Acasă » Povesti celebre » Marele mister al cărții de bucate semnate de Sanda Marin. Legendele țesute pe marginea celui mai apreciat rețetar din istoria României

Marele mister al cărții de bucate semnate de Sanda Marin. Legendele țesute pe marginea celui mai apreciat rețetar din istoria României

De: Dan Mlădinoiu 14/08/2023 | 15:14
Marele mister al cărții de bucate semnate de Sanda Marin. Legendele țesute pe marginea celui mai apreciat rețetar din istoria României

Sanda Marin este numele care apare pe cele mai cunoscute cărţi de bucate din România. Nu puțini au fost oamenii care au crezut că în spatele autoarei se ascunde o casnică fără şcoală, pasionată de gătit. Mai mult, în timpul regimului comunist circula zvonul că ar fi fost, de fapt, bărbat. În realitate, Sanda Marin n-a fost nici casnică fără şcoală şi nici bărbat. Numele său real era Cecilia Maria Simionescu, născută în decembrie 1900 într-o familie de intelectuali din Iaşi.

A primit o educație de excepție încă din primii ani ai copilăriei. Vorbea la perfecție germana, franceza și engleza, a studiat pianul la Paris și apoi în țară cu profesoara Florica Musicescu. Mediul în care s-a format a fost influențat de prietenii ilustrului său tată. Acesta era cărturarul Ion Simionescu, un cunoscut naturalist şi geograf, devenit profesor universitar la nici 30 de ani şi mai apoi preşedinte al Academiei Române.

Cine a fost, de fapt, Sanda Marin

A învăţat să gătească în casa părintească, acolo unde veneau adeseori nume cunoscute de oameni de știință, scriitori, muzicieni, cărturari, actori, pictori. Cecilia Maria Simionescu a dezvoltat o pasiune pentru gătit şi, cu toate că ar fi putut urma o carieră remarcabilă în muzică sau în litere, a ales să desluşească tainele bucătăriei şi să facă din asta o artă.

Și-a transformat căminul într-o casă primitoare în care cei ce veneau în vizită erau delectaţi exclusiv cu creaţii gastronomice proprii. La începutul anilor ‘30, nemulţumită de ceea ce exista pe piaţa din România în materie de cărţi de reţete culinare, tânăra pasionată de arta gătirii delicateselor s-a gândit să scrie ea însăşi o astfel de carte de reţete. Pentru că s-a temut că lucrarea sa va fi un eșec şi că va afecta cariera științifică a tatălui a ales să-și semneze lucrarea cu un pseudonim: Sanda Marin.

Prima ediţie, primul mare succes

Volumul de primă ediție a fost publicat în 1936 la Editura “Cartea Românească” din București, care era condusă chiar de către tatăl ei, în acel moment. Lucrarea avea 437 de pagini și conţinea aproape 10.000 de reţete din bucătăria românească sau inspirate de la alte popoare. S-a bucurat de o prefață scrisă chiar de Păstorel Teodoreanu, un împătimit gurmand și un excelent gastronom. El însuși a așternut pe hârtie numeroase și inspirate rețete de mâncăruri, devenind un arhicunoscut maestru.

În afara formulelor de preparare propriu-zise, cartea mai conţinea ample capitole destinate vitaminelor din alimente, meniuri pentru diferite perioade ale anului, reţetare pentru diabetici, informaţii despre valoarea calorică a alimentelor ș.a.m.d. Lucrarea a fost primul manual complet de gastronomie apărut pe piaţa din România şi a cunoscut un succes deosebit. Cartea avea să fie reeditată după Al Doilea Război Mondial, într-o ediţie prescurtată. De atunci, periodic, au apărut alte ediţii. Manualul de bucătărie al Sandei Marin a devenit faimos şi în afara hotarelor României, fiind tradus în limbile engleză şi germană.

