Home » Stiri » Asociația OIREP Ambalaje trage un semnal de alarmă cu privire la modificările pregătite de Ministerul Mediului pentru sistemul de management al ambalajelor și deșeurilor de ambalaje din Romania

Asociația OIREP Ambalaje trage un semnal de alarmă cu privire la modificările pregătite de Ministerul Mediului pentru sistemul de management al ambalajelor și deșeurilor de ambalaje din Romania

De: Cancan 01/07/2021 | 15:04

București, 1 iulie 2021 – OIREP Ambalaje, asociație care reprezintă organizații ce implementează răspunderea extinsă a producătorilor (OIREP) la nivel național, atrage atenția asupra pericolului aprobării unui set de modificări ale procedurii de autorizare și funcționare a OIREP-urilor, și încercarea de etatizare a sistemului.

În ultimul timp se discuta din ce în ce mai mult, în spațiul public, despre deșeuri si despre managementul acestora, mai mult ineficient decât eficient. Se caută vinovați dar mai puțin soluții care să eficientizeze sistemul, în spiritul directivelor europene în materie, in cadrul unor grupuri de lucru dedicate, din care sa facă parte toți actorii din sistem.

În acest context, am luat act, cu îngrijorare, de declarațiile făcute de către autoritatea publica centrala, în conferința “România, în epoca poluării! Soluțiile momentului la problemele de mediu” de ieri, 29 iunie 2021, care spunea: „(…) sistemul actual de gestionare a cantităților, a responsabilităților, sistemul de contractare dintre OIREP-uri și autoritățile locale sau asocierile dintre administrațiile locale este unul nefuncțional. Este un sistem prea complex, prea greoi (…)”. Soluțiile propuse induc ideea etatizării sistemului, fapt ce contravine atât prevederilor directivelor europene, ce prevăd ca in următorii doi ani schemele de răspundere extinsa a producătorilor (REP) sa fie implementate la nivelul tuturor Statelor Membre, cat si principiilor economiei de piață, eficientei în gestionarea deșeurilor, instituit prin Legea nr. 211/2011.

Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la aceste afirmații, mai ales în contextul în care dialogul cu OIREP-urile, care activează în numele și pentru îndeplinirea obligațiilor producătorilor, ca actor central în sistem, a fost din păcate doar unul de formă, în pofida propunerilor constructive de îmbunătățire a cadrului legal formulate prin intermediul Asociației OIREP Ambalaje. Mai mult, nici nu a fost făcută o analiză reală și onestă a evoluției legislației raportată la evoluția realităților din domeniul gestionarii deșeurilor de ambalaje.

Observam ca se insistă pe „greaua” colaborare între OIREP-uri și autorități publice locale, în condițiile în care OIREP-urile au încheiat protocoale de colaborare și au finanțat gestionarea deșeurilor de ambalaje din deșeurile municipale, oriunde colaborarea a fost dorită de către autoritățile locale, fără însă ca sistemul sa înregistreze o evoluție, așa cum era firesc.

Atragem atenția asupra faptului că sistemul Răspunderii Extinse a Producătorilor (REP), în cadrul căruia activează OIREP-urile, este complex și presupune mult mai multe decât colaborarea cu ADI/UAT-urile, a căror contribuție la îndeplinirea obiectivelor de reciclare ale producătorilor rămâne încă, după atâția ani, la doar aproape 7% (aprox. 70.000 tone anual) din necesarul prevăzut de legislația in vigoare in sarcina producătorilor ce pun in piață bunuri ambalate si nu presupune doar finanțarea sistemului și plata unor facturi, ci analize temeinice, procese operationale sustinute în baza obligațiilor din legislația aferentă și a principiului eficienței economice în gestionarea deșeurilor, astfel încât cantitățile de deșeuri de ambalaje colectate separat și încredințate în vederea reciclării, în special din fluxul municipal, să fie din ce în ce mai mari.

Finanțarea întregului sistem de gestionare a deșeurilor de ambalaje și obligația îndeplinirii obiectivelor în numele producătorilor presupune o activitate și o relaționare mult mai complexă, dincolo de cea cu autoritățile publice locale, cu colectori, transportatori, sortatori, reciclatori etc. Iar această relaționare este cea care a condus la îndeplinirea in ultimii ani a obiectivelor specifice ale producătorilor, fiind colectate si reciclate anual, prin intermediul OIREP si in pofida cantităților mici gestionate de autoritățile locale, peste 1,2 mil. tone deșeuri de ambalaje.

În acest context, prevederile Proiectului de ordin de modificare și completare a Ordinului nr. 1368/2018, discutat vineri, 25 iunie 2021, în cadrul unei întâlniri la care au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, alături de reprezentanți ai OIREP-urilor, nu răspund nevoilor reale de a remedia problemele și neajunsurile semnalate până în prezent în interiorul industriei.

Reprezentanții Asociației OIREP Ambalaje au solicitat celor prezenți ca, înainte de a seta o formă finală a textului, să realizeze împreună, cu implicarea tuturor actorilor care implementează aceste prevederi, analiza necesara, cu scopul formulării unui cadru legal coerent, a evitării excesului de reglementare și a schimbării frecvente a normelor legale.

