Ludovic Orban, chemat la raport de președinții celor două camere ale Parlamentului: ”Doar vorbele nu mai ajung!”

Publicat: 27/07/2020 | 15:29
Ludovic Orban, chemat la raport de președinții celor două camere ale Parlamentului: ”Doar vorbele nu mai ajung!”

Marcel Ciolacu și Robert Cazanciuc, președinții celor două camere ale Parlamentului României, i-au transmis premierului Ludovic Orban o scrisoare în care este somat să prezinte un raport referitor la gestionarea crizei medicale induse de noul coronavirus, începerea școlii și organizarea alegerilor. 

Potrivit GÂNDUL.RO, în cuprinsul acestei scrisori deschise este adusă în discuție ”lipsa de predictibilitate a politicilor Guvernului”, dar nu numai atât. Marcel Ciolacu și Robert Cazanciuc precizează că există ”declarații contradictorii” ale miniștrilor guvernului Orban, iar subiectul principal îl constituie măsurile care urmează a fi luate pentru ”limitarea impactului economic și social al pandemiei”.

„În contextul lipsei de predictibilitate a politicilor Guvernului pe care îl conduceți, a declarațiilor contradictorii ale miniștrilor dumneavoastră cu privire la măsurile pe care urmează să le luați pentru limitarea impactului economic și social al epidemiei cu SARS-CoV-2 și a stării de incertitudine care caracterizează viețile tuturor românilor pe perioada acestei guvernări, în temeiul art. 107, alin. (1). teza finală din Constituție, vă solicit să prezentanți un raport, care să fie dezbătut cu prioritate, cu privire la măsurile pe care urmează să le întreprindeți pentru limitarea răspândirii virusului. De asemenea, vă solicit să precizați care este planul de măsuri concrete pentru organizarea, în bune condiții, a alegerilor pentru administrația publică locală, dar și pentru deschiderea noului an școlar 2020 – 2021”, se menționează în scrisoarea semnată de președinții celor două camere ale Parlamentului.

Marcel Ciolacu: ”Premierului Orban trebuie să vină în Parlament, să ne arate cum poate stăpâni pandemia”

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a scris ulterior pe pagina sa de socializare că premierul Ludovic Orban Orban trebuie să prezinte țării un plan detaliat pentru gestionarea pandemiei, începerea școlii și organizarea alegerilor, fiindcă „doar vorbele nu mai ajung”.

„Românii nu au cum să creadă o guvernare care a pierdut total controlul pandemiei și pune carul înaintea boilor. PNL a intrat în campanie electorală înainte de a convinge românii că alegerile locale pot fi organizate fără riscuri. Se chinuie să încropească alianțe politice în loc să se alieze cu cetățenii pentru a depăși vârful pandemiei. Iar începerea în siguranță a școlii ar fi un bun exemplu că Guvernul poate organiza și alegerile”, scrie liderul PSD.

Liderul PSD scrie că guvernul Orban nu a reușit să demonstreze că a pus la punct ”o strategie serioasă”, iar ”bâlbele miniștrilor” se bat cap în cap. Tocmai aceste ”bâlbe” au stat la baza scrisorii deschise care a fost trimisă lui Ludovic Orban de președinții celor două camere ale Parlamentului României.

”Din păcate, n-au o strategie serioasă, doar bâlbele miniștrilor care se bat cap în cap. De aceea, împreună cu președintele Senatului– Robert Cazanciuc, am scris astăzi premierului Orban că trebuie să vină în Parlament să ne arate cum poate stăpâni pandemia. Altfel, Guvernul PNL riscă alegerile, școala și întreaga economie. Guvernați, nu mai mimați”, a mai scris Ciolacu pe pagina sa de socializare.