Cum să transformi cozonacul uscat într-un desert delicios

Publicat: 01/05/2019 | 00:01

Sărbătorile pascale sunt așteptate de toată lumea, atât prin prisma semnificației, cât și a meselor copioase, de care se bucură toți românii. (Castiga 10.000$ lunar la un studio de videochat din Bucuresti) Ce facem însă cu mâncarea rămasă după ce trece Paștele, în special cu cozonacul uscat, care ne dă bătăi de cap tuturor? CANCAN.RO, site-ul nr 1 din România, are o soluție ingenioasă, dar și gustoasă.

Alexandru Cîrţu, fost concurent al show-ului culinar de la Pro TV, ne-a dezvăluit în exclusivitate cum se pot transforma feliile uscate de cozonac într-un desert delicios. Rețeta nu este deloc una complicată, iar rezultatul este garantat dacă urmaţi cei 10 paşi. (Cel mai profesionist studio de videochat din Bucuresti angajeaza modele)

FONDANT CU COZONAC

Ingrediente: (pentru 2 porţii)
100 g cozonac uscat, 160 g ciocolată neagră 65% + cacao, 100 ml lapte, 30 g făină, 1 vârf de cuţit de sare, 150 g zahăr, 4 gălbenuşuri, 4 albuşuri, 1 linguriţă de zeamă de lămâie, 25 g unt, cacao pentru tapetat

1. Tapetăm 2 vase din ceramică termorezistentă cu unt şi cacao şi le introducem în congelator. Ele trebuie unse de jos în sus ca şi când am încerca să împingem prăjitura să crească, să „urce” mai exact.

2. Temperăm ciocolata la Bain Marie împreună cu untul. Le lăsăm apoi la răcit. Între timp, într-un pahar amestecăm 100 ml lapte rece cu 30 g de făină (amestecaţi bine de tot), până obtineţi o compoziţie omogenă, iar când am realizat acest lucru le putem pune pe un foc mic, amestecând constant cu un tel, pentru a evita formarea cocoloaşelor.

3. Separăm albuşurile de gălbenuşuri. Gălbenuşurile le amestecăm cu zahărul, până ce acesta se topeşte, ca mai apoi să-l punem la Bain Marie înapoi, peste amestecul de ciocolată şi unt (amestecaţi până ce crema începe să se închege puţin, aveţi grijă să nu le faceţi „omleta”). (VEZI AICI: Cât te costă ca să comanzi online preparatele tradiționale de Paște)

Alexandru Cîrţu de la Masterchef ne-a dezvăluit cum să transformi feliile uscate de cozonac într-un desert delicios

4. Când laptele cu făina s-au închegat, asemenea unui sos Bechamel, le transferăm peste compoziţia de ciocolată, unt, gălbenusuri şi zahăr.

5. După ce-aţi luat compoziţia de la Bain Marie, daţi pe răzătoare cozonacul şi încorporaţi-l. Între timp batem albuşurile cu o lingură de zeamă de lămâie şi un vârf de cuţit de sare (ajută albuşurile să se închege mai bine).

6. Albuşul bătut spumă trebuie încorporat atunci pe loc, pentru a se evita „creponarea” sa mai târziu. Începem să îl încorporăm peste prima compoziţie în felul următor: prima jumătate o amestecăm, iar a doua jumătate o împăturim. Trebuie să împăturim de jos în sus, curăţând foarte bine marginile vasului. Aveţi grijă să nu amestecaţi, toată tehnica este să păstrăm aerul format în albuşuri.

7. Turnăm compoziţia în vasul termorezistent. Aveţi grijă întotdeauna să o turnaţi drept, şi să nu murdăriţi vasul la exterior. Îi mai lăsăm un centimetru liber până în vârful vasului, iar după ce am umplut fiecare vas în parte, acoperim fundul fiecăruia şi îl lovim de masă de câteva ori pentru ca această compoziţie să se aşeze mai bine. Apoi luăm un şerveţel, învelim degetul arătător în el şi îi facem un canal circular (adică în traducere, ştergem marginea interioară a vasului pentru a ajuta compoziţia să crească mai bine).

8. După această procedură le introducem în cuptor. La mine a fost nevoie de 15 minute. Puteţi privi prin gemuleţul de la cuptor, iar când acestea au crescut încă o jumătate (sau aproape o jumătate peste vasul termorezistent) înseamnă că este gata. NU DESCHIDEŢI UŞA CUPTORULUI SUB NICIO FORMĂ PENTRU CĂ ALTFEL SE VOR DEZUMFLA! Deschideţi la sfârşit când este gata!

9. Un fondant gătit corect are un diametru de 2 cm de crustă (între 5 mm şi 1 cm diametru) iar din interiorul său curge o ciocolată superbă.

10. Se consumă imediat ce l-aţi scos din cuptor. Marea majoritate a persoanelor îl preferă cu îngheţată. Mie unul îmi place să simt doar aroma contopirii cozonacului cu rafinamentul ciocolatei.

Citește și...