„Solicităm crearea unui Grup de lucru, in care, in mod obligatoriu, sa fie incluși toți cei care activează in acest domeniu, de la producători si reprezentanții acestora, OIREP-urile, pana la autorități publice locale si operatori economici privați, pentru analizarea tuturor reglementărilor care necesită modificări sau completări, și abia apoi intervenirea la nivel legislativ, prin adoptarea unor norme legislative adecvate și care să permită în mod real gestionarea mai eficientă a deșeurilor de ambalaje și, implicit, o mai bună îndeplinire a obiectivelor din acest domeniu”, a declarat Mihaela Frăsineanu, director executiv al Asociației OIREP Ambalaje.

Totodată, Asociația atrage atenția și asupra faptului că nu există nicio justificare a urgenței promovării acestui act normativ, deoarece acesta nu răspunde realităților economice și sociale reglementate și, mai mult, prin modificările propuse, în special prin retragerea licenței pentru neîndeplinirea obiectivelor, încalcă în mod flagrant normele de tehnică legislativă prevăzute de Legea nr.24/2000 cât și prevederile în materie ale Legii nr.249/2015 privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, este necesara luarea in calcul si a unui alt risc al promovării acestui act normativ, si anume acela al restrângerii a concurenței pe piața OIREP-urilor, fapt ce ar conduce la un blocaj complet, extrem de dificil de soluționat si cu impact negativ asupra îndeplinirii obligațiilor producătorilor, deci si ale Romaniei, in materie de gestionare a deșeurilor de ambalaje.

„În acest moment, este evidentă tendința de a reglementa tot mai sever activitatea OIREP-urilor, fără a pune la dispoziția acestora instrumentele necesare pentru îndeplinirea obligațiilor stabilite în sarcina lor și fără ca obligațiile tuturor factorilor implicați în gestionarea deșeurilor de ambalaje (mai ales ale ADI/UAT-urilor) să fie similare și îndreptate în direcția unei mai bune gestionări a deșeurilor. Încă de la înființarea ei, Asociația OIREP Ambalaje a fost un partener constructiv și constant al autorităților de mediu, căutând să identifice cele mai bune soluții legislative pentru ca sistemul de gestionare a deșeurilor de ambalaje din România să devină unul predictibil și performant. Același obiectiv a stat si stă la baza demersurilor noastre trecute si actuale, iar dovada sta propunerea noastră de instituire a unui mecanism mult mai viabil, in care evaluarea îndeplinirii obligațiilor de către organizațiile care implementează răspunderea extinsa a producătorilor sa fie împărțită in doua: una in care sa fie incluse obligațiile esențiale in activitatea pentru care aceste organizații au primit licența de operare, si una in care sa fie incluse obligațiile a căror nerespectare poate fi remediata intr-un timp rezonabil, adică cele care nu au impact major asupra activității de baza, respectiv îndeplinirea obiectivelor de reciclare”, a mai completat directorul executiv al Asociației.

Asociația OIREP Ambalaje acționează, în contextul desfășurării activității specifice în domeniul gestionării ambalajelor și deșeurilor de ambalaje, în raport cu autoritățile române și ale Uniunii Europene, pentru asigurarea unui cadru legal optim din punct de vedere financiar și operațional pentru implementarea eficientă a Răspunderii Extinse a Producătorilor.

Contact:
Asociatia OIREP Ambalaje
[email protected]

