Vești proaste pentru românii amendați în timpul stării de urgență, care nu au făcut contestații. Aceștia pot fi executați silit.
De la aproape un an de la amenzile primite în starea de urgență, au apărut și primele anulări ale proceselor verbale. Cei care au primit amenzi au început să fie exoneraţi abia acum de plata lor, chiar dacă CCR a anunțat decizia în data de 6 mai 2020.
Cu toate astea, multe persoane au rămas cu sancţiunile primite, deoarece nu au depus contestațiile la timpul potrivit. Iar dacă nu vor plăti acum amenzile, ei riscă să fie executați silit.
”La aproape un an de zile de la decretarea starii de urgenta si implicit activarea sancţiunilor contraventionale, ce ulterior au fost declarate neconstitutionale, au apărut şi primele anulări ale acelor procese verbale de contravenţie, total ilegale. 5.000 de lei anulează instanţă (n.r. – Judecătoria Sighişoara) pentru un contravenient şi-l exonerează de la plată.
Cu paguba au ramas cei ce au crezut că statul îi va scuti de povara contravenţională şi nu au reuşit să conteste procesele verbale în instanta. Din 2021, ANAF a început executarea silită a datornicilor”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.
Klaus Iohannis a declarat stare de urgenţă pe 16 martie, pentru 30 de zile, iar ulterior s-a prelungit cu încă o lună. În perioada stării de urgență, românii puteau circula doar cu o declarație pe propria răspundere. Însă, unii polițiști au dat amenzi în mod abuziv.
”Unde am fost sesizaţi că s-au făcut abuzuri se fac cercetări de către inspectoratele judeţene, fie că au fost amendaţi de Poliţie sau de Jandarmerie, Poliţia de Frontieră. Unde au fost abuzuri la Poliţiile Locale am sesizat primăriile de care aparţin poliţiile respective”, declara, atunci Marcel, Vela.