Acasă » LIFE STYLE » Trei rețete de cozonaci pufoși ca în Moldova. Îi faci repede și ușor urmând aceste trucuri

Trei rețete de cozonaci pufoși ca în Moldova. Îi faci repede și ușor urmând aceste trucuri

De: Alina S. 11/04/2020 | 10:00
Trei rețete de cozonaci pufoși ca în Moldova. Îi faci repede și ușor urmând aceste trucuri
Cozonac pufos de casa, perfect pentru Craciun

De sărbători, de pe masă nu poate lipsi un cozonac pufos, fie cu nucă, cu rahat stafide sau mac. Dacă nu vrei să petreci prea mult timp în bucătărie, poți face chiar și cozonac fără frământare, iar rezultatul va ieși la fel de delicios.

Masa în familie, de Crăciun, de Revelion sau chiar de Paște nu este la fel fără bucuria unui delicios și pafumat cozonac pufos. Chiar dacă foarte multă consideră rețeta de cozonac una dificilă, în realitate, dacă vei avea puțin curaj vei reuși să obții cel mai bun cozonac de casă cu care să-ți surprinzi familia și prietenii

Cozonac pufos cu nucă

Cozonac pufos cu nuca
Cozonac pufos cu nuca

Poate cel mai bun cozonac și cel mai apreciat este cozonacul pufos cu nucă și cacao.

Ingrediente cozonac pufos cu nucă:

Pentru aluat:

  • 5 gălbenușuri,
  • 1 kg de făină,
  • 250 de grame de zahăr,
  • 500 de mililitri de lapte cu 3,5% grăsime,
  • 0 de grame de drojdie,
  • 1 lingură de untură,
  • 15 grame de sare (mai puțin de o linguriță),
  • coaja de la o lămâie,
  • coajă rasă de portocală și esență de vanilie.

Pentru umplutură:

  • o jumătate de kg de miez de nucă,
  • 200 de mililitri de lapte,
  • 50 de grame de cacao,
  • esență de rom și esență de vanilie.

Mod de preparare cozonac pufos cu nucă:

În primă fază, se face cald în bucătărie. Drojdia se dizolvă cu o cantitate mică de zahăr și cu puțin lapte cald. Se lasă la crescut timp de 15 minute, până când își dublează volumul. Ulterior, se pregătește aluatul. Într-un castron mare se cerne făina (care a fost lăsată la căldură cu o seară înainte), se încălzește laptele și se dizolvă zahărul și vanilia în laptele cald.

Gălbenușurile se freacă cu sarea și cu coaja de lămâie și portocală.

Se adaugă în făina cernută maiaua, laptele încălzit și gălbenușurile frecate. Se topește un pic untura și se ung mâinile în permanență cu ea în timpul frământării, până ce ajunge să se înglobeze în întregime în aluat.

Se frământă aluatul bine (cam 30 de minute) până când devine elastic. Apoi se lasă să crească la cald. Într-un alt bol, se amestecă miezul de nucă tăiat bucățele, laptele cald, cacaoa și esențele. Aluatul se împarte în două. Se întinde fiecare bucată de aluat și se unge cu jumătate din cantitatea de umplutură. Se tapetează fiecare tavă cu hârtie de copt și se unge cu unt, după care se rulează cozonacii și se așază în tăvi. Se ung cozonacii cu un gălbenuș de ou amestecat cu o cantitate mică de lapte și se pun în cuptorul încălzit la 180 de grade C (sau la treapta a IV-a). Se coc timp de 45 de minute. Acestui tip de cozonac i se poate adăuga în umplutură și rahat, după preferințe. Poftă bună!

Citește și: CUM SĂ TRANSFORMI COZONACUL USCAT ÎNTR-UN DESERT DELICIOS

Cozonac pufos fără frământare, cu nucă și stafide

Cozonac pufos cu nucă și stafide se poate face și fără frământare, dar rezultatul este la fel de delicios.

