Acasă » Exclusiv » Balerina de la ”Surprize, surprize”, blocată într-un apartament din Kiev! ”Mă rog să trăim!” Povestea neștiută a războiului din Ucraina

Balerina de la ”Surprize, surprize”, blocată într-un apartament din Kiev! ”Mă rog să trăim!” Povestea neștiută a războiului din Ucraina

De: Cristian Blanuta 19/03/2022 | 23:40

Lusia Smetanina, balerina care venea în România chiar după Revoluție și avea să facă minuni în show-urile TV, cum ar fi ”Bingo Liberty”, ”Surprize, surprize”, ”Academia Vedetelor”, trăiește un coșmar! Ucraineanca a revenit în țara sa natală în 2007, iar acum este izolată într-un apartament din Kiev, cu teama de a-și pierde viața din cauza bombardamentelor. Tremură și pentru familia sa, băiatul, tatăl și sora ei, ultimii doi cu probleme de sănătate. CANCAN.RO are mărturiile tulburătoare ale Lusiei, despre perioada grea prin care trece de peste 20 de zile, de când a auzit explodând prima bombă, la 5 dimineața.

Lusia Smetanina plânge rar, acum se abține. În discuția video cu ea, lacrimile îi împing, puternic, pleoapele. Dar se abține. E trasă la față, oboseala și stresul, teama de moarte, au transformat-o pe fosta balerină care încânta prin grație, în urmă cu mulți ani, pe scenele din Kiev, apoi în România. Se roagă doar să trăiască, ea, familia ei, prietenii, conaționalii.

(CITEȘTE ȘI: UN TÂNĂR A FUGIT DE ACASĂ, CA SĂ LUPTE ÎN UCRAINA. PĂRINȚII LUI SUNT ÎN STARE DE ȘOC. “ESTE GREU. ADAM URMA SĂ NE IA DE LA AEROPORT, DAR…”)

”Aici stau sub bombe! Nu doresc nimănui să trăiască așa ceva!

Trista poveste, dintre obuze, e spusă de Lusia cu voce stinsă, dar în care se regăsește speranța.

”Eu am probleme cu tata, care a făcut accident vascular a cincea oară, este cu cardiostimulatorul lângă el, asta e una dintre marile mele probleme. Una foarte grea, care m-a oprit să plec din țară și să ajung în România. Dar asta este viața, așa a vrut Dumnezeu, nu știu…”, sunt primele vorbe ale Lusiei Smetanina.

Bubuie zilnic în Kiev. Zilnic și des. ”Aici stau sub bombe. Este urât, iar eu, care-s destul de puternică, am plâns, am pungi la ochi. Nu doresc nimănui să trăiască așa ceva. Niciunei țări, mai ales României, țară pe care o iubesc foarte mult.

Am trăit acolo și am avut parte numai de bucurii. Nu doresc nimănui să pățească așa ceva. Mi se rupe sufletul pentru țara mea natală. Când se va termina totul, atunci o să dau drumul la urlete, la plânsete…

Dar acum trebuie să mă țin foarte tare. Eu nu pot să mă relaxez, sunt singura care ține familia. Nu pot să dau înapoi, în cazul ăsta. Trebuie să fac tot ce îmi este în putere”, continuă fosta balerină care a condus trupe de dansatori din emisiuni celebre, cum ar fi ”Bingo Liberty”, „Surprize, surprize”, „Academia Vedetelor”, „O seară de vis” și multe altele, care le-au avut ca prezentatori pe Andreea Marin, Mihaela Rădulescu sau Dan Negru.

Lusia Smetanina trăiește un coșmar în locuința din Kiev, pe care o împarte cu băiatul ei, dar și cu tatăl și sora ei, bolnavi amândoi

Prima bombă a căzut la 5 dimineața: ”Vladi, a început războiul!”

Și-a dat seama că va fi război după prima bombă căzută, la 5 dimineața. Și-a anunțat, imediat băiatul, student.

”Când au început bombardamentele, eu mi-am dat seama că e războiul. Când a bubuit nu o dată, ci de câteva ori la rând, eu mi-am dat seama că a început războiul. Dimineața, la ora 5, pur și simplu, l-am trezit pe copil și am zis: «Vladi, cred că a început războiul». Astea au fost primele cuvinte ale mele”, dezvăluie Lusia.

(VEZI AICI: CÂT DE TRIST! MAXIM KRISHTOP, PILOT RUS CAPTURAT DE UCRAINENI, APEL DISPERAT CĂTRE COLEGII SĂI: “NU MAI URMAŢI ORDINELE CRIMINALE, RĂZBOIUL E DEJA PIERDUT”)

O rachetă a căzut nu departe de blocul în care locuiește. Geamurile s-au spart, de la bubuitură, ea și familia ei au ieșit pe hol, între pereții groși. Și au așteptat cu teamă și cu speranță.

”Subsolul mi s-a părut foarte periculos. Nu e cea mai bună ascunzătoare, așa cred eu. Noi stăm la parter, între pereți groși, și ieșim pe palier și stăm acolo, când se dă alarma de bombardament. Stăm după colțuri, să nu fim atinși, cumva… Se nimerește prin geam, ferească Dumnezeu.

Dar deasupra casei mele chiar a fost doborâtă o rachetă. Eu nu am văzut personal, dar vecina mea a văzut cu ochii ei, într-o noapte, și de aia nouă ni s-au spart, la palier, geamurile. Doar de la bubuitură… dar dacă s-ar fi prăbușit pe clădire?”, spune Lusia.

”Țin raportul zilnic, dimineața și seara: suntem vii, e OK!”

