Acasă » Știri » EXCLUSIV. Legenda fiului turnător al lui Mihai Șora, demontată de unul dintre urmașii filosofului: „E ceva groaznic”

EXCLUSIV. Legenda fiului turnător al lui Mihai Șora, demontată de unul dintre urmașii filosofului: „E ceva groaznic”

De: Luciana Polite 03/03/2023 | 22:11
EXCLUSIV. Legenda fiului turnător al lui Mihai Șora, demontată de unul dintre urmașii filosofului: „E ceva groaznic”
Tom Șora, fiul regretatului filosof Mihai Șora. Foto: Captură video

După decesul lui Mihai Șora, Tom Șora a făcut o serie de dezvăluiri neașteptate atât despre tatăl său, cât și despre Luiza Palanciuc. Mai mult de atât, invitatul lui Adrian Artene a demontat legenda potrivit căreia Andrei Șora și-ar fi turnat părintele securității. În exclusivitate pentru Gândul, fiul filosofului a mărturisit ce s-a întâmplat, de fapt, în relația cu mama vitregă.

În octombrie 2022, Andrei Șora a trecut la cele sfinte. La acel moment, zvonurile spuneau că Mihai Șora nu a fost prezent la înmormântarea propriului său fiu. În prezent, în cadrul interviului acordat pentru Gândul, Tom Șora a mărturisit că acesta este adevărul. Folosoful nu a venit la căpătâiul fiului, dar nici nu a fost înștiințat cu privire la deces și datele înmormântării.

Mai mult de atât, după înmormântarea lui Andrei Șora, Luiza Palanciuc a afirmat că fiul filosofului ar fi fost informator pentru Securitate și că și-ar fi turnat propriul tată. De aici a luat amploare acest mit al fiului turnător. Mai mult de atât, fosta soția a lui Mihai Șora l-a învinuit și pe tom Șora de trădare.

Tom Șora, interviu în exclusivitate cu Adrian Artene. Foto: captură video

„Să vă răspund la întrebarea asta sau vă doriți să vă răspundeți dumneavoastră singur? Ba da, vă răspund ca să fie clar. Bineînțeles că nu. Bineînțeles că nu acum e adevărat că noi nu l-am înștiințat, având în vedere situația pe care am explicat-o acum un sfert de oră, adică cea cu carul cu boi, că acel car era înaintea boilor. Păi, normal că nu, nu l-am înștiințat, dar, bineînțeles, că ar fi putut afla, mai ales că vreau să mai spun un lucru.

Când a murit fratele meu, în octombrie 2022, doamna Balanciuc a reiterat-o – cum se spune asta? – un cuvânt care îmi scapă când învinui pe cineva pe nedrept. O calomnie pe care o făcuse deja de două ori public prin Facebook, în ziua morții fratelui meu, doamna Palangiuc a afirmat, de mai multe ori în zilele respective, pe Facebook, că fratele meu ar fi fost informator al Securității și că și-ar fi denunțat tatăl și că ceva groaznic așa.

În plus, a spus că și fiul celălalt, adică eu, ar putea să fie așa ceva (turnător, n.r.). Și această calomnie a fost făcută de ea și când i-am întrunit, în 2019, la acele mese, mi-a spus și eu am zis «Nu cred, eu trebuie să văd, dar dacă tu spui, așa o fi, da. Eu nu cred ce spui, pentru că îl cunosc pe fratele meu, nu» Și după aia am vorbit cu el și mi-a spus nu. Și nu este Pentru că nu vi s-a prezentat nicio probă în acest sens”, a spus Tom Șora pentru Gândul.

Tom Șora, declarații neașteptate despre mărul discordiei din familia sa. Foto: Captură video

(CITEȘTE ȘI: Fiul lui Mihai Șora detonează bomba: mama vitregă i-a spart casa filosofului? „Nu a fost niciun divorț!” + A murit într-un azil)

Tom Șora demontează legenda fiului turnător: „Este o minciună sfruntată”

Cunoscându-și regretatul frate și caracterul său, Tom Șora a refuzat categoric să creadă ce spunea, tare și clar, mama sa vitregă. Ca urmare, oi-a cerut dovezi care, bineînțeles, nu au venit niciodată. Mai mult de atât, a făcut cercetări și a dezvăluit, în premieră, cum au decurs, de fapt, cele întâmplate. Totul a pornit de la un pistol pe care fratele său îl avea la vârsta de 14 ani:

„Așa i-am spus: «Prezintă-mi proba». Nu mi-a prezentat, bineînțeles, și vreau să spun că eu știu clar că este o minciună, pentru că am văzut probele. Am studiat. Deci este o minciună sfruntată și doresc să spun foarte pe scurt despre ce e vorba, ca să fie clar, pentru că mi se pare abominabil să fie murdărită onoarea postumă, a fratelui meu, dar și a mea, pentru că nici eu n-am fost și dosarul meu are patru file în care scrie: cutare a locuit acolo, a cerut să plece în Germania și cam ăsta e dosarul meu, dar nu-i vorba de mine acum, ci de fratele meu.

