Acasă » Știri » Statele Unite au atacat Siria. Rachetele au distrus o bază militară, la ordinul lui Trump

Statele Unite au atacat Siria. Rachetele au distrus o bază militară, la ordinul lui Trump

De: Cancan 07/04/2017 | 07:50
Statele Unite au atacat Siria. Rachetele au distrus o bază militară, la ordinul lui Trump

Statele Unite au lansat, joi noapte, rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuieşte forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Statele Unite au mai lansat lovituri aeriene asupra Siriei, încă din septembrie 2014, în timpul preşedintelui Barack Obama. Atacurile de atunci au fost cu SUA ca şi parte a coaliţiei anti-ISIS şi până acum ţintiseră numai grupările teroriste, nu şi forţele guvernamentale siriene. Atacul a avut loc la ora 3:40, ora Siriei.

UPDATE9.13 Preşedintele Vladimir Putin a vorbit despre atacurile americane împotriva Siriei, considerându-le drept o agresiune la adresa unui stat suveran şi o încălcare a normelor de drept internaţional, care se bazează pe pretexte inventate. De asemenea, Kremlinul apreciază că bombardarea Siriei reprezintă un „prejudiciu considerabil la adresa relaţiilor ruso-americane”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a insitat că „armata siriană nu deţine arme chimice”, lucru „observat şi confirmat de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, a unitate a ONU”.

UPDATE 7:40 Atacul american asupra Siriei este „un act de agresiune împotriva unui membru ONU”, a declarat preşedintele comisiei pentru apărare şi securitate din Consiliul Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, Viktor Ozerov. El a mai spus că Moscova va cere o întrunire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta această situaţie. Este prima reacţie a unui oficial rus, după atacul american din noaptea de joi spre vineri.

Potrivit agenţiei Reuters, preţul petrolului a crescut deja cu două procente, în urma acestui atac, arată Digi24.

Preşedintele american, Donald Trump, l-a informat personal pe omologul său chinez, Xi Jinping, aflat în vizită în SUA, de lovitura pe care a ordonat-o contra regimului sirian, potrivit unui responsabil american, citat de AFP. Donald Trump şi preşedintele chinez s-au întâlnit joi pentru prima dată faţă în faţă, la reşedinţa din Florida a miliardarului american. Discuţiile între cei doi lideri vor continua vineri.

UPDATE 6:45 Un oficial american a declarat pentru CNN că atacul s-a încheiat, „până la noi ordine”.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a confirmat că a ordonat un atac militar asupra „aerodromului din Siria de unde s-a lansat atacul chimic” şi a chemat „toate naţiunile civilizate” să acţioneze pentru a pune capăt „masacrului şi băii de sânge” din această ţară, informează Agerpres. Unii congresmeni acuză că atacul ordonat de preşedintele Trump a fost ilegal, întrucât nu a avut aprobarea Congresului. În replică, reprezentanţi ai Casei Albe au declarat că unii lideri ai Congresului au fost informaţi în legătură cu atacul. De asemenea, potrivit unui oficial citat de CNN, preşedintele Trump s-a bucurat de sprijinul mai multor ţări pentru acţiunea pe care a ordonat-o.

Senatorul republican John McCain, care nu a ezitat să-l critice cu alte ocazii pe Donald Trump, a lăudat de această dată acţiunea preşedintelui, considerând că în felul acesta a fost transmis un mesaj puternic către regimul de la Damasc.

Armata americană a contactat armată rusă înaintea acestui atac, dar preşedintele Vladimir Putin nu a fost informat personal, a declarat secretarul american de stat, citat de CNN. „Credem că atacul a fost proporţional”, a spus el. Armata SUA a informat forţele ruse înainte de loviturile asupra bazei aeriene siriene şi nu a vizat acele secţiuni ale obiectivului unde ruşii erau consideraţi a fi prezenţi, a precizat ulterior şi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis, citat vineri dimineaţa de Reuters. Davis a declarat că armata SUA a avut „multiple” conversaţii, joi, cu forţele ruse înaintea atacului, folosind o linie de comunicaţii stabilită anterior şi care servea la prevenirea unei confruntări accidentale în Siria în timpul luptelor împotriva grupării Stat Islamic.

Potrivit CNN, atacul a vizat cu precădere pistele, avioanele şi depozitele de combustibil ale bazei.

Televiziunea de stat siriană a calificat vineri dimineaţa drept „agresiune” loviturile americane contra unei baze aeriene a regimului Assad.

Un oficial citat de Reuters a precizat că mai mult de 50 de rachete de croazieră Tomahawk au fost trase de pe distrugătoare ale marinei americane din estul Mediteranei împotriva mai multor ţinte din baza Shayrat, transmite Agerpres.