Cenzura comunistă nu ierta nimic

Prima apariție, cea din în 1936, a fost reeditată şi pe timpul comuniştilor. În 1954, volumul Sandei Marin a fost retipărit şi scurtat, din 1.300 de reţete ramânând 850. Reţetele originale ale Sandei Marin nu au scăpat de stupida cenzura a comuniștilor. Unele reţete, considerate burgheze, au fost eliminate, iar altele au fost simplificate. Au fost schimbate şi numele unor preparate: Sosul Bechamel a devenit, astfel, Sos Alb, iar tortul Napoleon s-a trasnformat în tort Marmorat. Pentru a fi în ton cu regimul sărăcăcios de viaţă al poporul sub comunişti, până şi ”găina” a fost înlocuită în reţete cu ”jumătate de pui”.

Rețetele considerate inadecvate în raport cu realitățile socio-economice, precum salata de icre negre, galantina de curcan, mușchiul de vită Chateaubriand, supa Bouillabaisse (cu fructe de mare), consommé, sufleul surpriză, sosul olandez, preparatele sofisticate din vânat sau cozonacii moldovenești pentru care se foloseau 100 de ouă la 5 kilograme de făină au fost eliminate sau schimbate, astfel încât să fie în conformitate cu viața din România comunistă.

În plus, rețetele tradiționale legate de sărbătorile religioase au fost cenzurate, astfel încât vastele colecții de rețete de mâncăruri specifice pentru Crăciun sau Paște s-au transformat în “rețete pentru mese festive”, iar unele ingrediente care nu se mai găseau în magazine au fost înlocuite, de cele mai multe ori neinspirat, cu produse pe care gospodinele le puteau găsi în comerțul socialist.

O carte care a traversat timpurile

După 1989, au apărut încă opt ediții ale cărții Sandei Marin, cea tipărită în 2009, la Editura Humanitas, fiind una integrală, care conține, pe lângă rețete de aperitive, sosuri reci și calde, înghețate, sufleuri, torturi, prăjituri cu cremă, dulcețuri și șerbeturi, peltele și siropuri, și numeroase trucuri și sfaturi pentru prepararea conservelor sau a mezelurilor tradiționale, dar și sugestii de meniuri adaptate anotimpurilor și informații cu privire la conținutul de vitamine și valoarea calorică a principalelor alimente.

Cartea Sandei Marin a supravieţuit tuturor vicisitudinilor, iar numele autoarei a devenit cel mai cunoscut brand culinar din România. Cartea şi-a continuat cu succes publicarea. Cecilia s-a căsătorit cu Mihai Zapan, care a fost doctor în chimie și autor al unor lucrări importante de chimie organică, și, în perioada interbelică, a devenit cunoscută ca o gazdă excepțională, casa familiei devenind un loc de întâlnire pentru lumea bună, la petrecerile sale fiind servite cele mai rafinate preparate gastronomice din București.

Reacția presei

În februarie 1936, ziarul Lupta consemna: “Cartea doamnei Sanda Marin poate fi un auxiliar preţios în liniştea căsniciilor, căci înlătură nepriceperea femeii în pregătitul bucatelor atât de apreciate de soţii lor. Am găsit reţete atât de variate şi atât de numeroase, încât credem că nu s-a omis nimic din tot ce poate face deliciul unei mese bune.

Într-o ţară ca a noastră care produce tot ce poate fi utilizat de cea mai complicată bucătărie, cartea doamnei Sanda Marin înlesneşte folosinţa acestei îmbelşugate producţii. Rafinamentul unei bucătării este şi o expresie de civilizaţie. Evoluţia a cuprins şi gastronomia, de aceea o carte de bucate bine întocmită umple un gol”.

