Acasă » Știri » Călin Donca, antreprenor energie verde: “Statul facilitează investițiile străine în parcuri fotovoltaice și îngreunează creșterea celor cu capital autohton”

Călin Donca, antreprenor energie verde: “Statul facilitează investițiile străine în parcuri fotovoltaice și îngreunează creșterea celor cu capital autohton”

De: Alina Nistor 18/07/2023 | 17:43
Călin Donca, antreprenor energie verde: “Statul facilitează investițiile străine în parcuri fotovoltaice și îngreunează creșterea celor cu capital autohton”
Cătălin Donca îi răspunde lui Dorian Popa din închisoare.

Omul de afaceri Călin Donca, cu investiții de 120 de milioane de euro în producția de energie verde (parcuri fotovoltaice), susține că statul român facilitează accesul companiilor străine, care ne folosesc resursele și exportă profiturile, în detrimentul celor cu capital autohton, a căror creștere este îngreunată.

România trebuie să majoreze, până în 2030, la 42,5%  ponderea energiei verzi în mixul energetic, în condițiie în care, în prezent, apa, soarele și vântul asigură doar 20% din total.

“Nu ne spune nimeni ca în România, această creștere trebuie să vină din partea unor companii autohtone, motiv pentru care suntem invadați de diferite trusturi străine din Turcia, Germania, Danemarca, Cehia care ne folosesc resursele și exportă apoi profiturile la ei acasă”, a declarat pentru Cancan, Călin Donca.

Conform antreprenorului, ”statul român facilitează accesul acestor companii și îngreunează creșterea celor cu capital român pentru diferite avantaje pe termen scurt, lăsând astfel ca firmele din România să facă profituri mici sau inexistente pentru ca apoi să stea în datorii pe care să le rezolve cu banii straini”, a declarat Călin Donca, în exclusivitate pentru cancan.ro.

Conform antreprenorului, multe dintre proiectele de fotovoltaice sunt doar pe hârtie și nu ajung să funcționeze.

“Rețeaua poate susține tot ceea ce se construiește mai ales că sunt multe proiecte care mor la nivelul de ATR (n.r.: aviz tehnic de racordare) din cauza autorizațiilor care întârzie și din cauza unor primării care îngreuneaza procesul de obținere a avizelor pentru diverse interese personale. Spre exemplu, în 2022 s-au aprobat 3.000 de MWp pentru 18 judete din România, multe fiind parcuri fotovoltaice, dar s-au construit doar aproximativ 300 de MWp, lăsând 2.700 MWp ocupați la nivel teoretic”,  a adăugat Donca.

Îmi este greu să înțeleg de ce noi, românii, ne săpăm nouă capcane, dar, din păcate, vom suferi noi și mai ales generațiile următoare pentru aceste decizii.

Datele oficiale arată că în acest an România va fi un exportator net de energie, însă omul de afaceri brașovean arată cine va încasa beneficiul.

“Spre exemplu, producătorii străini de energie electrică care construiesc parcuri fotovoltaice pot exporta energie la ei în țară, în baza unor PPA (n.r.: acord de achiziție a enegiei electrice), la prețul decis de aceștia, lăsând piața din România să se descurce cu ceea ce rămâne, ei nefiind astfel afectati de anumite reglementari la care suntem supusi noi cei ce vindem , a completat Călin Donca.

Cum ne punem singuri piedică

Antreprenorul brașovean a vorbit și despre dificultățile întâmpinate începând din acest an pentru dezoltarea unui proiect de producție de energie fotovoltaică și a înfierat birocrația.

“Ceea ce a fost foarte simplu, acum, din februarie 2023, s-a complicat nespus de mult, din păcate doar pentru companiile din România care trebuie să treacă toate probele supraomenești în obtinerea avizelor. În timp ce prosumatorii sunt lăsați să îngreuneze rețeaua cu producții de energie pe care nimeni nu le poate anticipa și astfel, se creează un haos al prețurilor pe bursă, producătorii sunt pedepsiți cu avize de care nu a auzit nimeni si care nu au nici o legătură cu construcția unui parc fotovoltaic”, a precizat Donca.

În sprijinul afirmațiilor sale a venit și cu exemple reale.

