Aproape toti romanii platesc contributii la fondul de sanatate de 10,7 % din salariu sau din alte activitati independente, fie ca vor sau nu. Multi aleg insa sistemul privat pentru serviciile cu mult mai bune, platind si la stat.
Nivelul de subzistenta al sistemului sanitar romanesc este binecunoscut si omniprezent in toate guvernarile de pana acum iar pacientii internati in spitale au fost nevoiti de multe ori sa vina cu pansamente si medicamente de acasa.
In aceste conditii multi dintre romani au optat pentru sistemul privat de sanatate, unde exista abonamente si pachete avantajoase, ambulanta privata, totul la costuri care au scazut an de an din cauza concurentei pe piata serviciilor medicale. Atunci de ce sa mai accepte sa plateasca 10% din salariu pentru a finanta un sistem prost intretinut, care nu le este deloc de folos?
Daca majoritatea oamenilor care incaseaza un salariu nu prea pot actiona in mod direct, intrucat contributia la asigurarile de sanatate le este retinuta de angajator laolalta cu impozitele, prestatorii de activitati independente, cum sunt persoanele fizice autorizate, avocatii sau reprezentanti altor profesii liberale au gasit calea sa ocoloeasca plata la stat: au apelat la justitie.
Instanta suprema a eliminat obligativitatea asigurarilor publice de sanatate
Premiera a fost facuta in urma cu doi ani, de catre un avocat din Timisoara, care a refuzat sa plateasca de zece ani la casa de asigurari si s-a trezit cu o factura de aproximativ 20.000 de euro.
Florin Kovacs a dat statul in judecata si a obtinut o decizie irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, magistratii dandu-i dreptate avocatului timisorean, in cazul sau particular. Chiar daca in legislatia romaneasca nu exista precedentul juridic, deciziile Instantei Supreme servesc drept model instantelor inferioare, ceea ce inseamna ca orice alt justitiabil in situatia lui Kovacs are dreptul, cel putin teoretic, de a nu plati la fondul unic de sanatate!
1300 de procese…si numaratoarea continua!
Intre timp, casele de sanatate judetene si casa nationala au fost tinta unui val de procese. Numai anul trecut, casele de sanatate au fost chemate in judecatat in 1317 procese, potrivit datelor evidentelor informatizate ale Ministerului Justitiei. Multe dintre dosare au acelasi obiect: anularea deciziilor de plata emise de CNAS.
Avocata Sabina Hincean a obtinut si ea decizii asemanatoare ale magistratilor in procesele cu casele de asigurari “Din punctul meu de vedere, este foarte important ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca si casele de asigurari sa nu poata impune sume de plata, intrucat acestea nu sunt asimilate unui organ fiscal. Nu este vorba despre impozitele obligatorii, ci despre contributii care trebuie sa fie facultative. Din nefericire, pana la emiterea unui act normativ, fiecare contribuabil care refuza plata trebuie sa se judece cu casa” a explicat avocatul Cancan.ro
CITESTE SI: Doua procese cu doua neveste! Barbatul carei cantarete celebre si-a pus ambele femei in cap dupa ce…
ULTIMA ORA! Marioara Zavoranu, operata de URGENTA! Mama Oanei, in stare critica!
(M.N.)