Home » Exclusiv » Balerina de la ”Surprize, surprize”, blocată într-un apartament din Kiev! ”Mă rog să trăim!” Povestea neștiută a războiului din Ucraina

Balerina de la ”Surprize, surprize”, blocată într-un apartament din Kiev! ”Mă rog să trăim!” Povestea neștiută a războiului din Ucraina

De: Cristian Blanuta 19/03/2022 | 23:40

Lusia Smetanina, balerina care venea în România chiar după Revoluție și avea să facă minuni în show-urile TV, cum ar fi ”Bingo Liberty”, ”Surprize, surprize”, ”Academia Vedetelor”, trăiește un coșmar! Ucraineanca a revenit în țara sa natală în 2007, iar acum este izolată într-un apartament din Kiev, cu teama de a-și pierde viața din cauza bombardamentelor. Tremură și pentru familia sa, băiatul, tatăl și sora ei, ultimii doi cu probleme de sănătate. CANCAN.RO are mărturiile tulburătoare ale Lusiei, despre perioada grea prin care trece de peste 20 de zile, de când a auzit explodând prima bombă, la 5 dimineața.

Lusia Smetanina plânge rar, acum se abține. În discuția video cu ea, lacrimile îi împing, puternic, pleoapele. Dar se abține. E trasă la față, oboseala și stresul, teama de moarte, au transformat-o pe fosta balerină care încânta prin grație, în urmă cu mulți ani, pe scenele din Kiev, apoi în România. Se roagă doar să trăiască, ea, familia ei, prietenii, conaționalii.

(CITEȘTE ȘI: UN TÂNĂR A FUGIT DE ACASĂ, CA SĂ LUPTE ÎN UCRAINA. PĂRINȚII LUI SUNT ÎN STARE DE ȘOC. “ESTE GREU. ADAM URMA SĂ NE IA DE LA AEROPORT, DAR…”)

”Aici stau sub bombe! Nu doresc nimănui să trăiască așa ceva!

Trista poveste, dintre obuze, e spusă de Lusia cu voce stinsă, dar în care se regăsește speranța.

”Eu am probleme cu tata, care a făcut accident vascular a cincea oară, este cu cardiostimulatorul lângă el, asta e una dintre marile mele probleme. Una foarte grea, care m-a oprit să plec din țară și să ajung în România. Dar asta este viața, așa a vrut Dumnezeu, nu știu…”, sunt primele vorbe ale Lusiei Smetanina.

Bubuie zilnic în Kiev. Zilnic și des. ”Aici stau sub bombe. Este urât, iar eu, care-s destul de puternică, am plâns, am pungi la ochi. Nu doresc nimănui să trăiască așa ceva. Niciunei țări, mai ales României, țară pe care o iubesc foarte mult.

Am trăit acolo și am avut parte numai de bucurii. Nu doresc nimănui să pățească așa ceva. Mi se rupe sufletul pentru țara mea natală. Când se va termina totul, atunci o să dau drumul la urlete, la plânsete…

Dar acum trebuie să mă țin foarte tare. Eu nu pot să mă relaxez, sunt singura care ține familia. Nu pot să dau înapoi, în cazul ăsta. Trebuie să fac tot ce îmi este în putere”, continuă fosta balerină care a condus trupe de dansatori din emisiuni celebre, cum ar fi ”Bingo Liberty”, „Surprize, surprize”, „Academia Vedetelor”, „O seară de vis” și multe altele, care le-au avut ca prezentatori pe Andreea Marin, Mihaela Rădulescu sau Dan Negru.

Lusia Smetanina trăiește un coșmar în locuința din Kiev, pe care o împarte cu băiatul ei, dar și cu tatăl și sora ei, bolnavi amândoi

Prima bombă a căzut la 5 dimineața: ”Vladi, a început războiul!”

Și-a dat seama că va fi război după prima bombă căzută, la 5 dimineața. Și-a anunțat, imediat băiatul, student.

