Clarence Seedorf, omul care a câștigat Champions League cu trei cluburi diferite

Autor:
Publicat: 31/03/2020 | 19:26
Clarence Seedorf, omul care a câștigat Champions League cu trei cluburi diferite

Singurul fotbalist care a cucerit UEFA Champions League cu trei echipe diferite, Clarence Seedorf, a fost și unul dintre cei mai rafinați mijlocași ai generației sale. Seedorf are patru trofee Champions League în palmares, unul cu Ajax, unul cu Real Madrid și două cu AC Milan, dar și titluri de campion în Olanda, Spania și Italia.

Clarence Clyde Seedorf s-a născut pe 1 aprilie 1976 la Paramaribo, în Surinam, într-o familie cu puternice legături fotbalistice. Cum familia lui s-a mutat în Olanda când el avea doi ani, Clarence Seedorf a crescut în Almere, unde a și început să joace fotbal la vârsta de 6 ani la două cluburi locale, până când a fost descoperit de agenția de recrutare a copiilor talentați, înființată de Johan Cruyff, care i-a mai descoperit pe frații Frank și Ronald de Boer, Patrick Kluivert, Edgar Davids și Robert Witschge.

Seedorf a debutat în prima echipă la Ajax pe 29 noiembrie 1992 într-un meci cu Groningen. Avea doar 16 ani și 242 de zile, ceea ce l-a făcut să devină cel mai tânăr debutant din istoria „lăncierilor”. Peste numai un sezon, a devenit o piesă de bază a echipei lui Louis Van Gaal, alături de care a cucerit campionatul, Cupa și Supercupa Olandei. Stagiunea 1994-1995 avea să fie una de poveste pentru tânărul Clarence. La numai 18 ani, a debutat cu gol în naționala Olandei în meciul cu Luxemburg din preliminariile EURO 1996, apoi pe 24 mai 1995, a câștigat primul său trofeu Champions League și al patrulea din istoria Ajax-ului, după 1-0 în finala cu AC Milan.

Imediat după acest triumf, Clarence Seedorf a plecat în Italia la Sampdoria, cu care a semnat un contract pe un an. Și aici, a continuat să impresioneze la fel cum o făcuse la Ajax, deși nu a cucerit vreun trofeu cu gruparea blucerchiato. După 32 de meciuri și trei goluri în tricoul Sampdoriei, Seedorf a fost transferat la Real Madrid. În primul său sezon pe Santiago Bernabeu, a câștigat titlul în Primera Division, iar în următorul an, a avut o contribuție semnificativă la cucerirea Champions League. Cu Real, Seedorf a mai câștigat Cupa Intercontinentală, apoi, în decembrie 1999, a ajuns la Inter Milano, care l-a cumpărat pentru 23 de milioane de euro.

După doi ani la nerazzurri, Clarence Seedorf a trecut în cealaltă jumătate a orașului, la AC Milan, la schimb cu Francesco Coco. Cu el în echipă, Milanul a câștigat prima sa Cupă a Italiei după o așteptare de 26 de ani, apoi s-a impus și în finala Champions League de la Manchester, decisă la lovituri de departajare în fața lui Juventus. Pe 28 mai 2003, el a devenit primul jucător care cucerește trofeul suprem în Europa la nivel de cluburi cu trei echipe diferite. Cu Milan, avea să mai joace în două finale de Champions League, ambele cu Liverpool, una pierdută în 2005 și cealaltă câștigată în 2007, și a mai cucerit un titlu, două Supercupe ale Europei și Mondialul Cluburilor, în 2007.

În vara lui 2012, Seedorf a plecat în Brazilia, la Botafogo, care avea să fie ultima sa destinație în cariera de jucător. La naționala Olandei, el a marcat 11 goluri în 87 de apariții și a participat la trei Europene, în 1996, 2000 și 2004, și la Cupa Mondială din 1998.