Acasă » LIFE STYLE » Trei rețete de cozonaci pufoși ca în Moldova. Îi faci repede și ușor urmând aceste trucuri

Trei rețete de cozonaci pufoși ca în Moldova. Îi faci repede și ușor urmând aceste trucuri

De: Alina S. 11/04/2020 | 10:00
Trei rețete de cozonaci pufoși ca în Moldova. Îi faci repede și ușor urmând aceste trucuri
Cozonac pufos de casa, perfect pentru Craciun

De sărbători, de pe masă nu poate lipsi un cozonac pufos, fie cu nucă, cu rahat stafide sau mac. Dacă nu vrei să petreci prea mult timp în bucătărie, poți face chiar și cozonac fără frământare, iar rezultatul va ieși la fel de delicios.

Masa în familie, de Crăciun, de Revelion sau chiar de Paște nu este la fel fără bucuria unui delicios și pafumat cozonac pufos. Chiar dacă foarte multă consideră rețeta de cozonac una dificilă, în realitate, dacă vei avea puțin curaj vei reuși să obții cel mai bun cozonac de casă cu care să-ți surprinzi familia și prietenii

Cozonac pufos cu nucă

Cozonac pufos cu nuca
Cozonac pufos cu nuca

Poate cel mai bun cozonac și cel mai apreciat este cozonacul pufos cu nucă și cacao.

Ingrediente cozonac pufos cu nucă:

Pentru aluat:

  • 5 gălbenușuri,
  • 1 kg de făină,
  • 250 de grame de zahăr,
  • 500 de mililitri de lapte cu 3,5% grăsime,
  • 0 de grame de drojdie,
  • 1 lingură de untură,
  • 15 grame de sare (mai puțin de o linguriță),
  • coaja de la o lămâie,
  • coajă rasă de portocală și esență de vanilie.

Pentru umplutură:

  • o jumătate de kg de miez de nucă,
  • 200 de mililitri de lapte,
  • 50 de grame de cacao,
  • esență de rom și esență de vanilie.

Mod de preparare cozonac pufos cu nucă:

În primă fază, se face cald în bucătărie. Drojdia se dizolvă cu o cantitate mică de zahăr și cu puțin lapte cald. Se lasă la crescut timp de 15 minute, până când își dublează volumul. Ulterior, se pregătește aluatul. Într-un castron mare se cerne făina (care a fost lăsată la căldură cu o seară înainte), se încălzește laptele și se dizolvă zahărul și vanilia în laptele cald.

Gălbenușurile se freacă cu sarea și cu coaja de lămâie și portocală.

Se adaugă în făina cernută maiaua, laptele încălzit și gălbenușurile frecate. Se topește un pic untura și se ung mâinile în permanență cu ea în timpul frământării, până ce ajunge să se înglobeze în întregime în aluat.

Se frământă aluatul bine (cam 30 de minute) până când devine elastic. Apoi se lasă să crească la cald. Într-un alt bol, se amestecă miezul de nucă tăiat bucățele, laptele cald, cacaoa și esențele. Aluatul se împarte în două. Se întinde fiecare bucată de aluat și se unge cu jumătate din cantitatea de umplutură. Se tapetează fiecare tavă cu hârtie de copt și se unge cu unt, după care se rulează cozonacii și se așază în tăvi. Se ung cozonacii cu un gălbenuș de ou amestecat cu o cantitate mică de lapte și se pun în cuptorul încălzit la 180 de grade C (sau la treapta a IV-a). Se coc timp de 45 de minute. Acestui tip de cozonac i se poate adăuga în umplutură și rahat, după preferințe. Poftă bună!

Citește și: CUM SĂ TRANSFORMI COZONACUL USCAT ÎNTR-UN DESERT DELICIOS

Cozonac pufos fără frământare, cu nucă și stafide

Cozonac pufos cu nucă și stafide se poate face și fără frământare, dar rezultatul este la fel de delicios.

Ingrediente cozonac pufos fără frământare:

  • 1 kg făină
  • 600 ml lapte cald
  • 250 g zahăr
  • un pachet unt
  • 2 pliculețe drojdie uscată
  • 6 gălbenușuri
  • 200 g stafide
  • 1 linguriță esența de vanilie
  • 1 linguriță esența de rom
  • coajă unei portocale+coaja unei lămâi
  • 1/2 linguriță sare

Ingrediente umplutură de nucă:

  • 6 albusuri
  • 600 g nuca macinata
  • 4 linguri cacao
  • 200 g zahar pudră

Mod de preparare:

Dizolvă drojdia în laptele călduț, cu 2 linguri de zahăr. Laș-o să se odihnească pentru 20 de minute. După ce drojdia se activează (se umflă la suprafața), adaugă restul de zahăr, aromele, untul topit și sarea.

Încorporează apoi treptat făina cernută, stafidele și frământă doar până ce obții un aluat omogen și elastic (cca 5 min). Pune aluatul într-un recipient cât mai încăpător și da-l la frigider peste noapte sau pentru maxim 24 de ore.  Scoate aluatul de la frigider cu 30-50 minute înainte de a lucra cu el.

Cum se pregătește umplutura de nucă pentru cozonac pufos fără frământare:

Bate albușurile spumă (fără zahăr, fără nimic altceva), până ce devin pufoase. Încorporează nucă măcinată, cacauă și zahărul pudra.  Împarte aluatul în 4 părți egale. Pe blatul bine uns cu ulei, întinde 2 dintre bucăți în dreptunghiuri și unge-le 1/2 din compoziție. Rulează fiecare bucată de aluat, apoi împletește-le între ele.

