Autoritatea de Supraveghere Financiară a dat publicităţii o analiză privind frecvenţa daunei şi valoarea medie a daunelor la poliţele RCA în funcţie de vârsta asiguratului, puterea cilindrică a vehiculului asigurat, locul înmatriculării şi clasele de bonus-malus, potrivit digi24.ro.
Cei mai periculoşi şoferi de care ar trebui să vă feriţi dacă îi întâlniţi pe şosele sunt şoferii bucureşteni şi constănţeni. Potrivit studiului ASF frecvenţa daunei este de 6,78% în cazul persoanelor fizice cu vehiculele înmatriculate în Bucureşti şi de 6,40% în cazul înmatriculărilor în Constanţa. În cazul Bucureştiului una dintre explicaţii ar putea fi traficul mai aglomerat din Capitală, posibil factor de favorizare a accidentelor. Urmează în clasament cei cu maşini înmatriculate în Iaşi, 6,27%, şi Ilfov cu 5,89%. Frecvenţele minime ale daunelor s-au întâlnit în perioada 2013-2015, pentru care s-a făcut studiul, în cazul vehiculelor înmatriculate în Harghita cu 2,84%, Covasna cu 3,15%, Sălaj cu 3,42%. Cifrele sunt valabile pentru persoane fizice.
În cazul persoanelor juridice valorile aproximativ se dublează iar clasamentul se schimbă. Cele mai multe daune au fost întâlnite în cazul vehiculelor înmatricultae în Cluj, Ilfov, Iaşi, Galaţi, Dolj (peste 11%) iar cele mai puţine la cele din Călăraşi, Caraş Severin, Botoşani, Harghita, Hunedoara Covasna, Sălaj (între 6% şi 7%).
Clasamentul pe judeţe de inmatriculare nu coincide cu dauna medie în funcţie de judeţ. Valoarea acesteia, pentru persoane fizice, a variat între 4.000-5.000 de lei (Argeş, Bucureşti, Cluj, Sibiu) şi 9.000-10.000 lei (judeţele Sălaj şi Suceava).
Digi24.ro a solicitat responsabililor pentru comunicare ai Autorităţii de Supraveghere Financiară detalii suplimentare asupra studiului, o interpretare a concluziilor, însă aceştia au refuzat să le ofere telefonic.
Maşinile puternice sunt cele mai periculoase
Deşi ar putea părea cele mai sigure, maşinile cu motoare puternice au fost cele care au provocat cele mai multe daune de tip RCA. Astfel, dacă frecvenţa daunelor în cazul vehiculelor motorizate sub 1.200 de centinmetri cubi a fost de 3.78%, la cele cu motoare de peste 2.500 centimetri cubi frecvenţa daunei a fost mai mult decât dublă, adică 7.91%. Şi valoarea daunei a evoluat corespunzător, respectiv 5.283 lei la capacităţile cilindrice sub 1.200 de centimetri cubi şi 8.511 lei la cele de peste 2500 centimetri cubi.
In cazul grupelor de vârstă, frecvenţa daunei a fost de 6,15% la asiguraţii sub 25 de ani şi de 4,59% la cei de peste 40 de ani.
Frecvenţa daunelor a variat în raport de unu la aproape patru în functie de vâstă asiguratorului şi puterea motorului. A fost minimă, anume 3,56% la asiguraţii cu vârstă cuprinsă între 36 şi 40 de ani şi maşini cu motorizări sub 1.200 de centimeitr cubi şi maximă, adică 12,7%, la asiguraţii mai tineri de 25 de ani şi cu vehicule motorizate la peste 2.500 de centimetri cubi.
Trebuie însă remarcat că tinerii sub 25 de ani şi cu maşini cu motorizări mici, de până în 1.200 centimetri cubi, au avut şi ei frecvenţe mici ale daunelor, comparabile cu celelate grupe de vârstă, adică 3,77%.
Clasele bonus şi malus par a fi fost un factor de departajare în ceea ce priveşte frecvenţa daunelor. Dacă la clasa de bonus B12 frecvenţa daunei a fost de 3,2%, la clasa de malus M8 frecvenţa daunelor a fost de 17,11%.