Propaganda comunista in cea mai pura forma! Ce s-a intamplat la comanda Securitatii dupa ce 6 hoti au jefuit o masina BNR!

Publicat: 14/08/2014 | 00:05
Propaganda comunista in cea mai pura forma! Ce s-a intamplat la comanda Securitatii dupa ce 6 hoti au jefuit o masina BNR!

Un episod incredibil din istoria Romaniei, de care multi n-au auzit niciodata, s-a petrecut in urma cu 55 de ani, pe 28 iulie, atunci cand 5 barbati si o femeie au reusit sa jefuiasca o masina a Bancii Nationale.

Ziua de 28 iulie 1959 a fost una neagra pentru Banca Nationala a Republicii Populare Romane!

Sase persoane au jefuit in plina zi o masina blindata a Bancii Nationale a Republicii Populare Romane pe 28 iulie 1959
Sase persoane au jefuit in plina zi o masina blindata a Bancii Nationale a Republicii Populare Romane pe 28 iulie 1959

Asta deoarece peste 1.600.000 de lei, o suma enorma pentru acele vremuri cand banii nu aveau valoare si toti oamenii trebuiau sa fie egali, au disparut fara urma dintr-o masina a institutiei bancare.

Prinsi si obligati sa joace intr-un film

Autorii jafului au fost imediat identificati, iar Alexandru Ioanid, Paul Ioanid, Igor si Monica Sevianu, Sasa Musat si Haralambie Obedianu au devenit cei mai cautati oameni din intreaga tara. Chiar daca de atunci au trecut 55 de ani, detaliile atacului nu sunt perfect cunoscute, asta deoarece autoritatile din aceea vreme au avut grija ca totul sa fie musamalizat, anunta historia.ro.

Cei sase hoti au fost prinsi imediat judecati, iar cinci dintre ei au fost condamnati la moarte
Cei sase hoti au fost prinsi imediat judecati, iar cinci dintre ei au fost condamnati la moarte

Partea interesanta a povestii de abia acum incepe: dupa ce au fost prinsi, hotii au fost obligati de conducerea comunista sa isi joace propriile roluri in filmul de propaganda “Reconstituirea”, care a fost regizat de catre Victor Calotescu. Filmul a rulat in anul 1960, pelicula a fost gata la doar trei saptamani dupa executarea a cinci dintre infractori.

Jaful secunda cu secunda

Potrivit informatiilor de la aceea vreme, marele jaf a avut loc la ora 8.00, in zona Maternitatii Giulesti. Cei cinci au navalit peste masina, care se afla in fata unei sucursale a Bancii Nationale, norocul hotilor a fost ca angajatii institutiei bancare nu erau inarmati, iar usa masinii nu avea incuietoare, mai scrie historia.ro.

Dupa jaful comunist s-au facut mai multe filme, primul in 1960
Dupa jaful comunist s-au facut mai multe filme, primul in 1960

Primele indicii despre hoti le-a adus o asistenta de la maternitate, care a spus ca soferul purta mustata. Imediat dupa asta autoritatile au inceput o ancheta brutala, iar sute de persoane au fost audiate. In urma acestora un alt lucru a iesit la iveala: soferul hotilor era unul foarte bun, iar Militia a mutat ancheta in garajele din Bucuresti. Astfel, nicio masina nu mai avea voie sa paraseaca orasul.


Tatal lui Ilie Nastase a fost anchetat

Un alt fapt stiut de foarte putini este ca tatal celebrului tenismen Ilie Nastase a fost anchetat si el. In urma investigatiilor s-a ajuns la concluzia ca cei cinci nu sunt la prima fapta de acest gen, autoritatile au gasit mai multe jafuri in care hotii au folosit acelasi mod de operare.

Hotii au reusit sa fuga cu peste 1.600.000 lei
Hotii au reusit sa fuga cu peste 1.600.000 lei

Cum atunci pionierii erau ochii si urechile Militiei, unul dintre ei a alertat agentii, iar in urma pontului primit in zona Moara Ciurel s-a descoperit o parte din bani. Mai exact, 138.000 de lei, iar mai apoi pe strada Dr. Teohari s-a gasit si masina hotilor, unde Militia a mai recuperat inca 213.000 lei.

CITESTE SI 

Povestea bucatarilor canibali din Centrul Vechi! Bucurestenii vorbesc despre placinte cu carne de om servite clientilor!

Cel mai inspaimantator mit urban al Bucurestiului! Fantoma lui Dracula bantuie Centrul Vechi si…

Mit sau adevar? CANCAN.ro a cercetat legenda orfelinatului bantuit din Centrul Istoric al Capitalei!

Cum au fost gasiti hotii

Dupa zile de interogatorii extenuante, unul dintre martori il recunoaste pe Igor Sevianu intr-o poza. Apoi prietenii acestuia sunt verificati la sange si se descopera ca el era apropiat lui Glenzstein Abrasa si al lui Alexandru Ioanid, fost lucrator in cadrul Militiei. In urma acestor noi informatii autoritatile incep supravegherea caselor lui Ioanid si Sevianu.

 

In urma unor perchezitii la cei doi se gasesc bani si arme, iar asa toata banda a fost gasita si dusa in fata judecatorilor. In timpul procesului ei au recunoscut faptele, iar cei patru barbate au fost condamnati la moarte, deoarece asa sustineau legile vremii ca oricine fura peste 100.000 de lei primeste aceasta pedeapsa, iar Monica Sevianu a primit munca zilnica pe viata, deoarece era mama adoi copii. (Sursa foto historia.ro, noiprieteni.ro, bancherul.ro, cultural.bzi.ro, youtube.com, filmul Closer to the Moon, Marele jaf comunist – Documentar) (A.S.)

Autorii jafului

Toti membrii bandei erau intelectuali si lucrasera in diferite domenii, unii fiind chiar din randurile nomenclaturii comuniste, apropiati ai unor figuri importante din cadrul conducerii partidului, mai noteaza Historia.ro.

Alexandru Ioanid, zis si Lica, era membru al Partidului Comunist si era locotenent-colonel de Militie. El a fost casatorit cu sora sotiei ministrului de interne Alexandru Draghici. Printre functiile ocupate se numara sef al directiei judiciare a Militiei.

Paul Ioanid era fratele mai mic al primului hot. El era inginer, expert in aeronautica si pilot de avioane, iar aprofundarea studiilor a facut-o la Moscova. Paul a fost profesor universitar la Academia Militara si sef de catedra.

Igor Sevianu, zis si Gugu, era inginer de aviatie si a lucrat la Oficiul National de Turism. Era somer din 1957. El a fost membru al Partidului Muncitoresc Roman, unde a detinut  functia de locotenent de Militie. In vremea celui de-Al Doilea Razboi Mondial el a participat diverse la actiuni de sabotare a trupelor naziste.

Monica Sevianu, sotia lui Igor Sevianu, a lucrat o perioada la radio. Ea fost eliberata in 1964 in urma unui decret dat de Nicolae Ceausescu, iar in 1977 a decedat.

Sasa Musat al carui nume adevarat era Glenzstein Abrasa, era membru UTC, dar si un apropiat al lui Emil Bodnaras, fiind var prima cu sotia acestuia, Florica. Putini stiu ca in 1948 el este trimis ca spion in Franta, dar este deconspirat si expulzat inapoi in tara.

Haralambie Obedeanu, zis Hari, este un fost ziarist la Scanteia si decan al Facultatii de Jurnalism din cadrul Academiei „Stefan Gheorghiu” pana la finalul lui 1958. Mai lucrase si la Ministerul de Interne si era membru al Partidului Muncitoresc Roman
 

Citește și...