Sanda Marin a încetat din viață în 1961 și a fost înmormântată în cavoul familiei de la Cimitirul Bellu, dar celebra sa Carte de bucate a continuat să fie reeditată și se află, încă, în biblioteca multor gospodine din România.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Este în jurnalism din anul 1999. A început ca gazetar în presa locală, la publicațiile Imparțial, Dominus (revistă de atitudine în literatură, artă, politică și social), Viața Liberă, Semnal de Galați-Brăila, Ora 25, apoi a condus ziarul citeste mai mult
Parteneri
Fițe, fițe, dar nici așa! E incredibil cu cât se vinde o porție de hamsii la Mamaia
Fițe, fițe, dar nici așa! E incredibil cu cât se vinde o porție de hamsii...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin spectaculos
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Mădălina Ghenea nu se potolește! Filmată în body TRANSPARENT prin care se vede TOT
Mădălina Ghenea nu se potolește! Filmată în body TRANSPARENT prin care se vede TOT
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Caragiale, prins în pat cu soția unui celebru actor român: „Coane, am înţeles să-mi iei nevasta, dar şi halatul, şi papucii?”
Caragiale, prins în pat cu soția unui celebru actor român: „Coane, am înţeles să-mi iei...
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei.  Ce urmează să se întâmple cu el
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei. Ce urmează să se...
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica a făcut infarct când a auzit și a murit și ea
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Tzancă Uraganu a anunțat unde și când se va ține priveghiul nepotului său! Cum trebuie să se îmbrace oamenii care vor să-și ia rămas-bun de la micuț
Tzancă Uraganu a anunțat unde și când se va ține priveghiul nepotului său! Cum trebuie...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și Sebastian: „Fiecare are ceva al lui. Sebastian e un băiat frumos, vorbește frumos.”
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe bloc. Acoperişul clădirii a luat foc
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
De necrezut! Cum arată cei trei copii ai Gabrielei Lucuțar de la Chefi la Cuțite. Are două fete și un băiat: „Petrec mai puțin timp decât mi-aș dori cu ei”
De necrezut! Cum arată cei trei copii ai Gabrielei Lucuțar de la Chefi la Cuțite....
Tranzacția momentului pe piața energiei din România. Gigantul care a făcut o achiziție de milioane de euro
Tranzacția momentului pe piața energiei din România. Gigantul care a făcut o achiziție de milioane...
Digi RCS RDS, anunț important pentru clienți. Ce trebuie să facă toți cei care au un contract activ
Digi RCS RDS, anunț important pentru clienți. Ce trebuie să facă toți cei care au...
Se CONFISCĂ BANII românilor. Decizia se aplică deja peste tot în România
Se CONFISCĂ BANII românilor. Decizia se aplică deja peste tot în România
Doliu uriaș în România! A murit un mare OM! Nu a mai prins Paștele!
Doliu uriaș în România! A murit un mare OM! Nu a mai prins Paștele!
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Vreme schimbătoare în luna mai cu temperaturi plăcute şi cu precipitaţii
Vreme schimbătoare în luna mai cu temperaturi plăcute şi cu precipitaţii
Se schimbă totul din 1 iunie. Românii, obligați să accepte. Guvernul a dat ordin
Se schimbă totul din 1 iunie. Românii, obligați să accepte. Guvernul a dat ordin
Florin Piersic, dus la ATI. Ar putea fi transferat la Viena
Florin Piersic, dus la ATI. Ar putea fi transferat la Viena
Cum arată celebrul hotel Rex din Mamaia în ajun de 1 Mai. Perla stațiunii se coșcovește pe zi ce trece
Cum arată celebrul hotel Rex din Mamaia în ajun de 1 Mai. Perla stațiunii se...
Câţi copii are, de fapt, miliardarul Ion Ţiriac. Cine a ajuns să îi administreze întreaga avere fabuloasă
Câţi copii are, de fapt, miliardarul Ion Ţiriac. Cine a ajuns să îi administreze întreaga...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
Florin Piersic a fost operat de urgență. Care este starea de sănătate a marelui actor
Florin Piersic a fost operat de urgență. Care este starea de sănătate a marelui actor
Câți bani primești de la stat dacă îți cumperi o mașină electrică. Cât e, de fapt, prima de casare în Programul Rabla Plus
Câți bani primești de la stat dacă îți cumperi o mașină electrică. Cât e, de...
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia îl consumă zilnic pentru a-ți stimula funcțiile cognitive
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia îl consumă zilnic pentru...