Parteneri
Sfâşietor. Ce a postat Irinuca, fiica lui Columbeanu, pe Instagram, după ce Monica şi Mr. Pink s-au despărţit
Sfâşietor. Ce a postat Irinuca, fiica lui Columbeanu, pe Instagram, după ce Monica şi Mr....
Monica Tatoiu: ‹‹Tata castiga 85.000 de lei pe luna cand o Dacie era 50.000 de lei››
Monica Tatoiu: ‹‹Tata castiga 85.000 de lei pe luna cand o Dacie era 50.000 de...
Oana Mizil, prima reacție despe scandalul cu Marian Vanghelie. Ce se întâmplă între cei doi
Oana Mizil, prima reacție despe scandalul cu Marian Vanghelie. Ce se întâmplă între cei doi
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani:
O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Cât a ajuns să coste un șezlong în Mamaia. Turiștii au făcut „drum întors”!
Cât a ajuns să coste un șezlong în Mamaia. Turiștii au făcut „drum întors”!
Dovada clară că Laurenţiu Reghecampf a divorţat. S-a dat de gol imediat după vacanţa din Grecia, cu amanta
Dovada clară că Laurenţiu Reghecampf a divorţat. S-a dat de gol imediat după vacanţa din...
Cum arată gemenii cuplului Laufer, la cinci luni. Băieţelul a avut probleme de sănătate: „Să crești doi copii mici e foarte greu”. FOTO INEDITE
Cum arată gemenii cuplului Laufer, la cinci luni. Băieţelul a avut probleme de sănătate: „Să...
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
Ce face Zanni, de fapt, cu BANII câștigați la Survivor România: „Nu pot să îmi iau casă! M-ați …” A RECUNOSCUT:
Ce face Zanni, de fapt, cu BANII câștigați la Survivor România: „Nu pot să îmi...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Tatăl ei este preot, dar asta nu a împiedicat-o să devină actriță în filme pentru adulți pe OnlyFans
Tatăl ei este preot, dar asta nu a împiedicat-o să devină actriță în filme pentru...
Cutremurător! Cine erau, de fapt, copilașii care s-au înecat în Siret
Cutremurător! Cine erau, de fapt, copilașii care s-au înecat în Siret
Laura Dincă a dezvăluit tot. De ce s-a despărțit de Cristian Boureanu
Laura Dincă a dezvăluit tot. De ce s-a despărțit de Cristian Boureanu
Horoscop SPECIAL. Cei din această zodie sunt protejați de Dumnezeu! Nimic nu-i poate atinge!
Horoscop SPECIAL. Cei din această zodie sunt protejați de Dumnezeu! Nimic nu-i poate atinge!
Primele imagini cu noile buletine cu cip, emise de astăzi la Cluj. Cum arată cărţile de identitate electronice
Primele imagini cu noile buletine cu cip, emise de astăzi la Cluj. Cum arată cărţile...
O tânără de 22 ani vrea să intre în „Cartea Recordurilor” cu cele mai mari buze din lume
O tânără de 22 ani vrea să intre în „Cartea Recordurilor” cu cele mai mari...
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
A fost gunoier și zilnic aduna comorile din tomberoanele oamenilor. După 30 de ani este un om bogat. Ce are în casa lui? Sunt cu sutele
A fost gunoier și zilnic aduna comorile din tomberoanele oamenilor. După 30 de ani este...
Lovitură pentru cei care au cont la bancă! Poți rămâne fără banii de pe card în câteva secunde. NU face asta sub nicio formă
Lovitură pentru cei care au cont la bancă! Poți rămâne fără banii de pe card...
Toni Iuruc a rămas mască! Ce a putut să facă Simona Halep? Toată lumea a văzut
Toni Iuruc a rămas mască! Ce a putut să facă Simona Halep? Toată lumea a...
Imagini controversate apărute în mediul online cu Raluca Drăgoi
Imagini controversate apărute în mediul online cu Raluca Drăgoi
ULTIMA ORĂ: Germania e în stare de ȘOC! Totul A SCAPĂT de sub control
ULTIMA ORĂ: Germania e în stare de ȘOC! Totul A SCAPĂT de sub control
A simțit că maseurul folosea doar o mână. Când a văzut ce făcea cu cealaltă, femeia a încremenit!
A simțit că maseurul folosea doar o mână. Când a văzut ce făcea cu cealaltă,...
Adevărul despre Maria Chițu și Andrei de la Survivor România. Ce se întâmplă, de fapt, între cei doi
Adevărul despre Maria Chițu și Andrei de la Survivor România. Ce se întâmplă, de fapt,...
Matt Damon a avut o „revelaţie” la 50 de ani. Fiica actorului l-a convins să elimine din vocabular un cuvânt jignitor pentru comunitatea LGBTQ
Matt Damon a avut o „revelaţie” la 50 de ani. Fiica actorului l-a convins să...
Nimeni nu știa cine e cu adevărat ex-ul Monicăi Gabor, dar ce s-a aflat după ruptura lor depășește imaginația
Nimeni nu știa cine e cu adevărat ex-ul Monicăi Gabor, dar ce s-a aflat după...
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital, iar bănuiala i s-a confirmat
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
FOTO. Imagini de senzație cu nepotul favorit al lui Gigi Becali și iubita lui sexy, pe plajă! Lucian, un Nea Mărin miliardar modern
FOTO. Imagini de senzație cu nepotul favorit al lui Gigi Becali și iubita lui sexy,...
"Mi s-au oferit 200.000 de euro pe lună pentru a deveni escortă de lux". Ce...
Despărțire neașteptată în showbizul românesc! Au pus capăt unei relații de 6 ani: „S-a terminat... spre bucuria multora
Despărțire neașteptată în showbizul românesc! Au pus capăt unei relații de 6 ani: „S-a terminat......
Laura Dincă și Cristian Boureanu și-au spus adio după șase ani de relație: ”Spre bucuria multora, am luat decizia să ne despărţim”
Laura Dincă și Cristian Boureanu și-au spus adio după șase ani de relație: ”Spre bucuria...
Milioane de români au ajuns acţionari la Banca Transilvania fără să ştie
Milioane de români au ajuns acţionari la Banca Transilvania fără să ştie
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs a adus de fapt faima companiei Colgate
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...
A venit și reacția ei! Monica Gabor, tranșantă după despărțirea de Mr. Pink: „Ai grijă...”
A venit și reacția ei! Monica Gabor, tranșantă după despărțirea de Mr. Pink: „Ai grijă...”
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS
Despărțirea care CUTREMURĂ showbiz-ul! Primele declarații: 'S-a terminat!'
Despărțirea care CUTREMURĂ showbiz-ul! Primele declarații: 'S-a terminat!'