Acasă » Știri » Portret de antreprenor: Călin Donca

Portret de antreprenor: Călin Donca

De: Hermina Hagianu 29/06/2023 | 12:44

Viteză, adaptabilitate, curaj. Sunt valorile care definesc viața și activitatea unuia dintre cei mai tineri miliardari ai României. Și pe care le recomandă oricărui antreprenor. Nu are încă 40 de ani, dar numele-i este trecut în topul celor mai bogați 100 de români. Pe lângă cei trei factori determinanți, este nevoie de multă muncă și ambiție pentru ca succesul să fie garantat. A avut și suișuri și căderi. Dar n-a abandonat niciodată. Și nici nu s-a grăbit, așa cum  o fac în general investitorii care vor să-și scoată cât mai repede banii. Și, chiar dacă este un om de afaceri de succes, invidiat și admirat deopotrivă de mulți, prioritățile în viață îi sunt altele. Se mândrește în primul rând cu copiii lui, cu soția și apoi cu businessul din domeniul energiei. Dar și cu cele cinci cărți scrise. Pentru că vrea ca și alții, care au aceleași idealuri, să poată beneficia de experiența lui.

A visat de mic să câștige bani și de aceea a ales să-și încerce puterile încă de la 18 ani. Și nu acasă, ci în îndepărtata Portugalie. “Am vândut tablouri pe stradă către clienți pe care îi găseam bătând pe la uși, iar după o perioadă scurtă, de două luni de zile m-a oprit poliția și a trebui să mă întorc în țară”, povestește Călin.

S-a întors fără banii la care spera, dar n-a fost descurajat. A intrat în vânzările directe (MLM) – asigurări de viață la ușa clientului. Așa a învățat să-și învingă teama de a fi refuzat.

“Pot spune că această experiență m-a ajutat foarte mult în perioada următoare, deoarece am avut un mediu în care am putut să evoluez. Oamenii fug de vânzări pentru că nu le plac refuzurile. Ei bine, vânzările pe mine m-au instruit suficient de mult încât să îmi dispară frica de refuz și a început să îmi crească și abilitățile de negociere pe care le-am folosit până în ziua de astăzi”, caracterizează omul de afaceri această perioadă.

„Facultatea am făcut-o până în anul trei, iar mai departe, din anul trei, m-am axat mult pe business, deoarece mi-a ocupat foarte mult timp, iar primii bani pe care i-am avut i-am investit întotdeauna în mine, în dezvoltarea mea. Plăteam seminarii, plăteam cărți, plăteam cursuri online, totul pentru a putea să învăț mai mult și mai simplu să cresc pe plan financiar”, a mai spus antreprenorul.

Însă primii bani serioși i-a făcut la 23 de ani, odată cu reforma sistemului de pensii.

“Am strâns undeva la 2.100 persoane, colaboratori în echipele noastre. Cu aceste persoane am reușit să încheiem 15.700 de adeziuni, iar mai departe acestea ne-au fost plătite, la fiecare, în funcție de nivel, eu câștigând în total 80.000 euro”, își amintește Călin Donca.

Acum vorbește cu ușurință, însă perioada a fost cruntă.

“Am dormit la cort, am dormit în mașină, am avut patru luni ca-n iad de grele, dar răsplata a fost pe măsura sacrificiului, iar de atunci am început prima activitate. Echipa 31 se numește compania și vindeam seminarii la sală de dezvoltare personală, mult bazate pe lucrurile pe care noi le-am aplicat și care ne-au ajutat să reușim financiar”, a completat Călin.

 #De la pensii și seminarii, la investiții în HoReCa

A început să facă bani și așa a ajuns să cumpere un hotel în Poiana Brașov, a deschis șase restaurante japoneze, iar în 2014, a intrat în domeniul energiei. Ca să facă rost de bani de investiții, a vândut tot și a adunat două milioane de euro.

“Am intrat ca furnizor, la început am luat licența de gaz, apoi pe cea de energie, am plătit 1.000.000 euro pentru acest lucru, iar mai departe, datorită schimbărilor, datorită lipsei de experiență, am pierdut 2 milioane de euro foarte ușor și simplu. În domeniul energiei, acești bani nu înseamnă cine știe ce”, rememorează Călin Donca cel mai dificil moment al vieții.

