Acasă » Altceva Podcast » Ana Blandiana, dezvăluiri neașteptate despre tatăl ei, catalogat precum un “dușman al poporului”, după instaurarea regimului comunist. “Atunci când predica…”

Ana Blandiana, dezvăluiri neașteptate despre tatăl ei, catalogat precum un “dușman al poporului”, după instaurarea regimului comunist. “Atunci când predica…”

De: Alina Dragusin 23/04/2024 | 18:26

Ultima ediție a podcast-ului „ALTCEVA cu Adrian Artene” a fost una captivantă, ce a avut-o ca invitată pe Ana Blandiana, o scriitoare, ziaristă și luptătoare pentru libertate civică. Într-o discuție de excepție cu Adrian Artene, aceasta a vorbit despre viața sa și a făcut câteva mărturisiri și despre perioada comunistă, una destul de grea pentru ea, dar mai ales pentru tatăl său, preotul Gheorghe Coman, care a fost arestat ca „dușman al poporului”. Ana Blandiana a făcut o serie de dezvăluiri interesante, care merită toată atenția.

Sâmbătă, 20 aprilie, la ora 19:00, pe canalul de Youtube „ALTCEVA cu Adrian Artene”, a avut premiera o nouă ediție a podcast-ului, în care invitată a fost Ana Blandiana. Ediția a fost una captivantă, în care celebra scriitoare a vorbit despre episoadele frumoase ale existenței sale, dar și despre unele mai negre, trăite la limită. Una dintre perioadele nefaste ale vieții acesteia s-a scris în vremea comunismului, atunci când ca fiică a unui deținut politic a trebuit să aștepte patru ani până când autoritățile comuniste i-au permis înscrierea la Facultatea de Filologie din Cluj.

(CITEȘTE ȘI: DESTĂINUIRILE POETEI ANA BLANDIANA, DIN PERIOADA COMUNISTĂ, ÎN PODCASTUL ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE: „SALVAREA MEA A FOST CĂ M-AM CĂSĂTORIT”)

Ana Blandiana, fiica unui „dușman al poporului”

În cadrul podcast-ului „ALTCEVA cu Adrian Artene”, Ana Blandiana nu s-a sfiit să vorbească, așa cum spuneam, despre perioada comunistă, perioadă în care a fost nevoită să își schimbe numele și să aștepte patru ani pentru a primi permisiunea de a se înscrie la facultate. Toate acestea le-a resimțit din cauza meseriei tatălui său, meserie care nu era la „sufletul” regimului comunist. Cu emoție în glas, Ana Blandiana a vorbit despre tatăl ei, preotul ortodox Gheorghe Coman, care după instaurarea regimului a devenit „dușman al poporului”.

Ana Blandiana (născută Otilia Coman) a văzut pentru prima oară lumina zilei la Timișoara, în data de 25 martie 1942. Aceasta a fost fiica preotului ortodox Gheorghe Coman, originar din Murani, Timiș și a soției sale Otilia, fostă Diacu, de profesie contabil. După retrocedarea Ardealului de Nord în 1944, familia Coman s-a mutat la Oradea, unde tatăl scriitoarei a slujit ca preot la Biserica cu Lună, catedrala ortodoxă din Oradea.

Însă, după instaurarea regimului comunist în România, preotul Gheorghe Coman a fost arestat ca „dușman al poporului”. Ei bine, acest lucru a adus multe greutăți pentru fiica bărbatului, care la acea vreme era încă Otilia Coman. Ca fiică a unui deținut politic, celebra scriitoare a trebuit să aștepte patru ani până când autoritățile comuniste i-au permis înscrierea la Facultatea de Filologie din Cluj. Iar pentru a ocoli șicanele regimului, aceasta și-a luat pseudonimul Ana Blandiana, după numele satului natal al mamei sale.

Despre tatăl său, preotul Gheorghe Coman, dar și despre viața din regimul comunist, Ana Blandiana a vorbit deschis în cadrul podcast-ului „ALTCEVA cu Adrian Artene”.

„Nu faptul că slujise, ci faptul că, atunci când predica, veneau oameni și din alte locuri și nu încăpeau în biserică. Înainte de a fi Biserica cu Lună, e Catedrala din Oradea, înainte a fost într-un cartier de CFR-iști, din cartierul gării și acolo era o adeziune totală, așa, efectiv ce spunea tata era literă de lege pentru oamenii simpli, care credeau în Dumnezeu.

Nu îmi dau seama în ce măsură, atunci, era perioada de după război, perioada intrării rușilor, a începutului închisorilor, a comunismului, în ce măsură tata spunea niște lucruri care aveau și sens politic anti-comunist sau pur și simplu pentru că avea o fervoare religioasă care îi făcea pe oameni dependenți de el. Asta deranja”, a povestit Ana Blandiana.

Ana Blandiana, invitata lui Adrian Artene în cadrul podcastului „Atceva”

Despre Ana Blandiana

Invitata celei mai noi ediții „ALTCEVA cu Adrian Artene” a fost Ana Blandiana, scriitoare, ziaristă și luptătoare pentru libertate civică. Aceasta s-a impus ca una dintre vocile principale ale literaturii române în a doua jumătate a secolului al XX-lea și continuă să fie foarte apreciată pentru contribuțiile sale la poezie și activism.

Operele Anei Blandiana explorează adesea teme precum opresiunea, libertatea și condiția umană. Scrierile ei reflectă experiențele sale trăite sub regimul comunist condus de Nicolae Ceaușescu, ea devenind cunoscută pentru opoziția sa curajoasă față de dictatură.

