Acasă » Exclusiv » Fiica lui Pacepa a dat lovitura! A revenit din SUA și a primit averea confiscată tatălui ei! Fostul șef al Securității, fugit peste Ocean, a fost declarat trădător și condamnat la moarte

Fiica lui Pacepa a dat lovitura! A revenit din SUA și a primit averea confiscată tatălui ei! Fostul șef al Securității, fugit peste Ocean, a fost declarat trădător și condamnat la moarte

De: Alexandru Catalan 10/08/2023 | 23:40

La începutul acestei veri, pe 26 iunie, s-au împlinit 45 de ani de la celebra „fugă”  din România a generalului de Securitate Ion Mihai Pacepa, eveniment care a zguduit din temelii regimul comunist de la București, condus de Nicolae Ceaușescu. CANCAN.RO vă propune o nouă interpretare a acestui episod care avea să schimbe, puțin câte puțin, imaginea lui Nicolae Ceaușescu, care apăruse până atunci ca un lider comunist, ce-i drept, dar carismatic și deschis Occidentului, jucând inteligent rolul dizidentului la nivelul celor mai înalți reprezentanți ai blocului țărilor europene controlat de fosta URSS.

Istoricul Cristian Troncotă, general în retragere și fost rector al Academiei Naționale de Informații, a făcut o serie de dezvăluiri în exclusivitate pentru CANCAN.RO, pe acest subiect.

(NU RATA: A murit cel mai cunoscut spion al României. Fostul general de Securitate, Ion Mihai Pacepa, ar fi fost ucis de coronavirus)

„În opinia mea, fuga lui Ion Mihai Pacepa a fost pregătită de fosta Securitate. Am analizat ani buni toate informațiile pe acest subiect și am mai multe argumente când susțin asta. În primul rând, cronologic vorbind, totul a început în toamna anului 1977, când Iulian Vlad, numit ceva mai devreme ministru-secretar de stat în Ministerul de Interne, cel care controla toate structurile Securității, a plecat în Germania Federală pentru a pregăti constituirea unei unități speciale Antitero la București, celebra USLA de mai târziu. În decembrie 1977 lua naștere oficial în România USLA, cu echipament și instruire de specialitate sosite pe filieră vest-germană. În al doilea rând, și Iulian Vlad, și Ion Mihai Pacepa au avut strânse legături cu serviciile de spionaj rusești. Niciodată, chiar și după fuga acestuia, cei doi nu s-au vorbit de rău. Alții au făcut-o, niciodată Vlad sau Pacepa! În sfârșit, fuga lui Pacepa, produsă la circa șase luni de la înființarea USLA, a avut loc tot în Germania Federală. De acolo l-au preluat americanii, ceva mai târziu. De precizat că cel care l-a trimis oficial în misiune în Germania de Vest pe Pacepa este același Iulian Vlad. El i-a înmânat pașaportul, fiindcă în acea perioadă nici Nicolae Ceaușescu nu avea la el acasă propriul pașaport!”, afirmă istoricul Cristian Troncotă pentru CANCAN.RO.

Totul ar fi început o dată cu vizita lui Iulian Vlad în fosta Germanie federală, din 1977

El spune că peste ani Iulian Vlad a mărturisit despre misiunea sa din Germania, din 1977, că a discutat atunci cu gazdele sale nu doar despre experiența și cele necesare constituirii USLA, ci și „alte probleme”, dar fără a intra în amănunte.

Ion Mihai Pacepa, într-una din rarele fotografii, făcute în vremea fostului regim comunist, din presa comunistă din România, înainte de fuga sa din vara anului 1978

Fostul rector al Academiei Naționale de Informații e ferm convins că Ion Mihai Pacepa a revenit cel puțin o dată în România, în primăvara anului 2008. „La începutul lunii aprilie 2008, la București a avut loc celebrul Summit NATO. E celebru fiindcă atunci s-a vorbit pentru prima dată despre posibilitatea ca Ucraina, Moldova și Georgia să fie invitate să intre în NATO. Putin s-a arătat atunci extrem de surprins și de deranjat de asta, deși serviciile sale de securitate cu siguranță că-l informaseră. Dar Pacepa s-a numărat și el printre cei prezenți. Era foarte greu să-ți dai seama că el este în carne și în oase, fiindcă între timp suferise câteva operații faciale care-i schimbaseră complet înfățișarea”, adaugă același Cristian Troncotă.

El spune, însă, că foști camarazi de arme l-ar fi recunoscut după un anume defect de la ochiul stâng, pe care mulți dintre mai tinerii săi colaboratori nu-l uitaseră, în ciuda trecerii timpului.

„Pacepa a dorit să viziteze, când s-a aflat la București, Academia Națională de Informații. Nu e un secret că cei de la CIA ne-au ajutat financiar să ne modernizăm clădirea. Dar a vizitat și birourile Serviciul de Informații Externe. Iar cei care lucrau, încă, în acele structuri pe atunci și care-i fuseseră colegi mult mai tineri au sesizat la un moment dat un individ foarte atent, inclus în delegația de persoane speciale aflate în vizită, ce avea același tic cu fostul general Ion Mihai Pacepa. El clipea foarte des din ochiul stâng și se pare că ticul nu i-a putut fi îndepărtat nici măcar în urma costisitoarelor operații faciale suferite în America”, povestește Cristian Troncotă cu lux de amănunte.

Potrivit aceluiași Troncotă, dacă Iulian Vlad cunoaștea bine limba rusă, el trăind cel puțin un an de zile în Rusia, la specializare, Ion Mihai Pacepa nu era nici el deloc străin serviciilor rusești de securitate, acesta fiind adus la începutul anilor `50 în structurile de securitate ale României de către Alexander Mihailovici Saharovski, şeful consilierilor sovietici în România.