Unește capetele cozonacului și mută-l într-o tavă unsă cu ulei sau unt. Procedează exact la fel și cu celelalte 2 bucăți de aluat rămas și cu cealaltă jumătate de umplutura. Unge cozonacii cu un gălbenuș combinat cu 2 linguri de lapte.  Lasă cei doi cozonaci la crescut pentru o oră, sau până când își dublează volumul. Odată ce au crescut, unge-i din nou cu amestecul de gălbenuș, presară-i cu zahăr și da-i la cuptor pentru 40-45 de minute, la 170 de grade, sau până când cozonacul fără frământare trece testul scobitorii.

Coznac pufos cu mac

Felii de cozonac pufos cu mac
Felii de cozonac pufos cu mac

Pentru cei care iubesc macul, iată cea mai bună rețete de cozonac pufos cu mac:

Ingrediente cozonac pufos cu mac:

  •  400 g făină
  •  60 g unt
  •  50 g zahăr
  •  1 cub de drojdie de bere
  •  1 ou
  •  1 gălbenuş
  •  125 ml lapte călduţ
  •  2 linguri coajă rasă de lămâie
  •  1 plic zahăr vanilat
  •  sare
Pentru umplutură
  •  200 g mac
  •  100 g zahăr
  •  150 ml lapte
  •  1 lingurita unt
  •  1 plic zahăr vanilat
  •  1 lingura coajă rasă de lămâi

Mod de preparare cozonac pufos cu mac:

Drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr se dizolvă în laptele călduţ. Se adaugă o lingură de făină, se amestecă bine şi se lasă la crescut, într-un loc cald, 10 minute.

Între timp, oul şi gălbenuşul se bat cu restul de zahăr şi un praf de sare, iar untul se înmoaie.

În făina cernută se toarnă maiaua crescută, laptele călduţ aromat cu vanilie şi coaja de lămâie şi compoziţia de ou. Se amestecă până se înglobează toată făina, apoi se adaugă câte puţin unt înmuiat şi se frământă până se obţine un aluat omogen, ce se desprinde uşor de pe vas. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit, până îşi dublează volumul, aproximativ o jumătate de oră. Pentru umplutură, se amestecă macul spălat, laptele, untul şi zahărul şi se fierb până se obţine o compoziţie cremoasă. Se adaugă vanilie şi coajă de lămâie şi se lasă la răcit.

Aluatul crescut se întinde în două foi groase de 1 cm, care se ung cu mac, se rulează şi se împletesc. Se aşază într-o tavă unsă cu unt şi se lasă din nou la dospit, jumătate de oră. Se unge cozonacul cu ou şi se coace în cuptorul bine încins, 35-40 de minute.

Citește și: CIUPERCI UMPLUTE. 5 REȚETE DE CIUPERCI UMPLUTE GUSTOASE

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Turist italian, rămas fără cuvinte după ce a văzut ce mașini au oprit la un semafor, în BUCUREȘTI: „Este absurd!”
Turist italian, rămas fără cuvinte după ce a văzut ce mașini au oprit la un...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără decât fostul luptător și interlop
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Nadia Comăneci, apariție incredibilă! La brațul cărui bărbat celebru a fost văzută în București
Nadia Comăneci, apariție incredibilă! La brațul cărui bărbat celebru a fost văzută în București
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce s-a ales de Petru Buiuca, primul câștigător „MasterChef România”. Pe ce a cheltuit marele premiu câștigat în 2012
Ce s-a ales de Petru Buiuca, primul câștigător „MasterChef România”. Pe ce a cheltuit marele...
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sore, detalii despre actualul ei iubit! Artista își dorește să facă al doilea copil cu el: „Verdictul final...”
Sore, detalii despre actualul ei iubit! Artista își dorește să facă al doilea copil cu...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi? „Sunt curios care este comportamentul tău când ești cu o persoană la care nu ții atât de mult.”
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în...
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Cum continuă YouTube lupta cu adblokerele?
Cum continuă YouTube lupta cu adblokerele?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi...
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o...
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o...
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Devine obligatoriu din 6 iulie! Dispozitivul pe care trebuie să-l aibă mașinile la bord
Devine obligatoriu din 6 iulie! Dispozitivul pe care trebuie să-l aibă mașinile la bord
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
BANCUL ZILEI | Leul și furnica grăbită
BANCUL ZILEI | Leul și furnica grăbită
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
"A tăiat acea bucată de intestin, de 12 centimetri, unde se afla tumora". Dan Ciotoi,...
Cum i-a dat Anamaria Prodan peste nas lui Laurențiu Reghecampf. Cadou de peste 100.000€ pentru Sarah
Cum i-a dat Anamaria Prodan peste nas lui Laurențiu Reghecampf. Cadou de peste 100.000€ pentru...
Orașul din România în care s-a lansat la apă o navă de pasageri. Va face curse de miercuri până duminică
Orașul din România în care s-a lansat la apă o navă de pasageri. Va face...
Taurii și Racii chiar au dat lovitura! Minerva a dezvăluit ce zodii vor străluci în luna mai 2024
Taurii și Racii chiar au dat lovitura! Minerva a dezvăluit ce zodii vor străluci în...