“Există primării în România care, printre avize, cer și acordul vecinilor pentru ca noi să construim un parc fotovoltaic pe terenul nostru. Pe cât de hilar este acest acord, pe atât de dureros pentru economia noastră, care în loc să facă profit, o duce încet dar sigur către faliment, ca apoi puteri străine să vina să ne salveze cu banii pe care tot la noi în țară i-au făcut. Din păcate nimeni nu vede, decât atunci când este prea târziu iar populatia este mult mai interesată de următorul submarin cu miliardari care intră în ocean decât de bunăstarea urmașilor noștri”, este semnalul de alarmă tras de Călin Donca.

În cât timp își recuperează banii un investitor în parcuri fotovoltaice

Investiția în fotovoltaice este profitabilă, stabilă, iar un randament similar nu este găsit în niciun alt domeniu.

“În cazul în care o persoană dorește să investească într-un parc fotovoltaic, își va recupera investiția în aproximativ cinci ani, deci un profit anual de aproximativ 20% dintr-o activitate suficient de stabilă pentru a oferi o garantie pe termen lung a unui venit lunar. Personal, nu am găsit nici un alt domeniu în care poți avea un randament mai bun, fără interventia ta zilnică, practic  după ce parcul este construit, aduce lunar bani pentru investitorii săi, un venit pasiv care va funcționa atât timp cât este soare pe cer si consum de energie printre noi”, a  mai spus.

Cu o populatie în creștere continuă, consumul va crește în continuare fără ca cineva să poata opri acest lucru, motiv pentru care investiția într-un parc fotovoltaic este o alegere înțeleaptă pe care companiile străine se pare ca o tratează mai bine decât noi.

De ce percepția unor antreprenori români este greșită în ceea ce privește energia verde

Deși viitorul este unul nepoluant, nu toată lumea crede în energia verde.

“Din păcate adevărul este că există anteprenori români care consideră că investiția într-un parc fotovoltaic sau în energie verde nu merită sau nu este un lucru bun. Adică nici măcar nu facem concurență companiilor străine ci pur și simplu, așa cum am fost obișnuiți de-a lungul anilor, considerăm că suntem foarte deștepti dacă avem o afacere care merge și ne dăm cu părerea în toate domeniile.

Știm că românul este bun la toate teoretic iar în practică lăsăm pe alții să ne ocupe resursele. După ce străinii vor face parcuri fotovoltaice peste tot, ne vom trezi și noi, românii, că era bine să le facem noi.

Cât de mult influențează prosumatorii prețul energiei

Antreprenorul Călin Donca este de părere că majorarea numărului de prosumatori din ultima perioadă se reflect în prețul energiei.

“Problema cu energia provenită din partea prosumatorilor este faptul că nu știm câtă energie se va injecta în rețea ci doar puterea teoretică instalată în rețea”,  afirmă Donca.

El explică și cum este influențat prețul energiei.

“Sunt prosumatori mari, care au făcut un parc fotovoltaic și folosesc toată energia produsă, în timp ce există și opusul, adică parcuri de prosumatori care injectează toată energia în rețea fără să ofere o raportare precum fac producătorii. Acest lucru crează dezechilibre grave în rețea și afectează negativ prețul pe care în final îl plătește populația”, a  conchis Călin Donca.

Soluții pentru sezonul de iarnă

Deși este cunoscut faptul că termocentralele sunt utile mai ales în sezonul rece pentru a echilibra piața, în condițiile în care cantitatea de gaz ori presiunea acestuia nu pot susține producția, obligația creșterii procuiei de energie verde necesită și soluții.

“Este adevărat că iarna un parc fotovoltaic produce cu până la 20% mai puțin decât media sa însă cu ajutorul sistemelor de stocare a energiei putem ajuta acest impediment spre a produce ziua și livra seara, când prețul energiei este mult mai mare decât momentul când acesta a fost produs”, a conchis Călin Donca.

