Fostul premier Mihai Tudose, despre alegerile locale și criza coronavirusului: ”Ne-am înecat la mal şi de data asta. Guvernul şi-a pus capac propriilor bâjbâieli amatoriste”

Publicat: 03/08/2020 | 15:31
Fostul premier Mihai Tudose, despre alegerile locale și criza coronavirusului: ”Ne-am înecat la mal şi de data asta. Guvernul şi-a pus capac propriilor bâjbâieli amatoriste”

Fostul premier Mihai Tudose se întreabă – nu neapărat retoric – cum reușesc alte țări să gestioneze criza coronavirusului, iar în România se înregistrează din ce în ce mai multe infecții și, din nefericire, un număr crescut de decese.

Potrivit GÂNDUL.RO, Mihai Tudose scrie pe pagina de socializare a Partidului Social Democrat că Ungaria, Polonia sau Grecia – țări care au jumătate din populația României – reușesc să țină piept crizei medicale induse de noul coronavirus, înregistrând mult mai puține cazuri de infecție cu COVID-19 și un număr mult mai redus de decese.

”Cum reuşeşte Ungaria să aibă, la o populaţie pe jumătate cât România, de aproape 12 ori mai puţine cazuri de Covid-19 şi un sfert din decesele înregistrate la noi? Cum poate Bulgaria, care are tot cam jumătate din locuitorii României, să aibă de 4 ori mai puţini diagnosticaţi şi de 6 ori mai puţini morţi de coronavirus? Dar Grecia, tot cu jumătate din populaţia noastră, cum poate avea de 11 ori mai puţini bolnavi şi decedaţi? ”Şi asta în condiţiile în care grecii se încăpăţânează şi reuşesc să primească turişti străini, salvând ce se mai poate salva din acest sezon estival. Iar Ungaria şi Bulgaria sunt ţări de tranzit rutier intens în perioada asta. Dar Polonia, cu o populaţie dublă faţă de a României, cum poate să aibă mai puţini infectaţi şi morţi decât noi?”, scrie europarlamentarul PSD Mihai Tudose în mediul online.

Mihai Tudose: ”Îi sare românului muștarul când vede că e luat de prost în halul ăsta…”

Fostul premier al României trage și concluzia conform căreia totul se rezumă la un eșec de proporții și, cu toții, ”ne-am înecat la mal”. Există ”vid legislativ”, ”lipsă de competență și credibilitate”, iar guvernul Orban ”strălucește” doar prin ”bâjbâieli amatoriste”.

În momente în care accentul ar trebui să fie pus pe starea de sănătate a populației, PNL și USR-PLUS nu fac altceva decât ”să împartă primăriile de sector din Bucureşti şi să racoleze candidaţi”.

”Ne-am înecat la mal şi de data asta. În primul rând, din cauza momentelor de vid legislativ, prin care Guvernul şi-a pus capac propriilor bâjbâieli amatoriste. Lipsa de competenţă şi credibilitate a autorităţilor a lăsat loc dezinformării masive, la care s-au înghesuit să pună umărul idioţii utili şi jefuitorii de cadavre. Într-o situaţie care se degradează dramatic de la o zi la alta, grija PNL şi USR-Plus e să împartă primăriile de sector din Bucureşti şi să racoleze candidaţi pentru localele de la Paştele cailor. Situaţia de la Iaşi va intra în antologia umorului negru al acestei perioade. ”Mor oamenii cu zile, dar puritanii politicii româneşti se bat pe transferuri îmbibate de principii: PNL şi-a găsit candidat la primărie un pesedist, iar USR Plus şi-a stabilit candidat la Consiliul Judeţean un liberal. Asta da primenire, asta da alternativă! „O altfel de politică”, de-i sare românului muştarul, când vede că e luat de prost în halul ăsta, iar grijile lui cele mai apăsătoare – boala şi sărăcia – sunt ultimele preocupări ale găştilor de lupi moralişti ce se înghesuie la ciolan!”, continuă Mihai Tudose.

”Ce-ați făcut cu Institutul Cantacuzino?”

Mihai Tudose consideră că acest ”alt fel de politică” la care recurge guvernarea liberală nu este altceva decât un ”păgânism guvernamental”, iar textul său se încheie cu o altă întrebare la care ar trebui să răspundă cei care gestionează, acum, această criză medicală.

”Ca Prim-ministru, am salvat de la închidere și hăcuire imobiliară Institutul Cantacuzino… Ce ați făcut cu el? Ce sume și ce ”eforturi” a investit Guvernul acum în astea 5 (cinci) luni de pandemie? Că eu zic că ne cam era de folos… Dar… ”un alt fel de politică”… Să ne ajute Dumnezeu… căci cu ,,păgânii” guvernamentali ne-am cam lămurit…”, încheie Mihai Tudose mesajul postat pe pagina de Facebook a PSD.