4 rețete de cozonac: cu nucă, moldovenesc, cu ciocolată sau cu rahat

Autor: Raluca O.
Publicat: 16/04/2020 | 15:42
4 rețete de cozonac: cu nucă, moldovenesc, cu ciocolată sau cu rahat

Alături de ouă şi de pască, cozonacul este un aliment care nu poate lipsi de masa de Paşte a românilor. Fie că vorbim de cozonac moldovenesc, cu nucă, cu ciocolată sau rahat, acesta este un adevărat deliciu pe care va trebui să-l mănânci de Învierea Domnului.

În continuare, vă prezentăm câteva reţete de simple de cozonac, pentru a avea ce pune pe masa de Paşte.

Reţetă de cozonac cu nucă

Pentru a face reţeta tradiţională de cozonac pufos cu nucă, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg de făină
  • 50 de grame de drojdie proaspătă
  • 500 mililitri de lapte
  • 100 de grame de unt
  • 450 de grame de zahăr
  • 5 gălbenuşuri
  • o linguriţă de sare
  • coajă de lămâie şi portocală
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • 300 de grame de zahăr
  • 5 linguri de cacao
  • 300 de grame de nuci

Pentru început, trebuie să încălzeşti laptele şi să adaugi în el 1 praf de sare, 200 g zahăr și 50 g drojdie. Lasă aluatul la dospit, apoi, într-un vas mare, pune 1 kilogram de făină, 4 gălbenuşuri de ou şi aluatul dospit. Frământă bine, până când tot amestecul se omogenizează.

Apoi, adaugă 5 linguri de unt, coaja rasă de la o lămâie şi continuă cu frământarea, până când tot aluatul a devenit perfect omogen. Lasă-l după aceea la dospit, până când îşi dublează volumul.

Între timp, te poţi apuca să pregăteşti umplutura.

Pisează bine nucile, apoi amestecă-le cu pudră de cacao. Toarnă apoi zahăr şi lapte şi continuă amestecarea până când ai reuşit să obţii o compoziţie care seamănă la consistenţă cu gemul.

Ia aluatul dospit, împarte-l în şase părţi dreptunghiulare, egale, cu o grosime de circa jumătate de centimetru. Toarnă pe fiecare parte umputura, apoi rulează-le în aşa fel încât să obţii trei rulori pe care le vei împleti şi pe care le vei pune în tava de cozonac, tapetată. Lasă cozonacul să mai crească 30 de minute, unge-l cu ou şi bagă-l la cuptor. Pentru a şti când e gata, poţi să faci testul cu scobitoarea.

Reţeta de cozonac cu ciocolată

Pentru a face cozonac cu ciocolată ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • Făină – 1 kg
  • Nucă mărunțită – 200 grame
  • Lapte – 500 ml
  • Zahăr – 300 grame
  • Ciocolată cu lapte – 200 grame
  • Gălbenușuri – 10
  • Unt moale – 200 grame
  • Esență portocoală – 1 lingură
  • Cremă ciocolată – 2 linguri
  • Coaja de la o lămâie
  • Ciocolată amăruie – 100 grame
  • Sare
  • Drojdie uscată – 20 grame
  • Pastă de vanilie – 1 lingură

Se pune într-un vas mare drojdia. alături de 1 lingură de zahăr, 250 ml de lapte încălzit şi puţină făină. Se amestecă până când se obţine un aluat moale, care va fi lăsat să se dospească timp de 15 minute.

Restul de făină se cerne, apoi se adaugă peste maia. Tot acum se pun şi gălbenușurile, zahărul, esența de portocală, coaja de la o lămâie, pasta de vanilie şi sarea. Restul de lapte se adaugă puţin câte puţin, alături de unt. Se frământă până când se obţine o maia moale şi puţin lipicioasă. Aceasta se va lăsa să crească circa 80 de minute.

În acest timp, puteţi face umplutura de ciocolată.

Întrun bol mare, se pune nuca, alături de ciocolata cu lapte şi de cea amăruie care au fost în prealabil topite. Se amestecă bine totul până când se obţine o cremă omogenă.

Aluatul şi umplutura se combină exact ca şi la cozonacul cu nucă, pe care l-am prezentat mai sus. Tava cu cozonac se va pune în cuptorul preîncălzit şi se lasă la 160 de grade timp de 50-55 de minute.

Reţetă de cozonac cu rahat

Pentru a face cozonac cu rahat, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg făînă
  • 500 ml lapte
  • 4 ouă
  • 200 gr zahăr
  • 100 gr unt
  • 14 gr drojdie uscată sau 50 gr de drojdie proaspătă
  • rahat
  • cacao
  • esență de rom
  • coajă de la o lămâie
  • un praf de sare
  • stafide

Drojdia se amestecă cu 1 lingură de făină şi pic de lapte cald până se obţine o maia, care se va lăsa la crescut până când îşi dublează volumul. Gălbenuşurile de ouă se freacă cu zahăr şi un praf de sare, până când culoarea lor devine albicioasă, Restul de lapte încălzit se pune peste această compoziţie, apoi se adaugă esenţa de rom şi coaja de la o lămâie. Toate acestea se vor pune peste maia.

Treptat, se adaugă toată făina, stafidele şi untul. Se amestecă până cînd se obţine un aluat omogen, care se lasă 45 de minute la căldură, la crescut.

Între timp, jumătate din albuşurile de la cele 4 ouă se amestecă cu zahăr şi cacao, până când se formează o cremă. Aluatul se împarte în două bucăţi, peste care se va pune umplutura de cacao şi bucăţi de rahat şi care se fac rulouri. Cele două rulouri obţinute se împletesc şi se pun în tava cozonac tapetată cu hârtie de copt. Se lasă circa o jumătate de oră, apoi se unge cu ou şi apoi se bagă la copt în cuptor 45 de minute.

Reţeta de cozonac moldovenesc

Pentru cozonacul moldovenesc, ai nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru aluat

  • 1 kg făină
  • 2 cuburi drojdie proaspătă
  • 4 ouă
  • 100 g unt
  • 500 ml lapte
  • 200 g zahăr
  • 100 ml ulei
  • 3-4 plicuri zahăr vanilat
  • 1 linguriță esență de rom
  • coajă de lămâie

Pentru umplutură

  • 500 g nuci
  • 2-3 linguri cacao
  • zahăr (după gust)
  • 1 linguriță esență de rom
  • 1 ou pentru uns

Drojdia se amestecă cu 2-3 linguri de zahăr, 2 linguri de lapte cald şi puţină făină până când se obţine maiaua. Se lasă la crescut până când îşi dublează volumul, apoi se pune peste făina cernută. Se mai adaugă un ou şi 3 găălbenuşuri, unt topit, esenţe şi ulei şi se frământă.

Treptat, se mai adaugă şi laptele cald în care s-a dizolvat zahărul şi se frământă până când se va obţine un aluat moale. Acesta se va mai lăsa 50 de minute la crescut.

Între timp, nuca măcinată se amestecă cu albuşurile bătute spumă, se mai adaugă şi cacao, esenaţa de rom şi se mai amestecă până când se obţine o spumă.

Aluatul se va împărţi în două foi, pe care se va pune umplutura. Cele două foi se rulează, se pun în tava de cozonac şi se mai lasă să crească circa 30 de minute. Cozonacul se unge cu ou şi se bagă la cuptor timp de 50 de minute, la 160 de grade. După ce se rumeneşte, se lasă să se răcească şi se pudrează cu zahăr şi scorţişoară.

Citește și...