 

Advertorial

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Absolventă a Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din Cadul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A urmat apoi studii universitare de masterat, ”Marketing Politic și Comunicare”, în cadrul aceleiași universități. citeste mai mult
Parteneri
Pare o glumă, dar nu e! Ce salarii oferă un hotel de 4 stele din Mamaia, cameristelor, pe perioada sezonului estival 2024
Pare o glumă, dar nu e! Ce salarii oferă un hotel de 4 stele din...
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a făcut doi copii
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
WOW! Ea e “nora” Nadiei Comăneci! Cât de frumoasă e tânăra cu care se iubeşte fiul marii gimnaste a României
WOW! Ea e “nora” Nadiei Comăneci! Cât de frumoasă e tânăra cu care se iubeşte...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între româncă și actorul de la Bollywood. Acum e clar
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
GALERIE FOTO Cele mai ciudate ținute care au șocat publicul la controversatul Eurovision 2024
GALERIE FOTO Cele mai ciudate ținute care au șocat publicul la controversatul Eurovision 2024
Este legal să parchezi pe contrasens?
Este legal să parchezi pe contrasens?
Salariul minim NU mai crește de la 1 iulie 2024! Guvernanții s-au răzgândit. Care este noul termen pentru majorări
Salariul minim NU mai crește de la 1 iulie 2024! Guvernanții s-au răzgândit. Care este...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem fi perfecți. Așteaptă-ți zânul perfect aici și mai stai mult și bine.”
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
„A dispărut” Geta Sterp, strigăt de ajutor în mediul online! Sora lui Culiță Sterp a făcut anunțul trist în urmă cu câteva ore: „Nu știe nimeni nimic de el”
„A dispărut” Geta Sterp, strigăt de ajutor în mediul online! Sora lui Culiță Sterp a...
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce a murit un copil de 13 ani
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai întors din concediu?!
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Schimbare notabile pentru WhatsApp. Ce modificări au fost aduse?
Schimbare notabile pentru WhatsApp. Ce modificări au fost aduse?
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără...
Acestea sunt cele mai periculoase orașe din lume. Infractorii mișună pe străzi
Acestea sunt cele mai periculoase orașe din lume. Infractorii mișună pe străzi
Ce să pui în fursecuri ca să-ți iasă mai bune ca la cofetărie. Un simplu ingredient te face să nu te mai poți opri din mâncat
Ce să pui în fursecuri ca să-ți iasă mai bune ca la cofetărie. Un simplu...
UNGARIA a dat ordin. Șoferii români care au INTERZIS peste graniță. Se aplică din 19 mai
UNGARIA a dat ordin. Șoferii români care au INTERZIS peste graniță. Se aplică din 19...
Măruță a ajuns de urgență la spital. Problema gravă cu care se confruntă. Mesajul dureros de pe patul de suferință
Măruță a ajuns de urgență la spital. Problema gravă cu care se confruntă. Mesajul dureros...
Trei semne că discuți cu un robot escroc AI
Trei semne că discuți cu un robot escroc AI
Lupte crâncene în nord-estul Ucrainei. Peste 30.000 de militari ruşi sunt implicaţi în atacul asupra regiunii Harkov
Lupte crâncene în nord-estul Ucrainei. Peste 30.000 de militari ruşi sunt implicaţi în atacul asupra...
S-A DAT ORDIN direct de la Casa de PENSII. Este decizia pe care o așteptau milioane de pensionari
S-A DAT ORDIN direct de la Casa de PENSII. Este decizia pe care o așteptau...
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de spionaj
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de spionaj
Mihaela Bilic, secretul sănătății. Cum este bine să consumi alimentele: crude sau preparate termic?
Mihaela Bilic, secretul sănătății. Cum este bine să consumi alimentele: crude sau preparate termic?
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua în care Dylan a fost în culmea fericirii
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua în care...
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are cu noul bărbat din viața ei
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Alin Oprea a izbucnit în lacrimi în momentul când a vorbit despre testamentul lăsat copiilor lui:
Alin Oprea a izbucnit în lacrimi în momentul când a vorbit despre testamentul lăsat copiilor...
Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf au poprire pe bunurile comune. Cum au ajuns cei doi soți în această situație gravă
Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf au poprire pe bunurile comune. Cum au ajuns cei doi...
Obiectele din camera de hotel pe care nu le poți lua după ce pleci. Mulți le consideră că li se oferă drept cadou
Obiectele din camera de hotel pe care nu le poți lua după ce pleci. Mulți...
Doliu în presa din România. A murit la doar 43 de ani
Doliu în presa din România. A murit la doar 43 de ani
×