Omar Hayssam și fratele lui, Mohamad, au primit pușcărie grea în dosarul Manhattan, 24 de ani și patru luni primul, 22, al doilea. Au fost acuzați de delapidare, alături de complici. Cei doi frați aveau să afle și că vor fi executați silit de către o firmă, pentru daune civile de peste 1,5 milioane de euro. Celebrul Omar a contestat sentința, din închisoare, iar CANCAN.RO are detaliile, pe care vi le prezintă în exclusivitate.
Omar Hayssam a acceptat decizia instanței, deși pedeapsa a fost grea pentru omul de afaceri sirian, dar a făcut contestație, atunci când s-a trezit executat silit de o firmă, pentru plata unor daune de peste 1,5 milioane de euro. Doar că nu a avut câștig de cauză. ”Declară nulă contestația la executare formulată de contestator, deținut în Penitenciarul Mărgineni, județul Dâmbovița în contradictoriu cu intimata EVOINSOL S.P.R.L. în dosarul de executare silită, pentru neachitarea taxei judiciare de timbru.
Obligă contestatorul să achite BIROULUI EXECUTORULUI JUDECĂTORESC suma de 283,22 de lei, TVA inclus, cheltuieli de fotocopiere a dosarului de executare silită nr. 40/2017. Executorie”, este decizia instanței. (CITEȘTE ȘI: OMAR HAYSSAM A CASTIGAT RAZBOIUL DIN FAMILIA LUI)
Omar Hayssam contestase executarea silită motivând că era în închisoare la acea dată când a fost notificat.
Iată ce scrie în motivare: ”Contestatorul a arătat că se află încarcerat în Penitenciarul Mărgineni începând cu anul 2014, acest aspect fiind de notorietate publică, și că i-a fost retrasă cetățenia română și i-au fost anulate actele de identitate emise de autoritățile române, astfel că nu are și nu avea la nivelul anului 2017, domiciliul în sectorul 2, București.
Contestatorul a invocat disp. art. 651 din Codul de Procedură Civilă, în sensul că sesizarea Judecătoriei Sectorului 2 București, în calitate de instanță de executare în raport de contestator ca debitor, este nelegală. A solicitat, în temeiul art. 712 alin. 3, raportat la art. 651 din Codul de procedură civilă, anularea încheierii din data de 02.03.2017 pronunțate de Judecătoria Sectorului 2 București, aceasta fiind pronunțată de o instanță necompetentă teritorial și în raport de nelegalitatea încheierii de încuviințare a executării silite și ca urmare a anulării ce urmează a fi dispusă, anularea tuturor actelor de executare realizate în temeiul acesteia. (NU RATA: TERORISTUL NR. 1 DIN ROMÂNIA E ȚINUT ÎN ”CUȘCĂ” LA ÎNCHISOAREA DIN MĂRGINENI!)
A menționat că un alt aspect de nelegalitate al executării îl reprezintă cuantumul cheltuielilor de executare, care excede limitelor prevăzute de Ordinul Ministrului Justiției nr. 2.561/2012 și nu respectă principiul proporționalității onorariului în raport de munca prestată.”
La rândul ei, firma care a cerut executarea silită a solicitat, prin intermediul avocatului, respingerea motivelor invocate de Hayssam. ”Chiar dacă la momentul sesizării organului de executare contestatorul se afla încarcerat în Penitenciarul Mărgineni, a solicitat a se avea în vedere că nici în accepțiunea Legii nr. 254/2013, privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare, în cursul procesului penal și nici în accepțiunea Ordonanței de urgență nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, locul de detenție nu este asimilat unui domiciliu al persoanei încarcerate.
În concluzie, a solicitat respingerea motivelor privind necompetența teritorială a Judecătoriei sector 2 București, ca neîntemeiate.
Referitor la cuantumul cheltuielilor de executare, a arătat că activitatea prestată de executor se încadrează în limitele prevăzute la pct. 3 din Ordinul Ministrului Justiției nr. 2561/2012, privind aprobarea onorariilor minimale si maximale pentru serviciile prestate de executorii judecătorești, pentru sumele ce depășesc 100.000,00 lei. Astfel, onorariul executorului judecătoresc include cota de TVA de 19% și a fost stabilit cu respectarea dispozițiilor art. 39 din Legea 188/2000 si a pct. 3 din Ordinul Ministrului Justiției nr. 2561/2012. (VEZI ȘI: FOTOGRAFIILE CU OMAR HAYSSAM PE CARE NU LE-A VAZUT NIMENI)
Mai mult, stabilirea onorariului executorului judecătoresc orientat către valoarea maximală este pe deplin justificată de cuantumul creanței, complexitatea procedurii de executare silită, de vechimea și renumele profesional al executorului judecătoresc, de proprietatea sa morală, de locul unde este amplasat sediul profesional, de nivelul și calitatea logisticii necesară desfășurării activității, de rolul activ avut, depunând toate diligențele în vederea soluționării dosarului de executare.”
Condamnarea din dosarul Manhattan de la Tribunalul Bucureşti (noiembrie 2015) a lui Omar Hayssam a fost contopită cu cea de 23 de ani şi patru luni de închisoare rezultată după contopirea pedepselor primite în dosarele „Volvo”, „Foresta Nehoiu” şi cel al răpirii celor trei jurnalişti, Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, în martie 2005, la Bagdad. Pe 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România și avea să fie prins și adus în țară şapte ani mai târziu.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.