Avertisment de la meteorologi! Nor de praf saharian peste România. De ce ne putem îmbolnăvi

Publicat: 17/04/2018 | 13:59

Agenţia Naţională de Meteorologie din Ungaria a avertizat că, începând de duminică seară, norul de praf saharian se afla deasupra Ungariei, iar de ieri, 16 aprilie, a ajuns și deasupra României. 

În cursul zilei de azi, concentraţia particulelor de praf şi nisip saharian va creşte în aer, urmând ca miercuri să se retragă, odată cu intrarea unui front de aer rece care va curăţa atmosfera.

„Agenţia Naţională de Meteorologie din Ungaria a avertizat că începând de duminică seara, norul de praf saharian se află deasupra ţării, el ajungând şi în zona de Vest a României. Concentraţia maximă a particulelor de praf şi nisip provenite din Sahara, fiind resimţite în zilele de luni şi marţi, urmând ca miercuri să se retragă odată cu intrarea unui front de aer mai rece care va curăţa atmosfera. Maşinile, geamurile şi acoperişurile caselor au fost acoperite de particule roşiatice, iar alergicii la praf şi polen ar putea avea de suferit. Staţiile de monitorizare ale calităţii aerului la nivelul judeţului Caraş-Severin au înregistrat valori semnificative ale indicatorului pulberi în suspensie, dar fără a depăşi limita admisă de legislaţia în vigoare.” , a declarat Mirela Ianoşi, consilier superior la Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin pentru Radio Resița.

Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţie a Mediului la nivel naţional susţin că nu a existat o avertizare europeană despre acest fenomen, iar în prezent calitatea aerului se situează în parametri normali. În ultima vreme, astfel de episoade sunt tot mai dese – susţin meteorlogii. Deşi nu e periculos, aerul încărcat cu particule sahariene poate agrava alergiile sau afecţiunile respiratorii existente, sunt de părere medicii.

 

Citește și...