Ienupărul creşte, de regulă, pe solurile stâncoase, în Europa, America de Nord şi Asia. Face fructe care pot fi folosite drept condimente, dar care sunt foarte bune şi pentru ceaiuri, ce ajută la funcţionarea sistemelor digestiv, urinar şi respirator. Germanii folosesc, de exemplu, ienupărul la varza murată sau în mâncăruri cu carne de vită sau de pui. (VEZI ŞI: Beneficiile ceaiului de tei. Ajută imunitatea, previne cancerul, detoxifică organismul, reduce febra, scade tensiunea)
Arbustul de ienupăr este folosit în medicina populară de secole, jucând şi un rol important în folclorul european. Potrivit legendelor străvechi, se credea că dacă plantezi un ienupăr lângă intrarea principală a casei vei ţine vrăjitoarele departe. Mai precis, vrăjitoarea nu putea intra în casă până nu reuşea să numere toate acele ienupărului, ceea ce ar durat foarte mult. Aceste virtuţi de protecţie ale ienupărului pot să provină din beneficiile reale pentru sănătate ale plantei şi fructelor ei, inclusiv ale ceaiului preparat din ele.
Ceaiul de ienupăr are o aromă plăcută de fructe şi ajută la digestie, dar şi la multe altele. Fructele de ienupăr sunt pline de antioxidanţi şi pot fi extrem de folositoare în buna funcţionare a celulelor organismului, spun specialiştii. Antioxidanţii previn daunele provocate corpului uman de radicalii liberi. Fructele de ienupăr mai conţin uleiuri volatile, vitamina C şi flavonoizi. Uleiurile volatile din fructele de ienupăr au proprietăţi antiseptice, astfel că ceaiul făcut din ele ajută la menţinerea sănătăţii. (CITEŞTE AICI: Beneficiile ceaiului verde. Îmbunăţeşte performanţele creierului, te ajută să slăbeşti, păstrează sănătatea dinţilor şi…)
Consumul ceaiului de ienupăr ajută la funcţionarea bună a stomacului şi previne infecţiile la nivelul vezicii urinare. Ceaiul de ienupăr este şi un excelent stimulator pentru apetit, de aceea este indicat să fie băut înainte de masă. Pentru că este şi diuretic, ceaiul de ienupăr este adesea folosit pentru a curăţa rinichii.
Ceaiul de ienupăr are şi proprietăţi antiinflamatorii, iar uleiurile volatile din această plantă mai ajută la păstrarea sănătăţii pielii. Totodată, ceaiul de ienupăr este şi un supliment folosit în cure de slăbire, pentru că îndepărtează toxinele şi ajută la menţinerea unui metabolism sănătos.
Pentru că fructele de ienupăr sunt amare, ceaiul poate fi îndulcit, natural, cu miere sau sirop de agave şi i se poate adăuga, după gust, lămâie. (NU RATA, AICI: Beneficiile eucaliptului. De ce e bine să pui câteva picături în apa din cadă)
Atenţie, înainte de a bea ceai de ienupăr întrebaţi medicul, mai ales dacă luaţi un tratament sau sunteţi gravidă. De asemenea, cei care suferă de probleme renale ar fi indicat să consulte un specialist înainte de a bea ceai de ienupăr.
În concluzie, ceaiul de ienupăr ajută la funcţionarea normală a sistemelor: urinar, prin ameliorarea diurezei şi a capacităţii de detoxifiere a rinichilor; digestiv, prin detoxifierea tractului intestinal (prin eliminarea florei de fermentaţie şi de putrefacţie) şi creşterea poftei de mâncare; respirator, prin menţinerea sănătăţii arborelui bronşic.
Ceaiul poate fi preparat din două linguriţe cu boabe zdrobite, adăugate la 250 de mililitri de apă clocotită. Se menţine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează două-trei căni cu infuzie pe zi, cu 30 de minute înainte de mese. (CITEŞTE ŞI: Beneficiile cătinei pentru sănătate. Previne cancerul, ajută vederea, e bună pentru diabetici, are efect antiîmbătrânire şi…)