”ExCES de Eleganță” este un film despre adevăratele valori automobilistice, despre mașini de milioane de euro, despre tehnologii revoluționare, despre pasiune, rafinament și prestigiu. ”ExCES de Eleganță” este rezumatul ediției din 2018 a Concursului de Eleganță Sinaia, care s-a desfășurat în weekendul 29-30 iunie, pe domeniul Castelului Peleș. Prezent la avanpremiera filmului a fost și unul dintre fondatorii Retromobil, Călin Popescu Tăriceanu.
An de an, în ultimul weekend din iunie, Concursul de Eleganță Sinaia creează o atmosferă de basm pentru pasionații mașinilor de epocă. Pe domeniul Castelului Peleș, unele dintre cele mai spectaculoase mașini sunt etalate, în toată splendoarea lor, în fața unui juriu de specialitate și a vizitatorilor veniți din toate colțurile lumii.
La granița dintre documentar și film narativ, ”ExCES de Eleganță” este rezumatul ediției din 2018 a Concursului de Eleganță Sinaia, care s-a desfășurat în weekendul 29-30 iunie, pe domeniul Castelului Peleș. Filmul trece prin multiple schimbări de perspectivă, de la cea a unui narator participant în concurs, la cea a unui reporter care urmărește acțiunea din exterior.
O atenție aparte este acordată poveștilor spuse de prezentatorii defilării pe covorul roșu (Alexandru Șeremet și Irinel Marghioala), care vin cu informații mai puțin cunoscute despre automobilele înscrise în concurs, reținând atenția unui public numeros care a înfruntat vremea capricioasă ore întregi. Filmul migrează apoi spre genul muzical, urmărind parada vehiculelor istorice prin orașul Sinaia.
Filmul „ExCES de Eleganţă” a avut avanpremiera la Grand Cinema & More, fiind rezultatul colaborării dintre jurnalistul auto Alin-Alexandru Ionescu şi Laurenţiu Greger. Prezent la avanpremiera filmului a fost și unul dintre fondatorii Retromobil, Călin Popescu Tăriceanu.
”Gândul de a organiza un Concurs de Eleganță venea în mod natural după ce s-a înființat Retromobilul. Retromobilul, ca o materializare a pasiunii pentru mașinile clasice a multor cei care sunt astăzi membri în Retromobil și nu numai. Așa cum spuneam, Concursul de Eleganță a venit ca ceva firesc. Ne-am gândit unde să organizăm acest concurs… Norocul a făcut că Vlad Oprea, actualul primar al Sinaiei, era și atunci primar, i s-a părut că un loc mai frumos decât Castelul Peleș nu poate să existe și mai reprezentativ.
(…) Un Concurs de Eleganță este, în mod normal, destinat pentru mașini care apriori îndeplinesc câteva condiții. Sunt rare, sunt bine întreținute, sunt scumpe, deci probabil se adresează unei elite, să spunem, a celor care-și permit din punct de vedere financiar să-și cumpere mașini cu care să se prezinte la un Concurs de Eleganță. (…) Noi am vrut să facem un concurs care să fie deschis tuturor categoriilor de mașini, nu numai acestor persoane cu o stiuație materială deosebită, care pot să vină să prezinte o mașină care, de la început, știm că va câștiga concursul. Așa se face, ați văzut că există o secție destinată mașinilor românești. An de an, ne-am bucura să vedem și Dacii 1100 și 1300, unele din ele foarte bine restaurate, altele foarte bine conservate”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.
Concursul de Eleganţă Sinaia este locul de întâlnire al pasionaţilor de maşini de epocă şi nu numai. Evenimentul este organizat de Retromobil Club România, sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României. Asociația Retromobil Club România (R.C.R.) este o organizație non profit, fondată în anul 1998 de un grup de 21 de pasionați de vehicule istorice. În prezent, asociația are peste 2000 de membri grupați în Filiale Județene. Președinte de onoare al R.C.R. a fost Regele Mihai I al României, în perioada 2004-2017.
Asociația este din anul 2004 Autoritate Națională F.I.V.A. – (Federația Internațională a Vehiculelor Istorice – instituție parteneră UNESCO), fiind organismul care eliberează conform legislației române în vigoare Atestatul de Vehicul Istoric. Anual, asociația organizează în medie 35 de evenimente, multe dintre acestea având caracter internațional, evenimentul central fiind Concursul de Eleganță Sinaia organizat la Castelul Peleș. Începând din anul 2005, când în Romania a fost demarat procesul de atestare si până in prezent, peste 5000 de vehicule au primit statutul de vehicul istoric.
Omul din spatele emisiunii ”Mașinistul”, Alin-Alexandru Ionescu, este un jurnalist auto cu o experiență de 8 ani în presa de specialitate, timp în care a scris în publicații precum Top Gear, Auto Bild, Auto Pro, Motor Clasic Magazin sau Auto Motor și Sport. Atras de evenimentele organizate de Retromobil, Alin a descoperit o comunitate care i-a insuflat „microbul” ireversibil al dragostei pentru mașinile istorice. Dorința de a transmite experiențe și informații către publicul larg l-a făcut pe Alin să creeze ”Mașinistul”, un nou produs media concentrat pe poveștile automobilelor de colecție.
Cu o producție care s-a îmbunătățit de la un episod la altul, Mașinistul a atras un public numeros, dornic să afle povești inedite despre oameni și mașini clasice, însă cele mai multe episoade au fost dedicate automobilelor românești – adică modele Dacia, ARO și Oltcit.
După trei ani de prezentat povești cu mașinile altor pasionați, Alin a decis anul trecut să-și cumpere propriul automobil de epocă. Și pentru că tocmai se împlineau 50 de ani de când Dacia a început producția de automobile, decizia privind modelul a fost foarte simplă: o Dacia 1100. A urmat participarea la Concursul de Eleganță Sinaia și ideea nebună de a face un film de eveniment care să ajungă pe marele ecran.