”Când au început bombardamentele, eu mi-am dat seama că e războiul. Când a bubuit nu o dată, ci de câteva ori la rând, eu mi-am dat seama că a început războiul. Dimineața, la ora 5, pur și simplu, l-am trezit pe copil și am zis: «Vladi, cred că a început războiul». Astea au fost primele cuvinte ale mele”, dezvăluie Lusia.

(VEZI AICI: CÂT DE TRIST! MAXIM KRISHTOP, PILOT RUS CAPTURAT DE UCRAINENI, APEL DISPERAT CĂTRE COLEGII SĂI: “NU MAI URMAŢI ORDINELE CRIMINALE, RĂZBOIUL E DEJA PIERDUT”)

O rachetă a căzut nu departe de blocul în care locuiește. Geamurile s-au spart, de la bubuitură, ea și familia ei au ieșit pe hol, între pereții groși. Și au așteptat cu teamă și cu speranță.

”Subsolul mi s-a părut foarte periculos. Nu e cea mai bună ascunzătoare, așa cred eu. Noi stăm la parter, între pereți groși, și ieșim pe palier și stăm acolo, când se dă alarma de bombardament. Stăm după colțuri, să nu fim atinși, cumva… Se nimerește prin geam, ferească Dumnezeu.

Dar deasupra casei mele chiar a fost doborâtă o rachetă. Eu nu am văzut personal, dar vecina mea a văzut cu ochii ei, într-o noapte, și de aia nouă ni s-au spart, la palier, geamurile. Doar de la bubuitură… dar dacă s-ar fi prăbușit pe clădire?”, spune Lusia.

”Țin raportul zilnic, dimineața și seara: suntem vii, e OK!”

Suferință este cuvântul care, imperturbabil, se repetă. ”Suferă nația mea, suferă toate, de fapt! Nu am prieteni care să-și fi pierdut viața, încă, slavă Domnului. Dar știți cum e, așa a fost și cu Covidul… Ai pe cineva care e bolnav, nu? Ei, nu există. Dar există.

Așa a fost atunci, așa e și acum, cu războiul ăsta. Ne rugăm cu toții să treacă. Eu, când vorbesc cu românii, totdeauna am rugat să se roage pentru noi. Cred că este cea mai mare cerință a mea, a noastră. Eu știu că atunci când se roagă mai mulți oameni, Dumnezeu ajută și cred că se va întâmpla minunea”, continuă Lusia Smetanina.

(AFLĂ AICI: CUM I-A RĂSPUNS JURNALISTA RUSĂ MARINA OVSIANNIKOVA LUI EMMANUEL MACRON DUPĂ CE PREŞEDINTELE FRANCEZ S-A OFERIT SĂ-I ASIGURE PROTECŢIE LA PARIS)

Ține, zilnic, legătura cu prietenii, pe telefon. Face raportul. E adevărul crunt! ”Este dramă! Eu nu circul departe de cartierul meu, încerc să nu folosesc nici mașina. Totul e pe jos, atât cât pot să merg și nu foarte departe de casă. Avem prieteni, vecini, pe partea aia unde s-a tras, s-au dărâmat blocurile, chiar la Kiev vorbesc… Spun oamenii «Nu mai am geamuri pe palier, că nu știu ce…» Este groaznic.

Cel mai urât pentru mine știți ce e? Eu zilnic țin raportul. Dimineața, când mă trezesc, multor prieteni le scriu: suntem vii, e OK. Seara, la fel. Țin raportul pentru că și prietenii mei stau și ei acolo cu frică. Este ceva reciproc”, dezvăluie fosta balerină, devenită apoi și coregraf, pe când se afla în România.

Ucraineni, în afara zonei izolate din jurul rămășițelor unui obuz explodat, în Kiev (Sursa foto: profimedia.ro)

Mesaj pentru români: ”Se va spune aici, în Ucraina…”

Mesaj pentru români: ”Eu, personal, mulțumesc românilor mei dragi, și copilul meu e pe jumătate român, are tată român, pentru că am văzut ce se întâmplă. Ați făcut condiții pentru refugiații care vin din Ucraina, ați primit refugiații noștri, am văzut și podul cu jucării, mi-au arătat prietenii mei. Eu vorbesc zilnic cu români și sunt foarte bucuroasă, sunt foarte fericită că ei, conaționalii mei, au văzut și o să știe, de acum încolo, despre voi, românii, cum sunteți.

Se va spune aici, în Ucraina, ceva foarte frumos, sunt convinsă. Oamenii de aici vor ști că România este o țară extraordinară, cu oameni buni. Și sunt convinsă că oamenii voștri sunt mult mai sinceri. Știu sigur asta, iar prietenia la nevoie se cunoaște. Este și un cântec, Elena Cârstea îl cânta. Mi-a rămas în minte. Cine m-a ajutat, am zis, să-ți dea Dumnezeu de mii de ori mai mult. Și să aveți sute de mii de îngeri păzitori. Dumnezeu să vă binecuvânteze în tot. Jos pălăria pentru toți”.

”Să vedem dacă vom reuși să trăim”

Cu soțul, aflat în România, ține legătura. Mai ales acum, în momentele grele prin care trece. Iar de întors în România? Greu de spus. ”Nu știu, eu nu știu ce o să fie mâine, ce pot să spun? Eu am vrut să mă întorc, cândva. Asta era intenția mea. Chiar am vrut să-mi dau copilul, acolo, când a terminat școala, ăsta era gândul nostru. Dar atunci a început cu Covidul, nu se mai putea, Bacalaureatul la noi a întârziat, la voi deja fuseseră înscrierile… Și la voi multe se schimbaseră în perioada aia”, povestește ucraineanca.

Și încă o rugăciune, în final: ”Din păcate, se întâmplă. Mai bine era un coșmar, din care puteam să mă trezesc. Vrem să trăim, mă rog să trăim! Să ne ocolească bombele și oamenii răi, asta doresc. Noi stăm împreună, familia, cu toții strânși, eu, fiul meu, tatăl meu și sora mea, care sunt bolnavi, din păcate. Să vedem dacă vom reuși să trăim. Să scăpăm. E rău!”

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția de Moldova), SPORT citeste mai mult
Parteneri
Cei 5 oameni care vor provoca SFÂRȘITUL LUMII. Un matematician a aflat când și cum va avea loc Apocalipsa, de fapt
Cei 5 oameni care vor provoca SFÂRȘITUL LUMII. Un matematician a aflat când și cum...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție de vis! Imagini hot: „Frumusețe stratosferică”
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție de vis! Imagini hot: „Frumusețe stratosferică”
Filmul de pe Netflix care a înnebunit lumea. Cu peste 15 milioane de vizualizări, a fost pe primul loc în top și în România
Filmul de pe Netflix care a înnebunit lumea. Cu peste 15 milioane de vizualizări, a...
Dusterul pe care românii nu l-au putut cumpăra se vinde pe AUTOVIT. Cât costă cea mai luxoasă versiune a SUV-ului
Dusterul pe care românii nu l-au putut cumpăra se vinde pe AUTOVIT. Cât costă cea...
Poze interzise cu Simona Trașcă! Cum s-a fotografiat blondina
Poze interzise cu Simona Trașcă! Cum s-a fotografiat blondina
Andre Bîrleanu şi-ar fi bătut şi violat iubita de 22 de ani. Alte două foste prietene fotomodel ar fi avut parte de acelaşi
Andre Bîrleanu şi-ar fi bătut şi violat iubita de 22 de ani. Alte două foste...
Polițiștii care anchetează moartea Laurei Roșca (DJ Lalla) iau în calcul două variante. Părinții ei au ajuns la morga din Constanța
Polițiștii care anchetează moartea Laurei Roșca (DJ Lalla) iau în calcul două variante. Părinții ei...
BANCUL ZILEI. Două tipe foarte frumoase discută în club: Dragă de când s-a cuplat cu mine, Ionel nu mai bea...
BANCUL ZILEI. Două tipe foarte frumoase discută în club: Dragă de când s-a cuplat cu...
Fanii Vacanta Mare sunt distrusi! Costel a murit… ce declaratii tulburatoare au fost spuse
Fanii Vacanta Mare sunt distrusi! Costel a murit… ce declaratii tulburatoare au fost spuse
Bormașină Parkside cu percuție, disponibilă la prețul de 99 de lei
Bormașină Parkside cu percuție, disponibilă la prețul de 99 de lei
APARE pe cer VINERI, 29 septembrie! Cum să vezi CEA MAI MARE Lună din 2023
APARE pe cer VINERI, 29 septembrie! Cum să vezi CEA MAI MARE Lună din 2023
Cum a afectat-o pe Theo Rose despărțirea de Alex Leonte: „M-au durut lucruri atunci...„
Cum a afectat-o pe Theo Rose despărțirea de Alex Leonte: „M-au durut lucruri atunci...„
Theo Rose a vorbit despre nuntă cu lacrimi în ochi! De ce nu va îmbrăca rochia de mireasă?!
Theo Rose a vorbit despre nuntă cu lacrimi în ochi! De ce nu va îmbrăca...
Lorena va izbucni în lacrimi! „Va rog frumos să mă votați în Gală să plec acasă!” Aflați cum va reacționa Laurențiu și ce se va întâmpla, sâmbătă, 30 septembrie, în Casa iubirii, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D
Lorena va izbucni în lacrimi! „Va rog frumos să mă votați în Gală să plec...
Un matematician celebru spune că lumea riscă să fie anihilată din cauza a cinci oameni
Un matematician celebru spune că lumea riscă să fie anihilată din cauza a cinci oameni
Oana Zăvoranu, părăsită când a dat de greu? Vedeta recunoaște că se confruntă cu probleme financiare
Oana Zăvoranu, părăsită când a dat de greu? Vedeta recunoaște că se confruntă cu probleme...
„Când l-am văzut cu cătușele pe mâini, mie mi-a fost o milă incredibil de mare. Nu-i pare rău deloc. Se uita cu ură pe mine.” Dana Roba a mărturisit detalii surprinzătoare din ziua confruntării cu fostul ei soț
„Când l-am văzut cu cătușele pe mâini, mie mi-a fost o milă incredibil de mare....
UN LANȚ DE MAGAZINE a intrat în faliment! Este extrem de cunoscut în ROMÂNIA
UN LANȚ DE MAGAZINE a intrat în faliment! Este extrem de cunoscut în ROMÂNIA
Asta da, bombă! Ce au descoperit medicii legişti la autopsia artistei DJ Lalla. De ce a murit, de fapt, tânăra
Asta da, bombă! Ce au descoperit medicii legişti la autopsia artistei DJ Lalla. De ce...
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
„Am spart toate sistemele Sony”. Hackerii amenință compania japoneză
„Am spart toate sistemele Sony”. Hackerii amenință compania japoneză
Michael Gambon, celebrul actor care l-a interpretat pe Dumbledore în filmele Harry Potter, a murit
Michael Gambon, celebrul actor care l-a interpretat pe Dumbledore în filmele Harry Potter, a murit
Cutremur chiar acum în România! DAN VOICULESCU este...
Cutremur chiar acum în România! DAN VOICULESCU este...
Panică la Pentagon, fenomen misterios. De ce se sinucid militarii
Panică la Pentagon, fenomen misterios. De ce se sinucid militarii
Perla turistică din România de care puțini știu. Este un loc de basm cu peisaj idilic ca în Franța
Perla turistică din România de care puțini știu. Este un loc de basm cu peisaj...
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac arată fabulos. Femeia e cu 30 de ani mai tânără decât miliardarul
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac arată fabulos. Femeia e cu 30 de ani...
Ultimul mesaj al Laurei Roșca (DJ Lalla), înainte să fie găsită fără suflare pe o plajă din Mamaia. Ce se întâmpla cu tânăra
Ultimul mesaj al Laurei Roșca (DJ Lalla), înainte să fie găsită fără suflare pe o...