Aproximativ 100.000 de persoane care locuiesc în apropierea Muntelui Agung, un vulcan care erupe de mai multe zile pe insula indoneziană Bali, o importantă atracţie turistică din Indonezia, trebuie să-şi părăsească locuinţele.
Circa 40.000 de persoane care locuiesc în apropierea vulcanului au fost deja evacuate, însă această cifră poate depăşi dublul, în contextul în care Agung aruncă nori uriaşi de cenuşă, conform Agenţiei indoneziene pentru managementul dezastrelo, scrie AFP, citată de Agerpres.
Între 90.000 şi 100.000 de persoane trăiesc în 22 de sate dintr-o zonă de excludere de 10 kilometri impusă după ce autorităţile au ridicat starea de alertă pentru vulcan la cel mai înalt nivel, a precizat purtătorul de cuvânt al agenţiei, Sutopo Nugroho, citat de DPA.
Autorităţile au ridicat alerta la cel mai înlat grad şi au extins zona de excludere din jurul vulcanului. Aeroportul insulşei este închis, mii de turişti au rămas izolaţi deocamtdată în acest punct extrem de vizitat de călători din toată lumea, scrie şi BBC.
Autorităţile spun că fumul negru şi cenuşa au ajuns la circa 3.400 de metri deasupra vârfului muntelui. Oficialii au avertizat locuitorii să stea departe de resturile de roci şi noroi (cunoscute sub numele de lahar) care se scurg de pe coasta muntelui.
Prima erupţie a vulcanului Agung a avut loc în septembrie.
Consiliul Naţional pentru Managementul Dezastrelor a ridicat alerta la nivelul patru, dimineaţa la ora locală 6.00 (azi-noapte la ora 00.00, ora României), din cauza „posibilului şi iminentului risc de dezastru”.
Ministerul român al Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bali, Republica Indonezia, că, în conformitate cu datele oferite de autorităţile locale, vulcanul situat pe muntele Agung a erupt în seara zilei de 21 noiembrie 2017, norul de fum şi de cenuşă vulcanică ridicându-se la cca. 700 m înălţime.
Cetăţenii români aflaţi în zonă sunt rugaţi să se informeze în permanenţă privind datele oferite de autorităţile indoneziene (Ministerul Energiei şi Resurselor Minerale – Agenţia pentru Vulcanologie (CVGHM) pe site-ul https://magma.vsl.esdm.go.id/vona/ şi să consulte site-ul Ambasadei României la Jakarta, media locale şi să urmeze indicaţiile autorităţilor indoneziene din Bali.