Într-o vreme, au fost cineva în materie de radio, dar acum trăiesc mai mult cu amintirea programelor şi a audienţelor de odinioară. Unii au renunţatde tot la radio, alţii încă se află în faţa microfoanelor fie încercând să facă lucruri mari la posturi cu audienţe mici, fie mulţumindu-se să facă lucruri mici la radiouri mari.
Şerban Huidu (39 ani) şi-a început cârcoteala radiofonică în 1997, la Radio 21. „Cronica Cârcotaşului“, pe care, o vreme, a făcut-o singur, a devenit „Cronica Cârcotaşilor“ odată cu venirea lui Mihai Găinuşă în echipa emisiunii. În 2000, Cronica a început să se producă şi pe sticlă, la Prima TV, iar, din 2003, Huidu şi Găinuşă au părăsit Radio 21 şi s-au mutat la Kiss FM unde matinalul lor a fost ani de zile pe locul 1 în top.
Cariera de om de radio a lui Huidu s-a încheiat în două etape, ambele violente. La sfârşitul lunii decembrie, 2010, Huidu a suferit un îngrozitor accident de schi în Austria, pentru ca în luna octombrie a anului următor să producă un grav accident rutier pe DN1, în urma căruia şi-au pierdut viaţa trei oameni. Huidu a rămas în viaţă, a primit o condamnare la închisoare cu suspendare şi, astfel, şi-a pierdut orice şansă de a mai reveni, ca umorist şi cârcotaş, la TV sau la radio.
Mihai Dobrovolschi (41 ani) şi-a început ascensiunea în mass media la Pro FM. A fost unul dintre discipolii lui Andrei Gheorghe, de la care a învăţat & furat meserie. Apariţiile la Pro TV, care, într-o vreme, difuza o parte din programul de radio pe care îl făcea la Pro FM, i-au asigurat lui Dobrovolschi o bună vizibilitate. Din 2004, s-a alăturat proiectului Radio Guerrilla, iniţiat de Grupul de Presă Caţavencu.
A fost o schimbare care i-a adus o mai mare libertate, dar, pe de altă parte, nu s-a mai bucurat de aceeaşi vizibilitate pe care i-o oferea trustful Media Pro, fiind un post de nişă. Timp de aproape opt ani, Dobrovolschi a realizat programul „Guerrilla de dimineaţă“ împreună cu Vlad Craioveanu, însă, în primăvara lui 2013, Craioveanu a părăsit Guerrilla pentru Radio 21.
În septembrie 2013, CNA a suspendat licenţele Radio Guerrilla. O vreme, Guerrilla a emis doar online, ceea ce era prea puţin pentru un om de radio de talia lui Dobrovolschi. Fosta vedetă de radio de odinioară a Pro FM şi a Radio Guerrilla a realizat, până în noiembrie anul trecut, matinalul Dobro Show la Radio Gold FM. La măsurătorile de audienţă din toamna anului trecut, „Dobro Show“ a înregistrat cea mai mare creştere dintre toate matinalurile de radio: +29.900 de ascultători. Spre comparaţie, doar matinalul de la Europa FM a mai avut o creştere semnificativă (+18.400), în timp ce matinalul lui Andrei Gheorghe de la Pro FM a scăzut cu 8.400 de ascultători.
Datorită matinalului lui Dobro, Gold FM, un radio cu resurse limitate, a bătut, în Bucureşti, radiouri precum Pro FM, Rock FM, Radio 21, România Actualităţi etc. În noiembrie 2015, Radio Guerrilla a câştigat 8 licenţe/frecvenţe la concursul organizat de CAN, recuperându-şi frecvenţa (94.8 FM) pe care o avusese în Bucureşti. În aproximativ o lună, Radio Guerrilla va fi din nou în aer, cu Dobrovolschi la cârma matinalului.
Vlad Craioveanu (38 ani) şi-a început cariera la Radio Charlie, în Craiova, apoi s-a mutat la Pro FM. Avea 20 de ani când a intrat în lumea bună a mass media. S-a remarcat în emisiunea ZERO de la Pro TV, unde făcea tot felul de farse demente.
