Doctorul Vasile V. Popa a murit, marți, la vârsta de 78 de ani. A fost un pionier al medicinii gălățene și, timp de 40 de ani, a condus o secție la Spitalul Județean Galați. De-a lungul carierei, Popa a lansat și mai multe volume de specialitate, scrie viata-libera.ro.
Foştii colegi de la Spitalul Judeţean Galaţi şi-l amintesc pe doctorul Vasile V. Popa ca pe un profesionist desăvârşit, dedicat în totalitate profesiei sale.
„Era un autodidact şi considera că este esenţial să fie la curent cu ultimele noutăţi din specialitatea sa şi din medicină, în general. De asemenea, când discutai cu el, era evident că ai de-a face cu un intelect superior. Pasionat de lectură, dobândise o cultură enciclopedică, fapt dovedit, de altfel, şi de volumele pe care le-a publicat”, a povestit un fost coleg al reputatului medic.
Primii şapte ani de carieră şi-i petrece în satul vasluian Roşieşti, ca medic generalist, dând consultaţii şi tratând fie la dispensar, fie direct la casele oamenilor. În tot acest timp, tatăl său zăcea chinuit în groaznicele închisori politice comuniste, la Botoşani şi Aiud. În acei ani, în jurnalul pe care îl ţinea cu regularitate, Vasile Popa scria, făcând referire la menirea sa ca medic: „mai presus de orice, viaţă fără suferinţe”.
Concomitent cu activitatea de medic de ţară, Vasile Popa a urmat şi rezindenţiatul în medicină, la Iaşi, specializându-se în obstetrică-ginecologie. Obţine astfel un post de medic la proaspăt înfiinţatul Spital Municipal Galaţi, actualul Spital Judeţean. Aici va profesa pentru următorii 40 de ani, fiind şi şef de secţie, până în ziua pensionării. Spitalului în care lucrat cea mai mare parte a timpului i-a dedicat şi un volum captivant, „Spitalul Judeţean şi alte întâmplări”. În urmă cu aproape nouă ani, scria în această carte: „Pe 13 ianuarie 2010, misiune mea ca medic s-a încheiat. Îmi fac bilanţul celor 47 de ani de profesie. Sunt mulţumit. M-am străduit să fac cât mai puţine greşeli, să-mi ridic mereu nivelul profesional”.