarație Comună / Sursă: Inquam Photos / Octav Ganea

Klaus Iohannis: Doar Ucraina poate decide când și cum va negocia pacea”

Președintele României a continuat seria declarațiilor.

„România este hotărâtă să continue sprijinul pentru Ucraina, inclusiv cel de tip militar, până la victoria împotriva Rusiei, eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crime și reconstrucția țării.

Exprim deplina admirație pentru curajul și rezistența poporului ucrainean.

Susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României.

Susținem lupta pentru valorile fundamentale ale lumii în care trăim.

Condamnăm atacurile Rusiei împotriva infrastructurii portuare din Ucraina. Acestea sunt crime de război și au efecte majore pentru securitatea alimentară globală.

Vom continua eforturile pentru descurajare și apărare pe flancul estic și la Marea Neagră.

Lucrăm alături de partenerii internaționali pentru a facilita transportul cerealelor ucrainene. Susținem economia ucraineană și nevoile statelor partenere.

Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina. Peste 27 de milioane de tone din Ucraina au tranzitat România. Vom depune toate eforturile pentru continuarea sprijinului Ucrainei, dar și pentru a răspunde așteptărilor fermierilor români.

România sprijinaă deschiderea negocierilor de aderare la UE a Ucrainei și Republicii Moldova.

Este o decizie strategică pentru Uniunea Europeană.

Aprofundarea relației politice și practice dintre Ucraina și NATO este o decizie istorică. Având în vedere că România s-a alăturat declarației G7, am avut un schimb de opinii cu privire la implementarea practică a declarației și am exprimat susținerea deplină pentru formula de pace propusă de Zelenski. Doar Ucraina poate decide când și cum va negocia pacea”, a mai transmis Președintele României

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește Cancan.ro pe Google News
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut parte din echipa Kanal D. Din 2019 a activat în cadrul echipei CIAO. Până în prezent, are la activ peste 9500 de citeste mai mult
Parteneri
Iluzie optică virală | Găsiți iepurașul de Paște ascuns în această fotografie!
Iluzie optică virală | Găsiți iepurașul de Paște ascuns în această fotografie!
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după numeroasele operații estetice! Caută tinerețea veșnică și atenția femeilor frumoase
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
Ronald Gavril, GOL în pat lângă ea: „Viața se trăiește”! Reacția Anamariei Prodan când a văzut
Ronald Gavril, GOL în pat lângă ea: „Viața se trăiește”! Reacția Anamariei Prodan când a...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și Ion Pistol, doi dintre cei mai cunoscuți infractori din istoria României
Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și...
Cornel Dinicu a întins masa de Paște pe ruinele Fermei Dacilor! A făcut dezvăluiri emoționante
Cornel Dinicu a întins masa de Paște pe ruinele Fermei Dacilor! A făcut dezvăluiri emoționante
Trei bărbați s-au dus să facă surf în Mexic și după o săptămână cadavrele lor au fost găsite într-un puț adânc de 15 metri
Trei bărbați s-au dus să facă surf în Mexic și după o săptămână cadavrele lor...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața ta?
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Cu cine nu ar cânta niciodată Maria Cârneci: „Nu aș accepta niciodată cu unul care...”. Dezvăluiri fără perdea făcute de interpreta de muzică populară
Cu cine nu ar cânta niciodată Maria Cârneci: „Nu aș accepta niciodată cu unul care...”....
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără el. „Nu cred că îmi mai găsesc echilibrul fără el niciodată. Nu cred.”
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu preotul şi au asistat la sfinţirea bucatelor:
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Creează, Repară, Inovează: sculele electrice FĂRĂ FIR Parkside la Lidl
Creează, Repară, Inovează: sculele electrice FĂRĂ FIR Parkside la Lidl
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
La 12 ani de la divorț, Mihai Neșu rupe tăcerea! Adevărul a ieșit la iveală: „Vreau să știe lumea...”
La 12 ani de la divorț, Mihai Neșu rupe tăcerea! Adevărul a ieșit la iveală:...
Ai contract la Hidroelectrica? Anunțul momentului despre plata facturii, ce se întâmplă cu tariful la energie electrică. Toți clienții trebuie să știe
Ai contract la Hidroelectrica? Anunțul momentului despre plata facturii, ce se întâmplă cu tariful la...
Amestecul banal care te scapă de insomnii. Poți să adormi mai repede cu doar două ingrediente
Amestecul banal care te scapă de insomnii. Poți să adormi mai repede cu doar două...
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja pe card
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Simona Gherghe a lăsat televiziunea şi pune familia pe primul loc. Anunţ pe Facebook
Simona Gherghe a lăsat televiziunea şi pune familia pe primul loc. Anunţ pe Facebook
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Vladimir Putin ordonă exerciţii nucleare ca răspuns la
Vladimir Putin ordonă exerciţii nucleare ca răspuns la "ameninţările" lui Emmanuel Macron
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Cea mai urmărită televiziune din România. PRO TV, învinsă de un post de știri
Cea mai urmărită televiziune din România. PRO TV, învinsă de un post de știri
Surpriză! Pe ce dată va fi PAȘTELE ortodox în 2025. Foarte rar se întâmplă acest lucru
Surpriză! Pe ce dată va fi PAȘTELE ortodox în 2025. Foarte rar se întâmplă acest...
Ce s-a ales de femeia care a fost timp de 8 ani amanta fratelui soţului său. Cum arată la 41 de ani
Ce s-a ales de femeia care a fost timp de 8 ani amanta fratelui soţului...
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru trei semne zodiacale
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci:
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
Cătălin Botezatu, declarație emoționantă despre Bianca Drăgușanu: A făcut şi mai multe greşeli, dar o voi iubi toată viaţa mea
Cătălin Botezatu, declarație emoționantă despre Bianca Drăgușanu: A făcut şi mai multe greşeli, dar o...
Zodiile care vor străluci în Săptămâna Luminată 2024. Patru nativi intră sub protecție divină
Zodiile care vor străluci în Săptămâna Luminată 2024. Patru nativi intră sub protecție divină
Vești bune de la BRD pentru toți românii care primesc pensia pe card. Au acum și aceste beneficii
Vești bune de la BRD pentru toți românii care primesc pensia pe card. Au acum...