Alegeri prezidențiale 2019. Cine este Alexandru Cumpănașu, candidat la funcția de președinte al României

Publicat: 16/10/2019 | 11:14
Alexandru Cumpănașu, candidat indeoendent la Alegeri prezidentiale 2019

Alexandru Cumpănașu, în vârstă de 38 de ani, este candidat independent la alegeri prezidențiale 2019. Cum arată declarația de avere, ce spune despre studii și care sunt obiectivele sale declarate în campania electorală.

Alexandru Cumpănașu, și-a lansat candidatura ca independent, fiind unul dintre cei 14 candidați la alegeri prezidențiale 2019. Primul scrutin al alegerilor pentru președinție va avea loc în 10 noiembrie 2019, urmând ca al doilea tur să aibă loc pe 24 noiembrie.

Alegeri prezidențiale 2019 – Alexandru Cumpănașu

Alexandru Cumpănașu a devenit cunoscut publicului larg în urma tragediei din Caracal. Acesta a făcut numeroase declarații și acuzații publice după ce nepoata sa, Alexandra Măceșeanu a fost răpită de Gheorghe Dincă. Pe 22 septembrie, Alexandru Cumpănașu a prezentat BEC peste 230.000 de semnături pentru a candida la funcția de președinte al României.

”Din punctul meu de vedere cred că România are o singură şansă de aici înainte. Infracţionalitatea este una care ar trebui să ne pună pe gânduri. Câţi copii trebuie să mai moară, câte fete trebuie să mai fie răpite ca românii să se trezească?”, a declarat Cumpănașu, în fața sediului BEC.

Citește și: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ

Alegeri prezidențiale 2019 – Alexandru Cumpănașu. Studii, cv, activitate

Alexandru Cumpănașu este candidatul la alegerile perzidențiale 2019 în jurul căruia planează multe mistere. Acesta și-a lansat propriul site de campanie, însă este lipsit de informații esențiale precum ar fi studiile sale, CV-ul de candidat sau obiectivele.

Mai mult, în presă s-a vehiculat că Alexandru Cumpănașu nu și-ar fi terminat niciodată studiile superioare. Întrebat despre acest lucru, candidatul la funcția de președinte al României a răspuns destul de evaziv, fără a oferi detalii concrete.

”Am fost elev într-o comună din județul Olt și sunt foarte mândru de acest lucru. Tatăl meu a fost inginer zootehnist, mama mea este inginer zootehnist. Liceul l-am urmat la Caracal. Cu Bucureștiul am avut legătură abia la 19 ani, când am început să muncesc. De fapt, implicarea civică a fost cea care m-a adus la București. În prezent  fac un MBA pe leadership la o universitate în Elveția”, spune Alexandru Cumpănașu în anul 2016 pentru DC News.

Cu toate acestea, potrivit mainnews.ro, Alexandru Cumpănașu ar fi admis că nu și-a obținut diploma de licență.

„Sunt atâția proști cu diplomă. Din punctul meu de vedere, am studii superioare. Nu am diplomă de licență, diplomă de Bacalaureat am”, a declarat Alexandru Cumpănașu.

Pe de altă parte, pe pagina sa de Facebook, Alexandru Cumpănașu susține că este Doctor Honoris Causa, titlu obținut la o Universitate din Ucraina.

”Am primit cea mai înaltă distincție pe care un candidat român putea să o primească din partea unei universități: Titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Taurida Național University din Ucraina pentru meritele avute în timpul invaziei Peninsulei Crimeea de către Rusia! Această distincție este cel mai înalt grad academic ce poate fi primit de o persoană pentru merite aduse societății!”, scrie Cumpănasu pe Faceboook.

Alexandru Cumpănașu, activitate profesională

Alexandru Cumpănașu a avut, de-a lungul timpului, numeroase contracte cu statul prin intermediul organizațiilor pe care le-a condus. De asemenea, acesta a moderat, pentru scurt timp, emisiuni TV.

  • În martie 2005- aprilie 2006 Alexandru Cumpănașu a fost Colaborator la Asociația Română pentru Transparență, Organizație non-guvernamentală din România, membră a Transparency International.
  • Din octombrie 2015 până în prezent, Alexandru Cumpănașu este președintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României.
  • În perioada 2015-2017, candidatul la prezidenţiale a avut o emisiune la Realitatea TV, numită „Ambasador România”. Din 2017 s-a mutat la Antena 3, însă în prezent nu mai are nicio colaboarare cu televiziunile din România.
  • Din 2004 până în prezent, Alexandru Cumpănașu este director executiv al Asociației pentru Implementarea Democrației, o organizație non-profit.

Alexandru Cumpănașu, familie, soție, copii

Alexandru Cumpănașu s-a căsătorit în 2018 cu Simona Baltag, care, potrivit Capital.ro, ar fi fost consiliera a trei premieri PSD, printre care și Viorica Dăncilă. În ianuarie 2018, ea a renunţat la funcţia de consilieră a fostului premier,  pentru a deveni apoi secretar general al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea Romaniei (CNMR), organizație condusă de Alexandru Cumpănașu.