Suferință este cuvântul care, imperturbabil, se repetă. ”Suferă nația mea, suferă toate, de fapt! Nu am prieteni care să-și fi pierdut viața, încă, slavă Domnului. Dar știți cum e, așa a fost și cu Covidul… Ai pe cineva care e bolnav, nu? Ei, nu există. Dar există.

Așa a fost atunci, așa e și acum, cu războiul ăsta. Ne rugăm cu toții să treacă. Eu, când vorbesc cu românii, totdeauna am rugat să se roage pentru noi. Cred că este cea mai mare cerință a mea, a noastră. Eu știu că atunci când se roagă mai mulți oameni, Dumnezeu ajută și cred că se va întâmpla minunea”, continuă Lusia Smetanina.

(AFLĂ AICI: CUM I-A RĂSPUNS JURNALISTA RUSĂ MARINA OVSIANNIKOVA LUI EMMANUEL MACRON DUPĂ CE PREŞEDINTELE FRANCEZ S-A OFERIT SĂ-I ASIGURE PROTECŢIE LA PARIS)

Ține, zilnic, legătura cu prietenii, pe telefon. Face raportul. E adevărul crunt! ”Este dramă! Eu nu circul departe de cartierul meu, încerc să nu folosesc nici mașina. Totul e pe jos, atât cât pot să merg și nu foarte departe de casă. Avem prieteni, vecini, pe partea aia unde s-a tras, s-au dărâmat blocurile, chiar la Kiev vorbesc… Spun oamenii «Nu mai am geamuri pe palier, că nu știu ce…» Este groaznic.

Cel mai urât pentru mine știți ce e? Eu zilnic țin raportul. Dimineața, când mă trezesc, multor prieteni le scriu: suntem vii, e OK. Seara, la fel. Țin raportul pentru că și prietenii mei stau și ei acolo cu frică. Este ceva reciproc”, dezvăluie fosta balerină, devenită apoi și coregraf, pe când se afla în România.

Ucraineni, în afara zonei izolate din jurul rămășițelor unui obuz explodat, în Kiev (Sursa foto: profimedia.ro)

Mesaj pentru români: ”Se va spune aici, în Ucraina…”

Mesaj pentru români: ”Eu, personal, mulțumesc românilor mei dragi, și copilul meu e pe jumătate român, are tată român, pentru că am văzut ce se întâmplă. Ați făcut condiții pentru refugiații care vin din Ucraina, ați primit refugiații noștri, am văzut și podul cu jucării, mi-au arătat prietenii mei. Eu vorbesc zilnic cu români și sunt foarte bucuroasă, sunt foarte fericită că ei, conaționalii mei, au văzut și o să știe, de acum încolo, despre voi, românii, cum sunteți.

Se va spune aici, în Ucraina, ceva foarte frumos, sunt convinsă. Oamenii de aici vor ști că România este o țară extraordinară, cu oameni buni. Și sunt convinsă că oamenii voștri sunt mult mai sinceri. Știu sigur asta, iar prietenia la nevoie se cunoaște. Este și un cântec, Elena Cârstea îl cânta. Mi-a rămas în minte. Cine m-a ajutat, am zis, să-ți dea Dumnezeu de mii de ori mai mult. Și să aveți sute de mii de îngeri păzitori. Dumnezeu să vă binecuvânteze în tot. Jos pălăria pentru toți”.

”Să vedem dacă vom reuși să trăim”

Cu soțul, aflat în România, ține legătura. Mai ales acum, în momentele grele prin care trece. Iar de întors în România? Greu de spus. ”Nu știu, eu nu știu ce o să fie mâine, ce pot să spun? Eu am vrut să mă întorc, cândva. Asta era intenția mea. Chiar am vrut să-mi dau copilul, acolo, când a terminat școala, ăsta era gândul nostru. Dar atunci a început cu Covidul, nu se mai putea, Bacalaureatul la noi a întârziat, la voi deja fuseseră înscrierile… Și la voi multe se schimbaseră în perioada aia”, povestește ucraineanca.

Și încă o rugăciune, în final: ”Din păcate, se întâmplă. Mai bine era un coșmar, din care puteam să mă trezesc. Vrem să trăim, mă rog să trăim! Să ne ocolească bombele și oamenii răi, asta doresc. Noi stăm împreună, familia, cu toții strânși, eu, fiul meu, tatăl meu și sora mea, care sunt bolnavi, din păcate. Să vedem dacă vom reuși să trăim. Să scăpăm. E rău!”

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția de Moldova), SPORT citeste mai mult
Parteneri
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Cum arată ISPITELE de la Insula Iubirii 2024! Mai PROVOCATOARE nu există
Cum arată ISPITELE de la Insula Iubirii 2024! Mai PROVOCATOARE nu există
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel,...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul ei iubit a fost găsit fără suflare într-un hotel din Miami
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute...
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume...
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte. Împăcarea, pecetluită cu flori!
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Kanye West confirmă intrarea în industria porno
Kanye West confirmă intrarea în industria porno
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
Câți bani a primit Loredana Groza pentru a poza goală: „Îmi era rușine să mai merg pe stradă…”
Câți bani a primit Loredana Groza pentru a poza goală: „Îmi era rușine să mai...
Acestea sunt zodiile care vor fi pe cai mari pentru tot restul anului. Gemenii și Vărsătorii sunt avantajați
Acestea sunt zodiile care vor fi pe cai mari pentru tot restul anului. Gemenii și...
Este obligatorie reducerea vitezei la trecere dacă nu sunt pietoni? Ce spune legea
Este obligatorie reducerea vitezei la trecere dacă nu sunt pietoni? Ce spune legea