Tinerii se îndreaptă către alte domenii față de cele care erau luate în considerare până acum. Medicina și Dreptul nu mai sunt meseriile viitorului, iar mulți dintre absolvenți caută metode prin care să obțină bani mult mai ușor.
În ultimii ani, facultățile de Medicină și de Drept erau printre cele mai căutate, iar bătălia era strânsă. De cele mai multe ori, erau și câte cinci candidați pentru un singur loc la specializările menționate. Cu toate acestea, mulți dintre absolvenți au început să-și schimbe preferințele.
Adevărul este că pentru a putea intra la una dintre aceste facultăți e nevoie de o pregătire temeinică, iar tinerii încep să aleagă calea cea mai ușoară. Astfel, psihologia se numără printre meseriile cele mai căutate de la momentul actual.
„Sigur e un domeniu de viitor, generaţia mea va fi mai deschisă faţă de mersul la psiholog”, a spus un candidat pentru Observator.
Unii sunt de părere că e mult mai ușor să-și deschidă un cabinet de stomatologie, pentru că ar aduce mult profit.
„Dacă o să meargă totul bine, să îmi deschid un cabinet, și poate să nu mai lucrez”, a spus un alt candidat la Stomatologie, pentru sursa citată.
Părinții tinerilor din ziua de azi sunt de părere că stomatologia este una dintre meseriile viitorului, mai ales că e bine plătită.
„Dreptul era pe numărul 1, Psihologie în niciun caz, nu se auzea de așa ceva. Inginerie, politehnică… Fiica mea este studentă în anul 4 la Stomatologie”, spune mama unui viitor medic stomatolog.
Alții afirmă că mulți dintre absolvenți nu-și mai aleg meseriile în funcție de vocație, ci în funcție de salariile pe care le vor încasa în viitor.
„Probabil că mirajul banilor făcuți ușor îi îndreaptă pe calea asta, nu știu dacă este cea mai bună, nu știu dacă își vor descoperi pasiunea într-un cabinet de stomatologie sau psihologie”, comentează o altă femeie.
Oana Datki, expert HR, susține că tinerii din ziua de azi își doresc să se îmbogățească mai rapid și mai ușor, spre deosebire de generațiile anterioare.
„Indiferent de vârstă, toți oamenii vor bani mulți și ușor. Pentru tineri este un deziderat care poate fi atins. Nu aș privi asta că ceva rău sau superficial, ci aș privi că un curaj dat și de vârstă și de începutul de drum”, a transmis Oana Datki, pentru sursa citată.
VEZI ȘI: Facultățile din România care ar putea fi desființate. Și universitățile de stat sunt în pericol