Ingrediente cozonac pufos fără frământare:

  • 1 kg făină
  • 600 ml lapte cald
  • 250 g zahăr
  • un pachet unt
  • 2 pliculețe drojdie uscată
  • 6 gălbenușuri
  • 200 g stafide
  • 1 linguriță esența de vanilie
  • 1 linguriță esența de rom
  • coajă unei portocale+coaja unei lămâi
  • 1/2 linguriță sare

Ingrediente umplutură de nucă:

  • 6 albusuri
  • 600 g nuca macinata
  • 4 linguri cacao
  • 200 g zahar pudră

Mod de preparare:

Dizolvă drojdia în laptele călduț, cu 2 linguri de zahăr. Laș-o să se odihnească pentru 20 de minute. După ce drojdia se activează (se umflă la suprafața), adaugă restul de zahăr, aromele, untul topit și sarea.

Încorporează apoi treptat făina cernută, stafidele și frământă doar până ce obții un aluat omogen și elastic (cca 5 min). Pune aluatul într-un recipient cât mai încăpător și da-l la frigider peste noapte sau pentru maxim 24 de ore.  Scoate aluatul de la frigider cu 30-50 minute înainte de a lucra cu el.

Cum se pregătește umplutura de nucă pentru cozonac pufos fără frământare:

Bate albușurile spumă (fără zahăr, fără nimic altceva), până ce devin pufoase. Încorporează nucă măcinată, cacauă și zahărul pudra.  Împarte aluatul în 4 părți egale. Pe blatul bine uns cu ulei, întinde 2 dintre bucăți în dreptunghiuri și unge-le 1/2 din compoziție. Rulează fiecare bucată de aluat, apoi împletește-le între ele.

Unește capetele cozonacului și mută-l într-o tavă unsă cu ulei sau unt. Procedează exact la fel și cu celelalte 2 bucăți de aluat rămas și cu cealaltă jumătate de umplutura. Unge cozonacii cu un gălbenuș combinat cu 2 linguri de lapte.  Lasă cei doi cozonaci la crescut pentru o oră, sau până când își dublează volumul. Odată ce au crescut, unge-i din nou cu amestecul de gălbenuș, presară-i cu zahăr și da-i la cuptor pentru 40-45 de minute, la 170 de grade, sau până când cozonacul fără frământare trece testul scobitorii.

Coznac pufos cu mac

Felii de cozonac pufos cu mac
Felii de cozonac pufos cu mac

Pentru cei care iubesc macul, iată cea mai bună rețete de cozonac pufos cu mac:

Ingrediente cozonac pufos cu mac:

  •  400 g făină
  •  60 g unt
  •  50 g zahăr
  •  1 cub de drojdie de bere
  •  1 ou
  •  1 gălbenuş
  •  125 ml lapte călduţ
  •  2 linguri coajă rasă de lămâie
  •  1 plic zahăr vanilat
  •  sare
Pentru umplutură
  •  200 g mac
  •  100 g zahăr
  •  150 ml lapte
  •  1 lingurita unt
  •  1 plic zahăr vanilat
  •  1 lingura coajă rasă de lămâi

Mod de preparare cozonac pufos cu mac:

Drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr se dizolvă în laptele călduţ. Se adaugă o lingură de făină, se amestecă bine şi se lasă la crescut, într-un loc cald, 10 minute.

Între timp, oul şi gălbenuşul se bat cu restul de zahăr şi un praf de sare, iar untul se înmoaie.

În făina cernută se toarnă maiaua crescută, laptele călduţ aromat cu vanilie şi coaja de lămâie şi compoziţia de ou. Se amestecă până se înglobează toată făina, apoi se adaugă câte puţin unt înmuiat şi se frământă până se obţine un aluat omogen, ce se desprinde uşor de pe vas. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit, până îşi dublează volumul, aproximativ o jumătate de oră. Pentru umplutură, se amestecă macul spălat, laptele, untul şi zahărul şi se fierb până se obţine o compoziţie cremoasă. Se adaugă vanilie şi coajă de lămâie şi se lasă la răcit.

Aluatul crescut se întinde în două foi groase de 1 cm, care se ung cu mac, se rulează şi se împletesc. Se aşază într-o tavă unsă cu unt şi se lasă din nou la dospit, jumătate de oră. Se unge cozonacul cu ou şi se coace în cuptorul bine încins, 35-40 de minute.