Lovitura a fost efectuată cu „59 de rachete”, a arătat un responsabil al Casei Albe, citat de AFP, indicând că baza aeriană Shayrat este „asociată” programului sirian de arme chimice şi direct legată de evenimentele „oribile” de marţi.

Potrivit CNN, atacul, lansat la ordinul preşedintelui Trump, a ţintit baza aeriană a guvernului sirian din vestul Siriei unde se află avioanele care au întreprins atacurile chimice.

Cel puţin 86 de persoane, printre care 30 de copii şi 20 de femei, au fost ucise marţi într-un presupus atac chimic în nord-vestul Siriei. Mai multe ţări, inclusiv Franţa şi Marea Britanie, au denunţat regimul preşedintelui Bashar al-Assad ca fiind responsabil pentru acest atac.

„Ceea ce a făcut Assad este teribil”, a declarat joi preşedintele american, apreciind că „peste asta nu ar trebui să se poată trece”.

„Ce s-a petrecut în Siria este o ruşine pentru umanitate, iar el este la putere, deci cred că ceva ar trebui se se întâmple”, a adăugat Trump, refuzând să dea detalii despre ce intenţionează să întreprindă.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Stațiunea unică în România, de care puțini turiști știu. Aici se găsește „cel mai bine păstrat secret din Apuseni
Stațiunea unică în România, de care puțini turiști știu. Aici se găsește „cel mai bine...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni Iuruc?
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
AȘA a fost surprinsă Larisa lui Pescobar pe litoral! El se DISTRA în club în Mamaia și nu era cu ea
AȘA a fost surprinsă Larisa lui Pescobar pe litoral! El se DISTRA în club în...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Zodii care vor avea parte de o perioadă fantastică.  Se anunță schimbări benefice, plouă cu bani și scapă de probleme
Zodii care vor avea parte de o perioadă fantastică. Se anunță schimbări benefice, plouă cu...
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea a provocat stupoare
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală, în Noaptea de Înviere și prima zi de Paște
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua de Florii? Primele rezultate ale analizelor
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este adevăratul motiv: „Nimeni nu a încercat să vă țepuiască.”
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Doi români și-au deschis o afacere de succes în România, după 14 ani de muncă în străinătate. Nu s-au mai mai uitat în urmă: „Le-am avut pe toate”
Doi români și-au deschis o afacere de succes în România, după 14 ani de muncă...
Încă un rival pentru Mega Image, Lidl sau Profi. Un nou lanț de magazine s-a deschis în România
Încă un rival pentru Mega Image, Lidl sau Profi. Un nou lanț de magazine s-a...
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI: O să fie rău
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Tarkan, adorabilul interpret al melodiei Şımarık, care făcea furori în urmă cu două decenii, de nerecunoscut la 51 de ani
Tarkan, adorabilul interpret al melodiei Şımarık, care făcea furori în urmă cu două decenii, de...
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Rusia pune la cale revendicarea victoriei pe câmpul de luptă. În ce constă planul în trei paşi pentru destabilizarea Ucrainei
Rusia pune la cale revendicarea victoriei pe câmpul de luptă. În ce constă planul în...
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Ca în filmele cu ... polițiști. Doi agenți de la Poliția Locală Constanța, de râsul României. Video
Ca în filmele cu ... polițiști. Doi agenți de la Poliția Locală Constanța, de râsul...
Paște 2024: Este păcat să spălăm rufe în Sâmbăta Mare? Ce spun preoții
Paște 2024: Este păcat să spălăm rufe în Sâmbăta Mare? Ce spun preoții
Secretul milionarului român care, la 67 de ani, arată ca în tinerețe. Ce face, în fiecare zi, chiar și șase ore!
Secretul milionarului român care, la 67 de ani, arată ca în tinerețe. Ce face, în...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital:
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
Revine Adelina Pestrițu pe micul ecran? Vedeta a obosit: „Online-ul îmi ocupă foarte mult timp”
Revine Adelina Pestrițu pe micul ecran? Vedeta a obosit: „Online-ul îmi ocupă foarte mult timp”
Cele mai norocoase zodii până la finalul lunii mai. Belșug, dragoste și fericire în viețile lor
Cele mai norocoase zodii până la finalul lunii mai. Belșug, dragoste și fericire în viețile...
Regula pe care să o respecți de Paște că să nu-ți fie rău. Medicul Alin Popescu: „Niciodată nu trebuie….”
Regula pe care să o respecți de Paște că să nu-ți fie rău. Medicul Alin...