Constrangeri. Gradul de indatorare cumulat cu cheltuielile de subzistenta reduc si chiar exclud sansele obtinerii unui credit mai mare Deziluzie. Desi Banca Nationala a indulcit conditiile de creditare, cei cu venituri reduse pot primi cel mult jumatate din suma pe care ar fi obtinut-o anterior Mark Robert Daca la acordarea unui credit bancile vor lua in calcul si cheltuielile de subzistenta ale imprumutatului, acesta ar putea primi doar o suma foarte mica, total insuficienta pentru cumpararea unei locuinte, de exemplu. In ultimele saptamani s-a tot batut moneda pe tema relaxarii creditelor, a reducerii sau chiar eliminarii avansului la cele imobiliare si a cresterii gradului de indatorare pana la 60% din veniturile lunare. In cazul celor cu venituri in limita salariului mediu net pe economie (circa 1.000 de lei), aproape nici una dintre aceste „relaxari” nu va functiona.
Potrivit noilor norme ale BNR, la calculul gradului de indatorare, bancile vor tine cont obligatoriu si de cheltuielile de subzistenta ale celor imprumutati. Dupa unele analize bancare, cheltuielile de subzistenta (hrana, intretinere etc.) ar fi intre 500 si 700 de lei pe membru de familie.
In prezent, cu un venit net de 1.000 de lei pe luna se poate obtine un credit in valoare de aproximativ 13.000 de lei, cu o dobanda de 10% pe o perioada de 5 ani si o rata lunara de 315 lei. Daca insa se iau in calcul si cheltuielile de subzistenta, venitul scade la jumatate. Daca banca ar aplica acelasi grad de indatorare ca in prezent, de 35%, atunci creditul ce l-ar putea obtine cei cu un venit mediu net de 500 de lei lunar s-ar injumatati, de la 13.000 de lei la numai 6.500 de lei.
Potrivit noilor conditii de creditare ale Bancii Nationale, bancile pot sa acorde credite peste limita de 35% din veniturile lunare. Totusi, bancherii sunt de parere ca nivelul de indatorare al unui imprumutat nu va depasi 60% din venitul lunar realizat si doar in cazul salariilor de peste 2.000 de euro pe luna.