Alegeri prezidențiale 2019. Totul despre Viorica Dăncilă, candidat la funcția de președinte al României

Autor: Alina S.
Publicat: 15/10/2019 | 15:48
Alegeri prezidențiale 2019. Totul despre Viorica Dăncilă, candidat la funcția de președinte al României

Viorica Dăncilă, în vârstă de 55 de ani, este candidat PSD la alegeri prezidențiale 2019. Vezi biografia, declarația de avere, cv-ul și care sunt obiectivele sale.

Viorica Dăncilă, politician și prima femeie premier al României,  este unul dintre cei 14 candidați la alegeri prezidențiale 2019. Primul scrutin al alegerilor pentru președinție va avea loc în 10 noiembrie 2019, urmând ca al doilea tur să aibă loc pe 24 noiembrie

Alegeri prezidențiale 2019 Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă și-a depus candidatura pe 19 septembrie, pentru alegerile prezidențiale 2019.

„Voi fi un preşedinte care să susţină un pact pentru bunăstarea românilor, astfel că niciun pensionar să nu se teamă că pensia îi va fie tăiată, nicio mamă să nu îi fie frică că nu va primi salariul sau că îi va fi tăiată alocaţia copilului, nicio familie din această ţară să nu mai aibă frică că va veni un guvern care să ia măsuri de austeritate împotriva românilor”, a fost declarația dată de Viorica Dăncilă, la ieşirea din sediul BEC.

Citește și: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ

Alegeri Prezidențiale 2019 Viorica Dăncilă.  Biografie, studii și activitate politică

Viorica Dăncilă s-a născut la 16 decembrie 1963 în Roșiorii de Vede. Tatăl, Filimon Nica, era plutonier major în Armata Română. De altfel, potrivit presei, înainte să-și schimbe numele, candidata la alegeri prezidențiale 2019 se numea Rodica Nica.

Viorica Dăncilă, studii

  • Viorica Dăncilă a urmat clasele a IX-a și a X-a, între 1978 și 1980, la Liceul „Mihai Viteazul” din Ploiești. Studiile liceale le-a finalizat la Liceul Energetic din același oraș.
  • A absolvit Facultatea Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, din cadrul Institutului de Petrol și Gaze Ploiești, în 1988.
  • În 2006, a obținut masterul Spațiul Public European, în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București.

Viorica Dăncilă în tinerețe –  În perioada 1997–1998 a fost profesoară la Liceul Industrial din Videle. Din 1997 până în 2009 a fost inginer la Petrom SA, sucursala Videle, serviciul Monitorizare Producție Țiței și Gaze

Viorica Dăncilă în tinerețe. Activitate politică în PSD

Viorica Dăncilă a devenit membru al Partidului Social Democrat în anul 1996, în organizația din Teleorman a PSD. De-a lungul anilor a deținut poziții atât în cadrul PSD, cât și în cadrul administrației locale.

Viorica Dăncilă a fost consilier local și consilier județean, până în anul 2009, când a fost aleasă ca europarlamentar, pentru un prim mandat. De asemenea, Viorica Dăncilă a deținut în partid funcțiile de președinte de organizație locală, vicepreședinte al Organizației PSD Teleorman, președinte al OFSD Teleorman, fiind, în prezent, președinte la nivel național al Organizației Femeilor Social Democrate.

Viorica Dăncilă a fost propusă la data de 16 ianuarie 2018 de către PSD pentru funcția de prim-ministru în cadrul Comitetului Executiv Național al partidului în urma demisiei prim-ministrului Mihai Tudose,  din partea PSD.  Acest guvern a picat pe 10 octombrie 2019, în urma unei moțiuni de cenzură depusă de opoziție.