(CITEȘTE ȘI: Pacepa: Raul Castro, un alcoolic care a traficat droguri cu Ceausescu)

Troncotă mai spune că nici măcar fiica sa, Dana Pacepa, nu și-a recunoscut tatăl în decembrie 1989, atunci când împreună cu soțul ei, arhitect și el, a părăsit România la bordul unui avion militar american.

„Dana Pacepa s-a urcat la 24 decembrie 1989 la bordul unui aparat Hercules trimis special de americani pentru a-l prelua pe Nicolae Ceaușescu sau pe membri ai familiei acestuia. Numai că Ion Iliescu nu le-a predat nimic, iar în avion s-au urcat doar familii de rang înalt din România, printre care și fiica lui Pacepa. Aceasta nu a rezistat decât un an și jumătate peste ocean și a revenit acasă. Foarte probabil faptul că a trebuit să stea departe de tatăl ei, pe care, de altfel, nici nu l-a recunoscut, lucru care a marcat-o, se pare, foarte mult, și a contribuit din plin la decizia ei!”, mai spune același Cristian Troncotă.

Cristian Troncotă a fost cândva coleg de liceu cu Dana Pacepa, fiica fostului general de Securitate

El a dezvăluit pentru CANCAN.RO și amănuntul conform căruia a fost coleg de liceu cu Dana Pacepa, pentru un an și jumătate, cei doi absolvind „Mihail Sadoveanu”, devenit azi Colegiul Economic „Virgil Madgearu”. „Recent am avut revederea de 50 de ani de la terminarea liceului. Am fost puțini, iar printre cei absenți s-a numărat și Dana Pacepa. Din câte știu trăiește la București și a intrat în posesia bunurilor pe care statul român le-a confiscat și mai apoi, peste ani, restituit familiei Pacepa”, mai spune Cristan Troncotă.

Ion Mihai Pacepa, într-unul din rarele interviuri oferite presei de la București, a precizat și inventarul lucrurilor confiscate, înainte ca fostul regim comunist să-l condamne la moarte, și încă de două ori, în contumacie.

„Raportul Securitatii Nr. 035.742 din 11 septembrie 1978, care consemnează toate bunurile ce mi-au fost confiscate de Securitate, a estimat valoarea lor la 1.291.042 de lei. La cursul valutar de atunci înseamnă circa 80.000 de dolari”, declara Ion Mihai Pacepa cu aproape 20 de ani în urmă pentru presa noastră centrală.

Fostul general de securitate a fost reabilitat și în urma presiunii americanilor, chiar înainte ca România să devină membru NATO în 2005. El și-a primit integral toate bunurile înapoi, inclusiv o impresionantă colecție de tablouri, dar și o frumoasă pensie de serviciu, aferentă unui general în rezervă.

Ion Mihai Pacepa s-a stins în februarie 2021, din cauza unor complicații pe fondul îmbolnăvirii cu COVID-19. Pe 28 octombrie, anul anterior, împlinise 92 de ani.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Care sunt cele mai otrăvitoare PLANTE din România. Unele persoane le-au ținut acasă, în vaze, fără să știe cât de periculoase sunt
Care sunt cele mai otrăvitoare PLANTE din România. Unele persoane le-au ținut acasă, în vaze,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Imagini SUPERBE cu soția lui Ogică: AȘA se IMBRACĂ la job! Meseria NEAȘTEPTATĂ pe care o are Alexandra
Imagini SUPERBE cu soția lui Ogică: AȘA se IMBRACĂ la job! Meseria NEAȘTEPTATĂ pe care...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele din Portul Tomis
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a trăit „Au fost restaurante care nu m-au primit. A căzut cerul pe mine.”
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Sfatul zilei de duminică, 28 aprilie 2024. Criză financiară pentru Gemeni
Sfatul zilei de duminică, 28 aprilie 2024. Criză financiară pentru Gemeni
Județul din România care a fost luat cu asalt. Aici se mută cei mai mulți oameni, indiferent că sunt tineri sau pensionari
Județul din România care a fost luat cu asalt. Aici se mută cei mai mulți...
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute. Și-a mărit tariful pentru 2024
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Ministrul agriculturii din Ucraina a fost arestat
Ministrul agriculturii din Ucraina a fost arestat
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Un restaurant românesc, extindere fără precedent. Se bate cu marile fast food-uri
Un restaurant românesc, extindere fără precedent. Se bate cu marile fast food-uri
„Armata OBLIGATORIE” în România!? Anunțul care bulversează milioane de români
„Armata OBLIGATORIE” în România!? Anunțul care bulversează milioane de români
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani....
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Postarea Andreei Bostanică care a strâns peste 1 milion de like-uri. Artista a primit numeroase critici de la internauți:
Postarea Andreei Bostanică care a strâns peste 1 milion de like-uri. Artista a primit numeroase...
Scandal după lansarea filmului Buzz House al lui Selly. Acuzații de viol și pedofilie
Scandal după lansarea filmului Buzz House al lui Selly. Acuzații de viol și pedofilie
Ce ambalaje nu intră, de fapt, sub incidența SGR. Ce poți face cu ele și cum poți lua bani în schimbul lor
Ce ambalaje nu intră, de fapt, sub incidența SGR. Ce poți face cu ele și...
Zodiile care își schimbă viața în luna mai. Conjunctură astrologică de zile mari
Zodiile care își schimbă viața în luna mai. Conjunctură astrologică de zile mari