Ordonanţa de Urgenţă nr. 79/2017, privind modificarea Codului fiscal, în sensul trecerii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi a reducerii impozitului pe venit, a intrat în vigoare, fiind publicată vineri în Monitorul Oficial.
Ordonanţa de Urgenţă a fost adoptată miercuri de Guvernului Mihai Tudose. Actul normativ prevede, printre altele, transferul contribuţiilor de la angajator la angajat şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, arată DIGI24.
Noile prevederi fiscale au fost criticate şi de patronate, sindicate, dar şi de către preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că „marea revoluţie fiscală” se transformă într-o „bulversare fiscală” ce va băga România „într-o aventură economică şi fiscală cu final trist”.
Atât Consiliul Economic şi Social, cât şi Consiliul Fiscal au avizat negativ proiectul de modificare a Codului fiscal.
„Analizat în izolare, impactul pachetului de modificări fiscale implică o pierdere de circa 5,2 miliarde de lei, în timp ce o evaluare a măsurilor de compensare identificate în Nota de fundamentare nu indică acoperirea în întregime a acesteia”, a arătat Consiliul Fiscal.
De asemenea, în ziua adoptării OUG 79, circa 1.200 de oameni au protestat în Piaţa Victoriei. Este de aşteptat însă ca, în perioada următoare, să aibă loc mai multe manifestări de protest, în condiţiile în care sindicatele au ameninţat că vor intra în grevă şi vor ieşi în stradă.
Referindu-se la modificarea Codului fiscal, ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a declarat că Executivul ar „trebui să tindă spre stabilitate, predictibilitate, transparenţă” când vine vorba de politici economice. Şi primarii au criticat una din măsurile prinse în OUG 79, respectiv scăderea de la 16% la 10% a impozitului pe venit, măsură care, dacă nu este dublată de acordarea de sume suplimentare de la bugetul de stat, va determina în teritoriu – mai ales în oraşele mari – blocarea investiţiilor, creşterea taxelor şi impozitelor locale şi chiar restructurarea personalului.