Pentru a va feri de bolile specifice varstelor inaintate protejati-va creierul prin consumul de legume cu frunze si carne de pui, oasele prin aportul de lactate, iar inima cu uleiuri vegetale. Andrei Sion Un raport recent al Fundatiei Nutritionale Britanice ne informeaza in privinta schimbarilor simple de stil de viata si de nutritie pe care trebuie sa le facem pentru a fi siguri ca nu vom avea probleme de sanatate majore cand ajungem la pensie. In afara de plimbarile usoare zilnice si renuntarea la fumat, iata ce alimente trebuie sa consumam pentru a nu fi grav bolnavi si izolati odata ajunsi la batranete. O persoana din opt care este trecuta de 75 de ani sufera de probleme severe de vedere. Pentru a va proteja ochii va pot ajuta luteina si zeaxantinul, substante care se gasesc in abundenta in fructele de kiwi, struguri si spanac. Creierul este deseori afectat la batranete, statisticile aratand ca o persoana din 20 trecuta de 65 de ani sufera de o forma de dementa sau alta afectiune mintala severa. Pentru a va mentine sanatatea sistemului nervos se recomanda vitamina B9, din legumele cu frunze, portocale si cereale fortifiate, vitamina B12, din pui, oua si lactate si acizii grasi omega-3 din pestii uleiosi. Oasele sunt la randul lor sever afectate la varstele inaintate. Osteoporoza afecteaza o femeie din trei si un barbat din 12 dupa implinirea varstei de 55 de ani. Pentru a evita aceasta afectiune este necesar sa consumati calciu din lapte, iaurt si branza, vitamina K din legumele cu frunze inchise la culoare, dar si vitamina D din oua si pesti uleiosi. Ridicatul greutatilor este, de asemenea, eficient pentru a avea oasele sanatoase. Bolile de inima sunt unele dintre principalele cauze de deces din lume. Pentru o inima sanatoasa dieta dumneavoastra ar trebui sa contina uleiurile vegetale, cu grasimi sanatoase, acizi grasi omega-3, fibre solubile din fulgii de ovaz, mazare si fasole, si sursele de potasiu, cum ar fi legumele cu radacina, caisele si bananele. Beneficii miocardului aduc si cerealele integrale, nucile si soia.