După şapte ani de Media Pro, s-a alăturat echipei Radio Guerrilla, unde a petrecut aproape opt ani, ca partener de matinal al lui Dobrovolschi. În martie 2013, Craioveanu şi-a dat seama că firma din spatele Radio Guerrilla nu îi poate asigura stabilitatea financiară pe care şi-o dorea. A plecat la Radio 21, unde a făcut, doar pentru scurt timp, matinalul. Când se afla pe cai mari, la Radio 21, Craioveanu declara despre foştii colegi de la Guerrilla că sunt insignifianţi, că o audienţă de 70.000 de oameni este o ţintă prea mică pentru el, că la Guerrilla s-a simţit precum „un animal rar ţinut într-o grădină zoologică proastă“. Din toamna lui 2014, conducerea Radio 21 a optat pentru un alt matinal decât cel făcut de Craioveanu & Co.
Mutarea echipei lui Mihai Găinuşă de la Kiss FM la Radio 21 l-a coborât pe Craioveanu de pe caii mari pe care ajunsese. A făcut, singur, matinalul la Vibe FM, un post de nişă cu o audienţă modestă. De la Vibe s-a mutat la Radio Tănanana, unde a făcut matinalul denumit „Patinal“, împreună cu Ciprian Muntele, fost ştirist la Radio Guerrilla. „Patinalul“ a fost un eşec în materie de audienţă: doar 8.100 de ascultători, la măsurătorile din toamna lui 2015. După ce, la începutul acestui an, conducerea Tănanana a anunţat că toţi angajaţii se află în preaviz, Craioveanu a plecat la Smart FM, postul de radio al lui Marius Tucă, unde face, împreună cu un fost coleg de la Radio 21, Manuel Dinculescu, emisiunea „B Smart cu Craioveanu şi Dinculescu”.
Răzvan Exarhu (46 ani) este un caz special. Şi-a început aventura în radio la Pro FM, mai întâi ca ştirist, apoi ca realizator de matinal („Rondul de dimineaţă“). Măsura inventivităţii şi a umorului şi l-a dat însă în programul nocturne „Rondul de noapte“, care a rămas în memoria multora dintre oamenii care l-au ascultat în anii ’90. În urma unor disensiuni cu Andrei Gheorghe, care devenise între timp directorul postului, Exarhu părăseşte Pro FM.
După câţiva ani în care se ocupă de publicitate şi PR, revine la dragostea dintâi, ca director de programe şi realizator al emisiunii „Haideţi să haidem“ la Radio Guerrilla, post pe care îl va părăsi după mai puţin de un an. Îşi înfiinţează propriul post de radio, Clandestino, care însă emite doar pe Internet, strângând, ca orice post de radio online, un număr mic de ascultători. Între timp, omul de radio extrem de talentat de odinioară şi-a tras pe el halatul de bucătar. A avut un restaurant, Escargot, în Bucureşti, dar, din cauza condiţiilor meteoeconomice nefavorabile, restaurantul s-a închis (în sine, în propria-I cochilie). Totuşi, Exarhu a rămas cu halatul de Master Chef, gătind pe la diverse evenimente.
Marius Vintilă (47 ani) a început să îşi pună vocea la contribuţie în octombrie 1992, la Radio Nova, dar prima sa aventură radiofonică nu a durat decât până la sfârşitul acelui an. În 1994 s-a alăturat echipei Pro FM, unde a rămas până în 2000. Din 2005 până în 2011 a lucrat la Radio Guerrilla, de unde a fost dat afară de Liviu Mihaiu, după ce pe blogul lui Zoso au apărut fragmente dintr-o scrisoare deschisă adresată redacţiei radioului, în care Vintilă aducea grave acuze tandemului Mihaiu- Dobrovolschi.
În 2013, Marius Vintilă a început o colaborare cu Europa FM, unde a primit o rubrică despre vedetele de la Hollywood. Din decembrie, anul trecut, Vintilă face parte din echipa Radio 7, un radio cu profil cultural şi universitar, unde este realizator al emisiunii „Cuvinte Cu Vintilă“.
Răzvan Sava