Fratele meu, în 1959, avea 14 ani, era în clasa a 8-a, deci nici măcar la liceu. Un golan de 14 ani, era golan și avea prieteni de-ăștia golani da, golan de 14 ani, și unul avea un pistol cu capse. Am avut și eu colt cu capse și în 1959 și a fost o problemă la Miliție, la Securitate, cu pistolul ăsta cu capse. Există două hârtii  la dosar, în dosarul tatălui meu, pe care le-am văzut. Două hârtii, una se explică situația cu capsele, cu nu știu ce și a doua hârtie este, într-adevăr, semnată de fratele meu, în 1959, că declară solemn că nu va spune nimănui că a fost interogat de Securitate și că dacă spune, va fi pedepsit, ceva de genul acesta, asta e tot, a mărturisit fiul lui Mihai Șora.

(NU RATA: Soția lui Mihai Șora răspunde acuzațiilor aduse de fiul filosofului: ”A mințit! Nu l-a sunat nici de ziua lui”)

„Nu există niciun act”

După o serie de cercetări, Tom Șora a descoperit că nu există niciun temei legal care să susțină acuzațiile aduse de către Luiza Palanciuc. Totul a pornit de la o hârtie pe care Andrei a fost pus să o semneze.

„El a fost un copil de 14 ani care a fost luat de Miliție, Securitate, ceva și pentru că, cum să spun, am citit acum în dosare, sunt niște chestii de aberație absolută, adică pentru ce erau și care a fost forțat să semneze ceva, că nu povestește că a fost, cum se spune, interogat. Asta-i tot. Deci el nu a semnat că va denunța și în niciun caz nu există niciun act că ar fi denunțat pe cineva”, a adăugat Tom Șora.

Mihai Șora a trecut la cele veșnice pe data de 25 februarie, la vârsta de 106 ani. Filosoful a fost căsătorit cu Mariana timp de 72 de ani, din 1939 până în 2011, an în care poeta a murit, la 72 de ani. Din mariajul lor, au apărut pe lume Tom, Andrei și Alexandra.

În luna iulie a anului 2014, Mihai Șora s-a căsătorit cu Luiza Palanciuc. Fosta soție a filosofului este poetă, eseistă și traducătoare. Soția lui Mihai Șora are doar 47 de ani, dar a reușit să lucreze, până la această vârstă, ca cercetător în domeniul filosofiei politice în Franța, chiar la Paris.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă citeste mai mult
Parteneri
„Ofertă de PAȘTE!”. Cu câți lei se vinde un singur ou, în Piața Progresul din București
„Ofertă de PAȘTE!”. Cu câți lei se vinde un singur ou, în Piața Progresul din...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Asta CHIAR e greu de crezut! Ce meserie avea în viața de zi cu zi această femeie superbă. Nimeni n-o crede
Asta CHIAR e greu de crezut! Ce meserie avea în viața de zi cu zi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au fost detectate semne de viață
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate de milion de oameni
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Deea Maxer le dă de înțeles fanilor că povestea de dragoste cu Robert Drilea s-a încheiat. Mesajul postat de brunetă pe rețelele sociale
Deea Maxer le dă de înțeles fanilor că povestea de dragoste cu Robert Drilea s-a...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a filmat când gonește cu 180 km/h
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în al nouălea cer după achiziție! „ Acum își cumpără pentru prima dată când e cu mine.”
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
Planta care aduce un profit de 30.000 de euro la hectar. Românii au început să o cultive și să raporteze câștiguri uriașe
Planta care aduce un profit de 30.000 de euro la hectar. Românii au început să...
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30 APRILIE
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Telefonul te înregistrează tot timpul. Trucul prin care scapi de supraveghere
Telefonul te înregistrează tot timpul. Trucul prin care scapi de supraveghere
Cum a ajuns Nuța din Vaslui să primească și salariu, și PENSIE, în același timp
Cum a ajuns Nuța din Vaslui să primească și salariu, și PENSIE, în același timp
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile mari
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
Cum reușește Ilinca Vandici să aibă o siluetă de invidiat la 37 de ani. Secretul prezentatoarei de la Kanal D2
Cum reușește Ilinca Vandici să aibă o siluetă de invidiat la 37 de ani. Secretul...
Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Ce spune legea în 2024, cine plătește eventuale reparații și cum devii proprietar asupra lui
Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Ce spune legea în 2024,...
Singurele cartiere din București care sunt gemene. Nu există limită între ele și oamenii nu știu exact unde stau
Singurele cartiere din București care sunt gemene. Nu există limită între ele și oamenii nu...