Credincioșii ortodocși sărbătoresc Paștele 2018, duminică, 8 aprilie, iar una dintre tradițiile pe care aceștia le respectă este vopsirea ouălor de Paște. Ouăle roșii simbolizează sângele vărsat de Iisus Hristos și miracolul Învierii Sale, devenind elementul definitoriu al sarbatorii pascale. Pentru a respecta tradițiile și obiceiurile trebuie să știi când se vopsesc ouăle de Paște.
Primele ouă au fost încondeiate, în urmă cu mai bine 2.000 de ani, de sângele lui Iisus Hristos, răstignit pentru mântuirea noastră, a tuturor. Tradiția vopsirii ouălor s-a păstrat cu sfințenie în casele tuturor creștinilor.
În semn de prețuire a jertfei Mântuitorului, gospodinele românce au devenit adevărate artiste, trudind zile în șir la încondeierea ouălor pentru Paște. Arta practicată de ele a ajuns să fie recunoscută chiar și peste hotare.
Nu știi când se vopsesc ouăle de Paște? În mod tradițional, încondeierea ouălor se face cu trei zile înaintea Paștelui, mai exact în Joia Mare, însă dacă nu reușești să faci acest lucru joi, mai poți vopsi ouăle și în Sâmbăta Mare. Contrar așteptărilor, preoții spun că nu există, de fapt o regulă în această privință și că ziua nu este importantă. Esențial este să respectăm tradiția și să vopsim ouăle pentru Paște în orice zi dorim.
FELICITĂRI DE PAȘTE 2018, CU IMAGINI. CELE MAI FRUMOASE MESAJE ȘI URĂRI
Spală bine ouăle cu apă caldă, apoi usucă-le bine cu un prosop și pune-le la fiert în apă rece, puțin sărată. Dupa ce apa începe să clocotească, mai lasă-le încă 5 minute, pentru ca ouăle să fie tari. Separat fierbe apa în care adaugi vopsea, dizolvată în prealabil în puțină apă rece. Pune ouăle fierte într-o strecurătoare și scufundă-le în vopsea. Lasă-le timp de un minute, apoi scoate-le și lasă-le să se usuce, pe un șervețel. Dacă dorești, le poți picta apoi cu diverse modele sau aplicând frunze, aceasta fiind o activitate care îi va amuza pe copii. La final, lustruiește ouăle cu un șervețel cu puțin ulei și gata.
Ciocnitul ouălor roşii se face cu solemnitate şi cu respectarea unor reguli stricte: persoana mai în vârstă, de obicei bărbatul, loveşte violent „capul” oului ţinut de partener, în timp ce rosteşte „Hristos a înviat!”, iar partenerul îi răspunde „Adevărat a înviat!”. În prima zi de Paşte, duminica, ouăle se ciocnesc „cap la cap”, iar în a treia zi abia se pot ciocni şi „burtă la burtă”.
În zona Bucovinei, ciocnirea primelor ouă roşii de Paşte este un eveniment deosebit. După o scurtă perioadă de odihnă, toţi membrii familiei se aşează la prima masă festivă de Paşte, dar nu înainte de a se spăla cu oul roşu şi banul de argint, aşa cum cere ritualul străvechi. Festivitatea este deschisă de cel mai vârstnic bărbat din familie care ciocneşte primul ou roşu cu soţia sa.
În Oltenia, cei care ciocnesc ouăle primii sunt copiii, în curtea Bisericii. Asta după ce ouăle au fost rostologolite peste mormântul celor dragi, sub forma sfintei cruci. Mai mult, cei mici trimit oul roşu de la unul la celălalt, rostesc urările tradiţionale, mai apoi ciocnesc, iar de îndată sunt urmaţi şi de ceilalţi membri ai familiei.
În Moldova, în dimineaţa următoare după noaptea Învierii, se pune un ouă roşu şi unul alb într-un bol cu apă ce trebuie să conţină monede, copii trebuie să şi clătească faţa cu apă şi să îşi atingă obrajii cu cele două ouă pentru a avea un an plin de bogăţii. O altă tradiţie din regiunea aceasta cere ca oul de Paşte să fie mâncat, iar cojile să fie aruncate neapărat pe drum.