Candidatul la alegeri prezidențiale 2019 Alexandrul Cumpănașu are trei copii dintr-o relație anterioară, Emma, Dana și Petruț.

”Am trei copii și îi iubesc foarte mult. Eu nu vorbesc despre viața personală. Pentru mine, ei sunt totul, dar astăzi fac o excepție. De când au apărut, s-au schimbat prioritățile. Piramida s-a inversat, adică copiii mei sunt pe primul loc și îmi schimbă viața în fiecare zi”, spunea Alexandru Cumpănașu cu ceva ani în urmă.

Citește și: ALEXANDRU CUMPĂNAȘU S-A DESPĂRȚIT DE MAMA CELOR 3 COPII AI SĂI. S-A AFLAT ADEVĂRUL

Alegeri prezidențiale 2019. Alexandru Cumpănașu declarație de avere

Potrivit declarației de avere depusă la BEC, Alexandru Cumpănașu deține șapte case, trei terenuri intravilane și două mașini.

La capitolul venituri, anul trecut, el a câștigat 1,1 milioane de lei (aproximativ 19.000 de euro pe lună), iar soția sa 595.000 de lei (aproximativ 10 000 de euro pe lună), mulți dintre acești bani fiind bani publici.

Tot potrivit declarației de avere, de la SNSPA Alexandru Cumpănașu a primit un salariu de aproape 67.000 de lei, de la Romaqua Group aproape 80.000 de lei, de la Asociația de Acreditare din România și de la UEFISCDI București (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățămantului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării circa 60.000 de lei.

Pe lângă salarii, Alexandru Cumpănașu a avut venituri din drepturi de autor și prestări servicii: De la Asociația pentru Implementarea Democrației – peste 580.000 lei, Asociația Centrul pentru Integritate – 47.000 lei, CNCIR – 120.000 lei, asociația de Acreditate din România, aproape 67.000 lei. De asemenea, din chirii a încasat peste 106.000 de lei.

În ceea ce privește banii obținuți de Alexandru Cumpănașu de la SNSPA, reprezentanții au făcut următoarele precizări:

”Alexandru Cumpănașu nu a fost cadru didactic titular și nici profesor asociat al SNSPA. Veniturile menționate în declarația de avere au fost obținute de Alexandru Cumpănașu în calitate de expert în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția pentru Descentralizarea Administrației Publice, în parteneriat cu SNSPA.”

Alexandru Cumpănașu, președinte. Mesajul din campania electorală

În mesajul său de campanie electorală pentru funcția de președinte al României, Alexandru Cumpănașu a pus accent pe cazul nepoatei sale, Alexandra Măceșanu, și pe lupta cu ”rețelele mafiote și clanurile politice”.

”Am promis o campanie transparentă, v-am promis că voi duce, cu determinare și curaj, această luptă până la capăt. I-am promis familiei mele că voi afla adevărul despre Alexandra. Este datoria mea să devoalez rețelele mafiote și clanurile politice care și-au dat mâna să mă blocheze. Dar acești mafioți nu mă blochează doar pe mine, ci blochează însuși scoaterea la lumină a ADEVĂRULUI. Blochează accesul poporului la dovezile despre modul în care a fost vândută țara noastră, de la fabricile mari, la întreprinderile mici, de la pământul românesc, până la viitorul acestei țări: copiii noștri!!

Pentru mine nu există loc de dubii, sau de pași înapoi, pentru mine există doar interesele poporului român, care m-a mandatat și m-a girat, prin susținerea publică, să lupt pentru ei, pentru România tăcută, România abuzată de acest stat mafiot, care tranzacționează sufletele și drepturile oamenilor.
Pe 10 noiembrie e care pe care, ORI NOI, ORI EI!”, este mesajul cu care Alexandru Cumpănașu și-a lansat candidatura la funcția de președinte al României.

Alegeri prezidențiale 2019- Alexandru Cumpănașu. Locul pe buletinul de vot

Potrivit Biroului Electoral Central, ordinea candidaților la alegeri prezidențiale 2019 pe buletinul de vot a fost stabilită prin tragere la sorți. Astfel, Alexandru Cumpănașu este pe ultima poziție de pe buletinul de vot.

Primii cinci sunt Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Dan Barna, Kelemen Hunor și Viorica Dăncilă. Următorii candidați pe buletinele de vot sunt: Cătălin Ivan, Ninel Peia, Sebastian Popescu, John-Ion Banu, Mircea Diaconu, Bogdan Stanoevici, Ramona Bruynseels, Viorel Cataramă și Alexandru Cumpănașu.

Citește și: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. LISTA SECȚIILOR DE VOTARE DIN STRĂINĂTATE

Alegeri prezidențiale 2019. Calendar

Potrivit calendar alegeri prezidențiale 2019, primul tur are loc pe data de 10 noiembrie, iar al doilea tur este programat pe data de 24 noiembrie, asta în cazul în care niciunul dintre candidații la prezidențiale 2019 nu obține 50% +1 dintre voturi.

De această dată, ca o noutate, este faptul că româniii din diaspora pot vota. În primul tur la prezidențiale o pot face în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie, iar în al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2019, pe 22, 23 și 24 noiembrie

Citește și: