Acasă » Exclusiv » O poveste crypto: De la miliarde € la zero și CEO-ul arestat! CANCAN.RO a vorbit cu cel mai mare specialist român în crypto care dezvăluie detalii neștiute despre țeapa secolului

O poveste crypto: De la miliarde € la zero și CEO-ul arestat! CANCAN.RO a vorbit cu cel mai mare specialist român în crypto care dezvăluie detalii neștiute despre țeapa secolului

De: Traian Văcărescu 16/12/2022 | 23:40

Piața mondială a criptomonedelor este în cădere liberă după ce unul dintre cei mai influenți oameni ai domeniului a fost arestat în Bahamas. Sam Bankman-Fried, CEO-ul de la FTX, a primit opt capete de acuzare din partea procurorilor americani, în urma unui tun de peste 3 miliarde de dolari. CANCAN.RO vă prezintă toate detaliile unui conflict halucinant al celor mai însemnați coloși din lumea crypto – Binance și FTX. Pentru edificarea completă a cazului, cel mai cunoscut specialist român în criptomonede a explicat pentru CANCAN.RO ce s-a întâmplat între cei ce fac legea într-un domeniu reglementat insuficient. 

Luna trecută, s-a cerut intrarea în falimen a FTX, iar CEO-ul Sam Bankman-Fried și-a dat demisia. Totul s-a întamplat după ce rivala cea mai mare, Binance, a reușit să achiziționeze o parte considerabilă din FTX (20%), în 2019. FTX, una dintre cele mai mari entități din piața de tranzacționare a cryptomonedelor, cu sediul în Bahamas.

Compania condusă de Sam Bankman-Fried a cheltuit milioane de dolari pentru a face lobby mai multor partide din Statele Unite, în vederea formării unei legislații prietenoase cu mediul crypto. Experții financiari clasifică faptele lui Sam Bankman-Fried ca fiind unele dintre cele mai mari fraude financiare din istoria Americii.

Sam Bankman-Fried a fost pus sub opt capete de acuzare de către procurorii americani (Foto: Profimedia)

Culisele unui scandal cu prejudiciu vehiculat la 10 miliarde $

Un minimum de 3 miliarde de dolari ar fi dispărut, dar se speculează că ar fi vorba de 10 miliarde de euro, cuantumul datoriilor FTX. Ar fi vorba despre o reglare de conturi: Binance a apărut în 2017 si a investit în FTX în 2019, fapt ce nu a fost privit cu ochi buni într-o piață atât de competitivă și restrânsă.  Changpeng Zhao (supranumit CZ) este CEO-ul Binance.  Planul uneltit de acesta a fost să cumpere destul de mult din FTX încât să fie sigur că rivalii nu ajung prea departe față de compania lui. Astfel, Binance ar fi deținut controlul și ar fi fost în avantaj.

FTX a crescut și a devenit un jucător serios, moment în care  Sam Bankman-Fried, CEO-ul de la FTX, a cumparat actiunile lui CZ înapoi cu banii clienților, după cum declară Kevin O’leary (milionar și investitor) într-un clip viral pe internet. Avându-l pe Changpeng Zhao între acționari, FTX nu reușea să se reglementeze nicăieri, fiindcă la rândul său Binance nu era privit cu ochi buni de către autorități.

Prejudiciul scandalului dintre Binance și FTX este vehiculat la 10 miliarde $ (Foto: Shutterstock)

Cine are de pierdut în acest război

CANCAN.RO a identificat prejudiciații acestui conflict dintre FTX și Binance:
1. Actionarii FTX, fiindcă acum firma „lor” nu mai valorează nimic, iar FTX a avut printre investitori nume mari, precum SoftBank sau „Fondul de pensii Ontario”
2. Investitorii posesori ai tokenului FTT, a cărui valoare este actualmente nulă;
3. Investitorii care au fost prinși cu fonduri pe platforma FTX, fonduri care acum nu pot fi retrase;
4. Investitorii care au băgat bani în alte proiecte apropiate de FTX sau de Alameda Research, compania spre care CEO-ul FTX, Sam Bankman-Fried, redirecționa banii FTX.

( NU RATA: PĂGUBIȚII SOȚULUI DELIEI MATACHE ÎL CAUTĂ ȘI PE FOSTUL ASOCIAT! CUM SE APARĂ AFACERISTUL ”PĂRĂSIT” DE RĂZVAN MUNTEANU )

Vlad Mercori, despre Sam Bankman-Fried: „Și-a cumpărat influența de la toată lumea, crezând că asta îi va deschide uși și îi va asigura protecție!”

Cel mai cunoscut specialist în criptomonede din Romania, Vlad Mercori, a explicat pentru cititorii CANCAN.RO ce s-a întamplat, de fapt, plecând de la declarațiile lui Kevin O’Leary: ”Sam Bankman-Fried, CEO-ul celor de la FTX, tocmai a fost arestat dupa ce fusese anterior top 5 donatori atât în campania președintelui Biden, cât și a democraților, dar si a republicanilor. Practic, și-a cumpărat influența de la toată lumea, crezând că asta îi va deschide uși și îi va asigura protecție.

Acum când a ajuns cuțitul la os pentru că miliarde de dolari din banii clienților au fost fie pierdute, fie s-au evaporat cine știe pe unde, se încearcă spălarea imaginii lui. Ce spune Kevin O’Leary mi se pare fezabil, dar până la urmă, crypto e o industrie nereglementată unde granițele dintre legal și ilegal sunt ceva mai puțin clare decât în finanțele tradiționale.

Acum, după ce a primit 15 milioane de dolari de la FTX, O’Leary poate spune multe, dar nimic din ce zice nu poate să refacă răul pe care respectiva companie l-a pricinuit atât clienților, cât și industriei. Am rămas cu o frază ce mi se pare și un semnal interesant: «Binance e o entitate nereglementată ce deține un monopol».”

Vlad Mercori este cel mai cunoscut specialist român în criptomonede (Foto: Facebook)

Kevin O’Leary a făcut declarații șocante, după o discuție cu Sam Bankman-Fried

Vă prezentăm mai jos declarația, pe larg, a lui Kevin O’Leary: „După ce conturile meu au fost golite de toate activele și de istoricul contului și al tranzacțiilor, nu am primit răspunsuri de la nimeni din firmă, așa că am sunat la Sam Bankman-Fried și am zis «Unde sunt banii, Sam?». Mi-a zis că i-a fost refuzat accesul la servere și că nu mai știa nimic. Am zis «Bine, hai să facem un pas înapoi!». Este un caz simplu în mintea mea, de genul «Unde au dispărut banii?». Așa că am zis «Sam, hai să mergem cu 24 de luni în urmă. Spune-mi cum au fost folosite procedurile activelor din compania ta. Unde ai cheltuit banii?».

Atunci mi-a povestit despre o tranzacție care a apărut în urmă cu 24 de luni. Reachiziția acțiunilor sale de la Binance, competiția lui directă. N-am știut la vremea respectivă, dar într-un anumit moment CZ, firma care coordonează Binance, a cumpărat 20% cotă parte din firma lui Sam Bankman-Fried pentru Seed stock. După care l-am întrebat «Ce te-a făcut să cheltui două miliarde de dolari?» – era cifra pe care mi-a dat-o în acel moment.

Kevin O’Leary a făcut lumină în conflictul dintre Binance și FTX, după o discuție cu Sam Bankman-Fried (Foto: Shutterstock)

Mai târziu cu 24 de ore, mi-a spus că suma se ridică de fapt la 3 miliarde de dolari pentru a cumpăra înapoi acțiunile de la CZ. L-am întrebat «Ce a putut să te facă să faci așa ceva? De ce nu ți-ai ține activele pe un singur bilanț și de ce ai oferi asta unui singur acționar?» Mi-a zis că de fiecare dată când am mers să luam licențe pentru diferite juristicții – trebuie să înțelegeți că prețul criptomonedelor trebuie să fie reglementat. Pentru tot ce discutăm despre Bitcoin și restul, nicio instituție nu patronează asta.

Eu lucrez pentru «averea suverană» și «planul de pensionare». Nu se ating de astfel de lucruri pentru că nu sunt regularizate. Între acești doi, hai să îi numim prieteni-dușmani, pentru că evident erau cei mai mari acționari din firmă – au avut o neînțelegere. Aparent conform lui Sam Bankman-Fried, CZ nu cădea de acord cu cererile de reglementare a prețurilor în diferite juristicții, de a pune la dispoziție datele care i-ar face eligibili pentru o licență. Singura optiune a managementului si a lui Sam Bankman Fried a fost sa îl cumpere la o evaluare încredibilă, aproape de 32 de miliarde mai puțin, aparent cu un discount de 15%. Asta a golit bilanțul activelor.

În opinia mea, acești doi «monștri» care dețin piața neregularizată împreună și cresc aceste business-uri incredibile în termeni de creștere erau în razboi unul cu celălalt. Și unul l-a anulat pe celălalt din business intenționat. Poate nu e nimic în neregulă cu asta, poate nu e nimic în neregulă cu dragostea și războiul, dar Binance e un masiv neregularizat cu monopol global acum!”

( CITEȘTE ȘI: RĂZVAN MUNTEANU RUPE TĂCEREA DUPĂ CE A FOST ACUZAT DE ȚEPE PE PIAȚA CRYPTO! SOȚUL DELIEI: ”EU LE-AM SPUS ÎN CE AM INVESTIT…” )

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Care sunt cele mai otrăvitoare PLANTE din România. Unele persoane le-au ținut acasă, în vaze, fără să știe cât de periculoase sunt
Care sunt cele mai otrăvitoare PLANTE din România. Unele persoane le-au ținut acasă, în vaze,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Filmați goi la DUȘ! Cum au apărut pe net FOTBALISTUL celebru și soția lui CÂNTĂREAȚĂ
Filmați goi la DUȘ! Cum au apărut pe net FOTBALISTUL celebru și soția lui CÂNTĂREAȚĂ
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele din Portul Tomis
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a trăit „Au fost restaurante care nu m-au primit. A căzut cerul pe mine.”
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Patru zodii care vor avea protecție de la Dumnezeu în luna mai 2024. Răul nu le poate atinge
Patru zodii care vor avea protecție de la Dumnezeu în luna mai 2024. Răul nu...
Secretul autorităților din toate buletinele românilor. Ce înseamnă, de fapt, ultima cifră din CNP
Secretul autorităților din toate buletinele românilor. Ce înseamnă, de fapt, ultima cifră din CNP
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute. Și-a mărit tariful pentru 2024
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Ministrul agriculturii din Ucraina a fost arestat
Ministrul agriculturii din Ucraina a fost arestat
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
„Armata OBLIGATORIE” în România!? Anunțul care bulversează milioane de români
„Armata OBLIGATORIE” în România!? Anunțul care bulversează milioane de români
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu:
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
Gabriela Cristea a ajuns la capătul puterilor. Ce o nemulțumește pe vedetă: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită”
Gabriela Cristea a ajuns la capătul puterilor. Ce o nemulțumește pe vedetă: „Sunt nervoasă și...
Horoscopul hindus. Ce spune, de fapt, ziua de naștere despre tine și capcanele de care să te ferești
Horoscopul hindus. Ce spune, de fapt, ziua de naștere despre tine și capcanele de care...
Fabrica uriașă din România care a fost cumpărată de străini. Făcea un produs adorat de oameni
Fabrica uriașă din România care a fost cumpărată de străini. Făcea un produs adorat de...