Cofeina reduce riscul aparitiei cancerului uterin si de san, a cirozei alcoolice si creste vigilenta, insa poate reduce fertilitatea, creste tensiunea arteriala si este nerecomandata cand se administreaza medicamente. Andrei Sion Saptamana trecuta, doua studii internationale au aratat ca un consum zilnic de patru cesti de cafea va poate ajuta sa preveniti boala Alzheimer, insa, consumata in exces, cofeina poate provoca halucinatii. Pentru a va ajuta sa decideti daca veti bea in continuare cafea sau daca veti renunta la acest obicei, specialistii de la cotidianul britanic „The Sun” au alcatuit o lista cu beneficiile si dezavantajele acestei bauturi. Riscul dezvoltarii cancerului de col uterin se reduce cu 20% la femeile care beau cel putin o ceasca de cafea pe zi. Mai mult, cercetatorii care au anuntat ca un consum excesiv de cafea poate duce la micsorarea sanilor au mai observat ca femeile care beau cafea de doua-trei ori pe zi au un risc mai mic de a dezvolta cancerul mamar sau o mai buna capacitate de a-i intarzia raspandirea. Cafeaua poate preveni sau intarzia si aparitia diabetului si bolii Parkinson. Ficatul este, de asemenea, protejat de cafea. O ceasca pe zi poate reduce cu 20% riscul dezvoltarii cirozei alcoolice, iar cei care consuma de cel putin patru ori pe zi cafea isi reduc acest risc cu 80%. Pentru o mai buna vigilenta si abilitate de concentrare, o cercetarile au aratat ca doua cesti de cafea va pot fi de folos. Printre dezavantaje, barbatii au de suferit, deoarece numai trei cafele pe zi pot afecta serios sperma, care poate duce la sarcini ratate sau defecte de nastere. De vina sunt isoflavonii, gasiti si in bere si vin. Si fertilitatea femeilor poate fi afectata, patru cesti de cafea pe zi scazand considerabil sansele de concepere. Mai mult, gravidele care beau cel putin 200 de miligrame de cafea zilnic sunt de doua ori mai predispuse sa piarda sarcina. Peste 500 de miligrame de cafea pot creste periculos tensiunea arteriala. Cafeaua ar mai trebui evitata cand se administreaza medicamente, fiind capabila, de exemplu, sa tripleze cantitatea de substante toxice din paracetamol, ce poate afecta ficatul.