Din păcate, nu este vorba despre un medicament care vindecă boala. Ci despre un drog care o face suportabilă.
”Tratamentul m-a ajutat să-mi înving frica de moarte”
Patrick Mettes se lupta cu un cancer biliar în fază terminală. Frica de moarte îl făcea incapabil să-şi trăiască ultima parte a vieţii aşa cum şi-ar fi dorit. La insistenţele soţiei, s-a oferit voluntar pentru un studiu în care pacienţilor bolnavi de cancer li se dădeau ciuperci halucinogene pentru a le trata anxietatea.
Mettes a mai trăit doi ani, dar a trăit aşa cum şi-ar fi dorit şi el, şi familia. Într-un jurnal ţinut pe timpul tratamentului experimental, a scris: ”În timpul acestui tratament mă simt de parcă chingile care mă ţineau captiv într-un plan terestru al suferinţelor s-au desfăcut şi am putut să mă bucur, lipsit de orice greutate, de maiestuozitatea spaţiului cosmic. Aceste ciuperci m-au ajutat să-mi înving frica de moarte.”
Rezultatele a două studii paralele confirmă ”drogul miracol”
În total, 51 de voluntari au participat la studiul cercetătorilor de la Centrul Medical Langone din New York. Acelaşi studiu a fost făcut, în paralel, de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopskins (din Washington D.C.), pe 29 de voluntari. Rezultatele celor două cercetări au fost fără echivoc: ciupercile halucinogene au redus la minimum anxietatea şi disconfortul psihic al peste 90% dintre pacienţii bolnavi în faze terminale.
Mai mult decât atât, tratamentul se pare că ar fi prelungit cu mult viaţa majorităţii pacienţilor, aceştia fiind în sfârşit capabili să revină la activităţile familiale şi cu prietenii cărora se dedicau înainte de boală. Sherry Marcy, diagnosticată cu cancer terminal în 2010, spune simplu: ”încă de la prima doză am simţit că se întâmplă ceva miraculos. A fost ca şi când un nor negru s-ar fi risipit de deasupra mea şi am putut să fiu iarăşi eu însămi.”
Drogurile, periculoase sau benefice?
Oamenii de ştiinţă spun că ciupercile halucinogene sunt considerate periculoase de către medici şi pacienţi ca urmare a psihozei ”anti-droguri” creată în timpul administraţiei Reagan. Aceste ciuperci sunt interzise în Statele Unite din 1968, deşi mai multe cercetări ştiinţifice au ajuns la concluzia că nu prezintă practic nici un risc pentru sănătate.
Cu toate astea, cercetătorii care au participat la cele două studii au subliniat că ei consideră că aceste droguri pot fi folosite doar în scop medical, de către personal calificat, pentru tratarea unor depresii care duc deseori până la sinucidere.
Un alt drog care se foloseşte deja frecvent în tratarea mai multor afecţiuni este cannabis-ul, cunoscut după numele de scenă de „marijuana”. De altfel, într-o declaraţie recentă, preşedintele Obama a spus că marijuana ar trebui tratată de lege aşa cum sunt tratate şi droguri ”mai periculoase” ca alcoolul sau tutunul.
Ana Manole