În data de 27 mai 2019, Viorica Dăncilă devine președintele interimar al Partidului Social Democrat, după ce Liviu Dragnea este condamnat la închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Vezi aici CV Viorica Dăncilă complet

Viorica Dăncilă, familie și copii

Viorica Dăncilă este căsătorită cu Cristinel Dăncilă, manager la OMV Petrom și fost consilier PSD în Consiliul Județean Teleorman. Împreună, cei doi au un fiu adoptat, Victor Florin.

Alegeri prezidențiale 2019. Viorica Dăncilă declarație de avere

Viorica Dăncilă, candidatul PSD la Cotroceni, are două terenuri intravilane, în suprafață totală de peste 1700 metri pătrați și un teren agricol de două hectare. De asemenea, fostul premier are trecut în declarația de avere două apartamente (144 mp în total) o vilă de 140 mp și o casă de vacanță de 417 mp.

Potrivit declarației de avere, Viorica Dăncilăare un Volkswagen Passat din 2014 și bijuterii de 5.000 de euro. Totodată, fostul premier și soțul ei au conturi și investiții de aproximativ 180.000 de euro.

Viorica Dăncilă, președinte. Mesajul în campania electorală

În declarația sa de intenție dată în momentul în care și-a lansat candidatura la funcția de președinte al României, Viorica Dăncilă a mizat pe bunăstarea românilor și echilibru.

„Candidez pentru că am credinţa unei schimbări profunde care trebuie să aibă loc de la nivelul instituţiei şefului statului spre celelalte instituţii şi am credinţa că va veni momentul ca o femeie să primească şansa să aducă echilibru, un echilibru între instituţii necesar bunăstării oamenilor.

Lupta pe care o dau acum este pentru fiecare român care ar vrea să trăiască în pace, care ar vrea un trai mai bun şi care vrea stabilitate şi siguranţă pentru ţara sa. Preşedinţia României a fost prea mult timp un turn de fildeş, în care aleşii s-au ascuns de popor, a fost un buncăr al intereselor obscure şi al jocurilor de culise.

Îmi doresc să transform instituţia preşedintelui şi Administraţia Prezidenţială într-un simbol al transparenţei şi al bunei-credinţe. Am 10 principii de la care nu mă voi dezice, care vor sta pe masa dialogului atât cu partenerii interni, cât şi cu cei internaţionali, sunt parte a viziunii mele pentru România şi alcătuiesc credinţa mea. Voi lucra pentru o societate în care nimeni nu e lăsat în urmă, voi susţine incluziunea socială reală, inclusiv la nivel economic şi cultural „, a afirmat Viorica Dăncilă în declarația sa de intenție pentru funcția de președinte ale României.

Alegeri prezidențiale 2019 – Viorica Dăncilă. Locul pe buletinul de vot

Potrivit Biroului Electoral Central, ordinea candidaților la alegeri prezidențiale 2019 pe buletinul de vot a fost stabilită prin tragere la sorți. Astfel, Viorica Dăncilă este pe poziția 5, pe buletinul de vot.

Primii cinci sunt Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Dan Barna, Kelemen Hunor și Viorica Dăncilă. Următorii candidați pe buletinele de vot sunt: Cătălin Ivan, Ninel Peia, Sebastian Popescu, John-Ion Banu, Mircea Diaconu, Bogdan Stanoevici, Ramona Bruynseels, Viorel Cataramă și Alexandru Cumpănașu.

Citește și: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. LISTA SECȚIILOR DE VOTARE DIN STRĂINĂTATE

Alegeri prezidențiale 2019. Calendar

Potrivit calendar alegeri prezidențiale 2019, primul tur are loc pe data de 10 noiembrie, iar al doilea tur este programat pe data de 24 noiembrie, asta în cazul în care niciunul dintre candidații la prezidențiale 2019 nu obține 50% +1 dintre voturi.

De această dată, ca o noutate, este faptul că româniii din diaspora pot vota. În primul tur la prezidențiale o pot face în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie, iar în al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2019, pe 22, 23 și 24 noiembrie.

Citește și:

Citește și...