EXCLUSIVITATE. Asta înseamnă să fii ”mafiot”! Primăria plăteşte unui particular un sfert de milion € pentru…

Publicat: 29/09/2017 | 00:00

Scriam zilele trecute că Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT), aflată în subordinea Primăriei Capitalei, a atras puternic atenţia în ultima vreme. După ce instituţia a fost preluată de noul director, constănţeanca Oana Zaharia, bugetul AMPT a explodat, iar CANCAN.ro, site-ul nr. 1 din România, a descoperit acum şi alte dedesubturi. (VEZI ŞI: IMAGINI EXCLUSIVE. Are declaraţia de avere goală, dar pare prosperă tare! Ea este ”cheia” combinaţiilor din Bucureşti şi cea mai fentoasă consilieră de la Primăria Capitalei: poartă Chanel de 4.000 € pe braţ şi…)

Luna trecută, Administraţia a intrat într-un scandal public legat de anularea realizării unei sculpturi imense, ”Marea Unire”. Situaţia în sine a fost cel puţin ciudată: opera sculptorului Ioan Bolborea fusese licitată, câştigată cu suma de 11 milioane €, dar, într-un final, Primarul General a anunţat (sub presiunea publică) faptul că lucrarea nu se va mai realiza! Pur şi simplu!

CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, a intrat pe firul acestui scandal şi imediat ni s-au dezvăluit şi alte lucruri interesante la AMPT. De pildă, bugetul AMPT pe 2017 a crescut de patru ori comparativ cu anul trecut şi a ajuns mai mare decât dublu faţă de cât se estimase (DETALII AICI!). Asta a coincis cu numirea Oanei Zaharia la conducerea instituţiei. E drept că, niciodată, Administraţia Monumentelor nu a fost ferită de suspiciuni. La AMPT, lucrurile erau dubioase şi înainte ca Oana Zaharia să-şi ia mandatul în primire, când director era George Vîrlan, cumnatul celebrului Radu Popa (vicepreşedinte PNL sector 1), fost boss al Administraţiei Lacuri şi Parcuri Bucureşti. (NU RATA, AICI: Imagini în premieră. S-a retras din politică, iar acum… Era ”Doamna de fier” a Capitalei în urmă cu 10 ani. Uite cum arată azi!)

Reporterii DAS (Departamentul de Anchete Speciale al CANCAN.ro) au descoperit că, pe vremea lui George Vîrlan, Administraţia Monumentelor a încheiat un contract bizar, ţinut la secret până acum! Practic, peste un sfert de milion de euro, vorbim deci de o sumă uriaşă!, a fost plătit către un cvasi-necunoscut, Daniel Bărbuceanu (căsătorit cu Monica Bărbuceanu) pentru ca AMPT să-şi mute sediul într-o vilă care aparţinea acestuia.

Această este clădirea în care funcţionează AMPT şi care a împovărat bugetul Primăriei Capitalei pentru 2 ani
Această este clădirea în care funcţionează AMPT şi care a împovărat bugetul Primăriei Capitalei pentru 2 ani

Sursele noastre susţin că Bărbuceanu şi soţia lui cumpăraseră casa respectivă (3 etaje + mansardă, în total 737 mp) în decembrie 2011. Vila e situată pe Strada Polonă nr. 24-26, iar, începând cu 1 octombrie 2016, acolo funcţionează AMPT. Aceleaşi surse categoria A ne-au mărturisit că Bărbuceanu e vecin cu un foarte influent (poate cel mai) politician în administraţia Capitalei. Poate că înseamnă şi asta ceva! În condiţiile în care Primăria Capitalei deţine şi alte clădiri unde Administraţia Monumentelor şi-ar fi putut desfăşura activitatea, s-a optat pentru închirierea unei vile foarte scumpe. Mai precis, prin contractul încheiat în 8 septembrie 2016, AMPT (din bugetul Municipiului Bucureşti) s-a obligat să vireze către persoana fizică Daniel Bărbuceanu lunar suma de 11.200 euro, echivalentul în lei. Contractul a fost încheiat pentru 24 de luni, aşa încât Primăria şi-a luat angajamentul să-i plătească lui Bărbuceanu suma de… 268.800 euro, puţin peste un sfert de milion €. (VEZI ŞI: Ce s-a întâmplat cu licitaţia pentru cel mai scump cartier de vile din România)

Soţii Monica şi Daniel Bărbuceanu sunt beneficiarii contractului de un sfert de milion de euro cu Administraţia Monumentelor
Soţii Monica şi Daniel Bărbuceanu sunt beneficiarii contractului de un sfert de milion de euro cu Administraţia Monumentelor

Şefa actuală a AMPT recunoaşte indirect chiria exorbitantă!

Contactat de CANCAN.ro cu privire la acest contract, directorul AMPT, Oana Zaharia, ne-a comunicat faptul că, din luna august 2017, când a preluat mandatul, ar fi făcut demersuri ca să găsească un nou sediu şi cu o chirie mai mică. Indirect, şefa Administraţiei recunoaşte că suma plătită în prezent este una mare, dacă nu chiar foarte mare.

De altfel, reporterii DAS au mai aflat că înţelegerea din 2016 dintre George Vîrlan şi proprietarul Daniel Bărbuceanu s-a făcut pe şest. Cu încredinţare directă, fără vreo negociere. Directorul de atunci al Monumentelor a profitat că Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice nu se aplică pentru atribuirea de contracte de servicii care au ca obiect cumpărărea sau închirierea de clădiri şi a bătut palma cu proprietarul fără vreo procedură anume de selecţie a ofertelor. Ceea ce ridică, desigur, semne de întrebare! (CITEŞTE AICI: Primăria Capitalei contraatacă. Ce veste a primit GIGI BECALI)

Cine deţine informaţii suplimentare despre acest subiect, ne poate scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

Citește și...