O stanca solitara aflata la coada lacului de acumulare Izvorul Muntelui, la cativa kilometri de statiunea Durau, a captat atentia si a starnit imaginatia localnicilor care au tesut in jurul ei legende cu draci, capcauni si un pariu pus cu Dumnezeu.
Unii spun ca aceasta si-ar schimba noaptea pozitia, iar altii cred ca Diavolul ar continua sa o viziteze si sa se aseze in varful ei, moment in care focurile se sting, iar animalele si pasarile tac.
“Piatra Dracului”, aflata la coada lacului de acumulare Izvorului Muntelui de pe raul Bistrita, este un monument al naturii cu statut de rezervatie naturala. Stanca are o inaltime de 23 de metri si este amplasata pe o terasa la cativa metri deasupra nivelului apei. O poti vedea cel mai bine atunci cand treci viaductul care traverseaza lacul de acumulare.
A scapat-o diavolul!
Localnicii au mai multe legende legate de Piatra Dracului, arata Descopera.ro. Prima dintre acestea vorbeste despre un pariu facut de Diavol cu Dumnezeu. Diavolul voia sa obtina controlul asupra omenirii si l-a convins pe Dumnezeu sa puna un pariu cu el pentru a-si atinge scopul. El s-a laudat ca va putea fura stanca aflata in varful Ceahlaului si i-o va putea aduce pana in zori. Diavolul a reusit sa o desprinda de pe munte, dar in timp ce incerca sa o aduca a auzit cantecul cocosilor de la rasaritul soarelui, s-a sperit si a scapat-o. inca mai incearca sa o miste din loc, spun localnicii, dar nu reuseste niciodata mai mult de cativa centimetri. Asa s-a ajuns sa se creada ca Piatra Dracului isi modifica pozitia in timpului noptii, lucru explicat de specialisti ca fiind, de fapt, o iluzie optica aparuta prin marirea sau micsorarea debitului apei.
Focurile se sting, iar animalele si pasarile tac
O alta legenda vorbeste despre supararea lui Dumnezeu asupra oamenilor, care prin comportamentul lor il dezamagisera. Atunci, Diavolul i-a propus acestuia sa ii pedepseasca printr-un potop asemenea celui din vremea lui Noe. Asa spera el sa castige lumea. O furtuna puternica a pornit si Diavolul a vrut sa opreasca cursul Bistritei cu o stanca desprisa din Ceahlau si astfel sa-i inece pe oameni. Desi a reusit sa ia stanca si sa plece cu ea in zbor, Satana si-a pierdut puterile la auzul cantecul cocosilor, care anunta ca noaptea se termina, si a scapat-o. Potopul a distrus casele localnicilor, dar stanca nu s-a clintit in fata apelor. Din cand in cand, Diavolul se mai intoarce la ea si se aseaza in varf. Atunci, ca prin vraja, toate focurile se sting, iar animalele si pasarile tac. Aceasta legenda apare si in scrierile lui Alecu Russo.
Legenda capcaunului
A treia legenda legata de Piatra Dracului vorbeste despre un capcaun care traia pe Ceahlau. El ademenea tinerele pe platoul muntelui si le transforma in stane de piatra. Un tata al carei fiica fusese rapita de capcaun a adunat mai multi localnici si a mers sa il pandeasca pe capcaun cu dorinta de a-l nimici. Furios, capcaunul a asteptat caderea noptii, care a venit odata cu o furtuna puternica, a smuls o stanca de pe Ceahlau si a incercat sa o arunce peste satul razvratitilor. El a scapat insa piatra in afara satului, dupa ce duhul bun al Ceahlaului, infatisat ca un tanar voinic calare pe un cal inaripat, l-a izbit cu spada peste gheare.
Pentru a se feri de spiritele rele din legende, localnicii au asezat pe varful Pietrei Dracului o cruce, la care se pot inchina toti trecatorii. Piatra Dracului mai este cunoscuta si ca Piatra Teiului, pe varful acesteia crescand la un moment dat un tei.
(Gabriel Niculescu)