Citește și: CIUPERCI UMPLUTE. 5 REȚETE DE CIUPERCI UMPLUTE GUSTOASE

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
REȚETA de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu. Renumitul chef a dezvăluit secretul său
REȚETA de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu. Renumitul chef a dezvăluit secretul său
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Cu ea s-a DISTRAT Pescobar de 1 mai! Cine e Lavinia, BOMBA sexy care s-a LIPIT de el
Cu ea s-a DISTRAT Pescobar de 1 mai! Cine e Lavinia, BOMBA sexy care s-a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea generalului considerat cel mai important comandant al Armatei Române în Primului Război Mondial
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea generalului considerat...
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a fost răpus de cancer
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a...
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit o revoltă uriașă
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Cine este, de fapt, micutul  Lucas! Tzancă Uraganu a spus tot: „Vreau să clarific așa puțin”. Artistul a făcut dezvăluiri emoționate despre micuțul răpus de cancer
Cine este, de fapt, micutul Lucas! Tzancă Uraganu a spus tot: „Vreau să clarific așa...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a actorului?  „Nu se va anula nimic.”
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei.  Ce urmează să se întâmple cu el
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei. Ce urmează să se...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză neplăcută. Şi-a găsit casa complet goală
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră făcut de Casa de Pensii
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră făcut de Casa de...
Câți mici a comandat un singur român la o terasă de 1 Mai. Numărul l-a uimit până și pe grătargiu
Câți mici a comandat un singur român la o terasă de 1 Mai. Numărul l-a...
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Doliu uriaș în Joia Mare, în România! S-a dus și el! Ce Om! Dumnezeu să-l țină în Lumină!
Doliu uriaș în Joia Mare, în România! S-a dus și el! Ce Om! Dumnezeu să-l...
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Rusia îşi intensifică producţia de armament, după ce Statele Unite au anunţat un nou ajutor pentru Ucraina
Rusia îşi intensifică producţia de armament, după ce Statele Unite au anunţat un nou ajutor...
Veste tristă despre Florin Piersic. Acum s-a aflat
Veste tristă despre Florin Piersic. Acum s-a aflat
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
https://www.gandul.ro/diverse/cat-costa-porumbul-fiert-sau-copt-in-vama-veche-pana-si-acest-simplu-produs-a-ajuns-sa-fie-foarte-scump-20198989
https://www.gandul.ro/diverse/cat-costa-porumbul-fiert-sau-copt-in-vama-veche-pana-si-acest-simplu-produs-a-ajuns-sa-fie-foarte-scump-20198989
Florin Răducioiu radiază de fericire alături de iubita cu 10 ani mai tânără! Cum arată Andreea, femeia care l-a cucerit
Florin Răducioiu radiază de fericire alături de iubita cu 10 ani mai tânără! Cum arată...
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am pornit cu o Dacia 1300 și eram cel mai bun fotbalist”
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Demi Moore se pregătește pentru ce este mai rău: Starea de sănătate a lui Bruce Willis se înrăutățește
Demi Moore se pregătește pentru ce este mai rău: Starea de sănătate a lui Bruce...
Gabriela Cristea și Tavi Clonda, decizie radicală înainte de Paște. De ce au plecat cei doi soți în Italia. Fetițele au fost lăsate acasă
Gabriela Cristea și Tavi Clonda, decizie radicală înainte de Paște. De ce au plecat cei...
Singurele zodii care vor avea noroc pe toate planurile în următoarele două luni. Primesc șansa unică să-și schimbe viața complet
Singurele zodii care vor avea noroc pe toate planurile în următoarele două luni. Primesc șansa...
Mircea Badea, reacție dură după ”pensionarea” din învățământ a lui Klaus Iohannis: ”Cum? 20 de ani n-a trecut pe acolo!”
Mircea Badea, reacție dură după ”pensionarea” din învățământ a lui Klaus Iohannis: ”Cum? 20 de...