Ce restricții trebuie să respecte votanții la alegerile locale? Masca de protecție trebuie dată jos pentru identificare

Autor:
Publicat: 29/08/2020 | 22:32
Ce restricții trebuie să respecte votanții la alegerile locale? Masca de protecție trebuie dată jos pentru identificare

Anul acesta alegerile locale se desfășoară în condiții speciale. Alegătorii trebuie să respecte un set de reguli pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Din secțiile de vot nu o să lipsească masca de protecție și dezinfectantul.

În data de 27 septembrie au loc alegerile locale, iar pentru ca totul să se desfășoare în bune condiții au fost impuse anumite restricții. Astfel, alegătorii care vor veni la vot la alegerile locale își vor da jos masca obligatorie de două ori, pentru a fi identificați de operatorul de tabletă și de președintele secției de votare.

Constantin-Florin Mituleţu-Buică, șeful Autorității Electorale Permanente (AEP), a vorbit despre regulile ce trebuie respectate în cadrul secțiilor de votare. (CITEȘTE ȘI: GABRIELA FIREA ȘI-A LANSAT SLOGANUL PENTRU ALEGERILE LOCALE 2020: „FIREA OAMENILOR”. CE SEMNIFICĂ MESAJUL CANDIDATEI PSD)

„Identificarea se va face în aceleaşi condiţii ca la aeroport. De două ori va trebui să facă această operaţiune de eliminare a măştii, la operator și la președintele secției. La intrarea în secţie, cetăţeanul se va prezenta la operatorul de calculator. Bineînţeles, purtând mască şi dezinfectându-se în prealabil. Va face o identificare de trei secunde în faţa operatorului de calculator căruia i-a prezentat actul de identitate.

După identificare şi permisiunea de a-şi exercita dreptul la vot, alegătorul se prezintă la preşedintele secţiei de votare. La fel, se va realiza o identificare de câteva secunde, pentru că se prezintă încă o dată buletinul. Se semnează în lista electorală, să înmânează actele de votare, buletinele de vot”, a explicat Mituleţu-Buică, potivit Agerpres

Măsuri de prevenție

De asemenea, pentru a se crea un cadru cât mai sigur cei prezenți la scrutin trebuie să-și dezinfecteze mâinile de două ori, la intrarea și ieșirea din secția de vot. În secțiile de vot va fi păstrată distanţa de un metru între persoane și membrii secţiilor de votare. (VEZI ȘI: FOSTUL PREMIER MIHAI TUDOSE, DESPRE ALEGERILE LOCALE ȘI CRIZA CORONAVIRUSULUI: ”NE-AM ÎNECAT LA MAL ŞI DE DATA ASTA. GUVERNUL ŞI-A PUS CAPAC PROPRIILOR BÂJBÂIELI AMATORISTE”)

Vor exista panouri despărţitoare faţă de alegători. În plus, în secțiile de vot va fi efectuată în permanență aerisirea spaţiilor în care se votează, a mai explicat președintele Autorității Electorale Permanente.