Pe lângă activitățile sale literare, Ana Blandiana s-a implicat activ și în cauze politice și sociale. Ea a cofondat Asociația Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din România, care își propune să păstreze memoria victimelor comunismului și să promoveze valorile democratice. Activismul și realizările sale literare i-au adus numeroase premii și onoruri Anei Blandiana, atât în România, cât și în plan internațional.

Podcastul integral poate fi vizionat aici:

ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene” acolo unde, în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletul.

Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de FacebookInstagramTik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.

(VEZI ȘI: CE NUME POARTĂ POETA ANA BLANDIANA ÎN BULETIN, DE FAPT. DEZVĂLUIRI DE SENZAȚIE ÎN PODCASTUL ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE: „SUB PSEUDONIM SE ASCUNDE FIICA UNUI DUȘMAN AL POPORULUI!”)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
BANCUL ZILEI | Iarna, primăvara și alegerile electorale
BANCUL ZILEI | Iarna, primăvara și alegerile electorale
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
Cazacu, dezvăluiri bombă despre Ramona Olaru. A spus, în sfârșit, ce nu mai zisese niciodată
Cazacu, dezvăluiri bombă despre Ramona Olaru. A spus, în sfârșit, ce nu mai zisese niciodată
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Turist american, fascinat de România. De ce a vizitat-o de 4 ori: „Acesta nu este singurul motiv”
Turist american, fascinat de România. De ce a vizitat-o de 4 ori: „Acesta nu este...
Nuntă în cer! Ionela și George, înmormântați împreună în ziua în care aveau să devină soț și soție
Nuntă în cer! Ionela și George, înmormântați împreună în ziua în care aveau să devină...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Furtunile și vijeliile se extind în jumătate de țară, un nou cod galben emis de meteorologi. Avertizare de inundații în trei județe
Furtunile și vijeliile se extind în jumătate de țară, un nou cod galben emis de...
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Ana-Maria Barnoschi, în lacrimi! Vedeta a vorbit despre ultimele clipe din viața tatălui ei: "Mi-aș fi dorit să mă ducă la altar" 
Ana-Maria Barnoschi, în lacrimi! Vedeta a vorbit despre ultimele clipe din viața tatălui ei: "Mi-aș fi...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Tavi Colen, despre mariajul cu fosta soție. Care este motivul care a dus la despărțire? „Chiar sunt supărat că nu am reușit să ducem mai mult. Am rămas prieteni foarte buni”
Tavi Colen, despre mariajul cu fosta soție. Care este motivul care a dus la despărțire?...
Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”
Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am...
Cum poţi calcula când ieşi la pensie. Vârsta de pensionare se va modifica în funcţie de speranţa de viaţă a populaţiei
Cum poţi calcula când ieşi la pensie. Vârsta de pensionare se va modifica în funcţie...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici în ziua de azi nu-și mai aduce aminte...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
Ne ÎNCURCĂ sau ne AJUTĂ? Nouă funcție Android va conduce utilizatorii înapoi în aplicațiile instalate
Ne ÎNCURCĂ sau ne AJUTĂ? Nouă funcție Android va conduce utilizatorii înapoi în aplicațiile instalate
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
Cum arată acum Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea. S-a afișat într-o ipostază rară pe Instagram
Cum arată acum Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea. S-a afișat într-o ipostază...
Zodiile care termină luna mai în forță. Vești de senzație pentru Tauri și Fecioare
Zodiile care termină luna mai în forță. Vești de senzație pentru Tauri și Fecioare
Animalul care mănâncă șerpi veninoși și poate ucide chiar și un leu. Oamenii ar trebui să păstreze distanța față de el
Animalul care mănâncă șerpi veninoși și poate ucide chiar și un leu. Oamenii ar trebui...
Este complet interzis în România. Decizia de la Guvern: Rămâne în vigoare
Este complet interzis în România. Decizia de la Guvern: Rămâne în vigoare
Au apărut probleme în paradis? Mesajul transmis de Monica Bîrlădeanu pe Internet: Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!
Au apărut probleme în paradis? Mesajul transmis de Monica Bîrlădeanu pe Internet: Când cineva îți...
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Ungaria, la ani lumină de România. Ungurii vor cuceri totul
Ungaria, la ani lumină de România. Ungurii vor cuceri totul
Un cunoscut artist din România, veșnic coșmar. Marea frică de care nu poate scăpa
Un cunoscut artist din România, veșnic coșmar. Marea frică de care nu poate scăpa
Câte clase și ce STUDII are TJ Miles, de fapt. Adevărul despre „canadianul” de la Survivor All Stars
Câte clase și ce STUDII are TJ Miles, de fapt. Adevărul despre „canadianul” de la...
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din...
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41 de ani nu mai iese din ținutele mulate
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale:
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
Mădălin Ionescu, cu ochii în lacrimi. Este devastat după ce și-a pierdut o ființă dragă
Mădălin Ionescu, cu ochii în lacrimi. Este devastat după ce și-a pierdut o ființă dragă
Amestecul ușor de făcut care îți va lăsa oglinda din baie curată lună. E mai bun decât soluțiile scumpe de curățare
Amestecul ușor de făcut care îți va lăsa oglinda din baie curată lună. E mai...
Orașul în care oamenii nu mai pot să locuiască. E considerat cel mai fierbinte loc de pe Terra și are peisaje desprinse din altă lume
Orașul în care oamenii nu mai pot să locuiască. E considerat cel mai fierbinte loc...
×