Imagini exclusive. Lugojeanul are în garaj zeci de Dacii din anii ’70-’80, Oltcit-uri şi… Colecţionarul de ”hârburi”

Publicat: 04/02/2018 | 00:00

Iulian Zaiba (31 de ani), din Lugoj, este românul cu cele mai multe autoturisme Dacia. Lugojeanul a ajuns la maşina cu numărul 50, din colecţia lui făcând parte şi câteva autoturisme construite în fostele ţări comuniste. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea lui incredibilă. (VEZI ŞI: Scriitorul are una dintre cele mai valoroase colecţii din România. Are 1.000 de maşinuţe într-un apartament de bloc din Lugoj!)

Pasiunea lui Iulian pentru Dacia se trage din copilărie, când era fascinat de maşina deţinută de părinţii săi, maşină care i-a rămas moştenire, fiind şi primul autoturism pe care l-a condus. Tânărul este atât de îndrăgostit de Dacia, încât a ajuns să o cunoască în cele mai mai mici detalii. “Părinţii mei au avut Dacia, pentru că aşa era pe vremea aceea, nu existau prea multe maşini străine. Eu am condus pentru prima dată tot Dacia şi nu m-am mai putut despărţi de ea. Aşa am început să tot adun Dacii. Le cumpăr, le şi repar, doar că acum, fiind prea multe, nu mai fac faţă singur”, spune Iulian care, deşi este pasionat de maşini, nu profesează în acest domeniu, fiind angajatul unei multinaţionale din Timişoara. (CITEŞTE ŞI: O pensionară este designer pentru… Ea este „Mama Păpuşilor”)

“Regina” colecţiei este Dacia Maxi Break, o maşină cu opt locuri

Iulian are şi o Dacia Maxi Break, ceva rar chiar şi pentru cunoscători
Iulian are şi o Dacia Maxi Break, ceva rar chiar şi pentru cunoscători

Colecţia lugojeanului a crescut de la an la an, astăzi în curtea sa fiind parcate 50 de autoturisme. Majoritatea sunt marca Dacia, însă printre acestea se mai regăsesc şi câteva Lada, Skoda, Moskvici. Din producţia autohtonă a mai adunat şi câteva Olcit-uri şi ARO şi chiar celebrul Lăstun (Dacia 500), construit la Timişoara. Cea mai specială Dacia, un fel de limuzină a mărcii – după cum spune colecţionarul – şi cea la care ţine foarte mult este o maşină rară, care se mai găseşte doar în câteva exemplare.

Dacii cât vezi cu ochii, visul împlinit al colecţionarului lugojean
Dacii cât vezi cu ochii, visul împlinit al colecţionarului lugojean

Este Dacia Maxi Break, o maşină cu opt locuri, fabricată în 1987. Destul de rară. Nu ştiu câte exemplare mai sunt în ţară, dar e una dintre maşinile la care ţin cel mai mult“, mai spune lugojeanul, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA. Iulian nu lipseşte niciodată de la retroparadele organizate în Timişoara, de către clubul al cărui membru este şi, de fiecare dată, adună aprecieri pentru pasiunea sa.  Dacă, la început, găsea maşinile mai greu, acum e contactat direct de către proprietarii care mai au pe acasă o Dacia şi vor să o vândă. Iar Iulian nu se poate abţine şi cumpără mereu modelele deosebite. (CITEŞTE AICI: Un elev din Satu Mare are o pasiune ieşită din comun. La 14 ani, a construit un stadion din piese de lego!)

La nuntă şi-a făcut alai de Dacii, mai toate ale lui

Daciile au fost vedetele nunţii lui Iulian
Daciile au fost vedetele nunţii lui Iulian

Visează să deschidă un muzeu al autoturismelor din ţările comuniste, în care să-şi expună maşinile şi poveştile lor. “Eu sunt colecţionar şi de poveşti, pentru că fiecare maşină pe care o cumpăr are propria poveste. Am o Dacia 1310, fabricată în 1990, dar care e nouă. A fost a unui domn care a parcurs cu ea doar 2.834 de kilometri, care a vândut-o unor pensionari. Soţul a decedat imediat după ce a cumpărat-o, iar văduva nu avea carnet şi a ţinut-o în garaj“, povesteşte colecţionarul. (NU RATA, AICI: Are o colecţie impresionantă! I-a fotografiat pe Cioloş şi Bănică Jr. în timp ce…)

Dragostea lui Iulian pentru Dacia e atât de mare încât, anul trecut, când s-a căsătorit, alaiul nunţii a fost format în mare parte din maşinile lui, pentru că şi soţia sa îi împărtăşeşte şi îi înţelege pasiunea. Din când în când, colecţionarul îşi scoate maşinile pe străzile oraşului în care locuieşte, într-o adevărată paradă. Toamna trecută, Iulian şi prietenii săi s-au încolonat şi au ajuns cu Daciile până în Serbia, unde s-au bucurat de aprecierile trecătorilor. (VEZI ŞI: Le-a închis într-o seră şi le hrăneşte cu… Am pătruns în ”maternitatea” de plante carnivore!)

DAN ANDREI

Citește și...