“Aceasta a fost cumva activitatea mea în domeniul energiei pe primii ani de zile în care am pierdut tot și am picat mai jos decât am fost înainte ca să intru, mai ales pentru că odată ce ai o viață bună și pici mai dureros, pentru că acuma știi ce bine a fost. Mi-a fost foarte greu să mă ridic, mai ales pentru că aveam deja trei copii, iar soția împreună cu ei a trebuit să meargă o perioadă de șase luni de zile la bunici, unde au stat la țară, în Valcani, într-un sat în condiții nu neapărat sărace, dar departe de-aș putea să le numesc normale. Iar în această perioadă eu am rămas în Brașov, am terminat construcția casei noastre la care am lucrat chiar eu, ca să putem să terminăm împreună cu tata. Și după șase luni am ajuns aproape de zero. Am vândut toate mașinile, am vândute proprietățile și tot n-a fost suficient”, a continuat Călin.

„Am învățat faptul că e bine să ai mai multe afaceri, mai multe investiții, mai ales investiții care nu depind de tine, mai ales investiții care funcționează și fără implicarea ta, pentru că, altfel, oricând poți să pierzi tot ce ai. Și nu doar pentru tine este greu, dar mai ales pentru familia care a avut încredere în tine”, a mai spus el.

#120 milioane de euro, investiții în energie verde

Cu lecția învățată, a luat-o de la zero și tot pe partea de furnizare, prin compania Energaz.  “În 2018, Energaz  a crescut suficient de mult încât a fost cumpărată de compania Energia Gas and  Power, iar eu am rămas acționar în compania Energia Gas and Power, respectiv Europe Energy Spa, companie prezentă în 10 țări din Europa, cu o valoare de piață de 1,4 miliarde euro, prin poziția de furnizor pe care o are și de asemenea producător de energie verde”, spune omul de afaceri brașovean.

Alături de aceste companii, Călin Donca a început primele investiții în domeniul producției de energie.

“De atunci până astăzi, la ora aceasta, administrez prin puterea mea 88 de megawați, cu o valoare totală de 120 de milioane de euro, atât în domeniul fotovoltaic, dar și în domeniul microhidrocentralelor și a câtorva turbine eoliene pe care le avem în străinătate, mai exact în Italia. La ora aceasta, în România, ne ocupăm exclusiv cu partea de producție, celelalte domenii fiind externalizate și suntem mai departe acționari ca furnizor și mic distribuitor de energie, dar 99% din atenția mea personală este pe producția de energie verde”, își prezintă Călin afacerea. Businessul include și construcția de parcuri fotovoltaice în care oricine dorește poate să investească și, în schimb, va încasa un venit lunar “atât timp cât soarele va răsări pe cer”.

Pe lângă acest proiect, “am ales partea de panouri fotovoltaice pentru că este o activitate care ne aduce bani, dar mai mult decât bani ne aduce responsabilitatea generațiilor următoare, lăsând în urma noastră un teren mai verde, cu mai puțină poluare și cu un exemplu că putem face bani și din domenii care susțin planeta și generațiile următoare”.

Ca sfat pentru antreprenori, în ziua de astăzi este nevoie de trei elemente pentru succes pe care eu cred că dacă un antreprenor le are va fi mult înaintea celorlalți. Primul ingredient este viteza, al 2-lea este adaptabilitatea și al 3-lea este curajul. Bineînțeles că este nevoie de ambiție, perseverență, răbdare și dezvoltare continuă.

#Familia pe primul loc

Oricât de mult ar vorbi de succesul în afaceri, când vine vorba despre familie și copii, Călin este un alt om. Orice ar face, vrea să fie cât mai mult alături de cei dragi.

“Avem cinci copii, trei fete și doi băieți. Îi cresc alături de mine cât se poate de mult. Petrecem foarte mult timp împreună. Chiar motivul pentru care am investit în domeniul producției de energie a fost ca să obțin foarte mult timp liber”, a explicat  Călin.

De ce, se întreabă mulți, că doar are suficienți bani cât să-i lase în grija bonei sau să le plătească profesori. Răspunsul a fost simplu:  “Ca să îi cresc eu activ împreună cu soția mea și, astfel, să ne urmeze pașii care din câte vedem se pare că îi înțeleg, însă nu știm cine mai departe îmi va lua locul, deoarece au doar 11, 10, 9 ani, respectiv cinci și trei”. 

“Vedem în următoarea perioadă ce aptitudine își dezvoltă. Suntem părinți care îi lasă să încerce tot felul de variante ca mai departe să meargă pe drumul pe care se vor simți cel mai bine. Nu doresc ca să-i oblig pentru un anumit domeniu, deoarece scopul vieții este ca să o trăim cu bucurie, nicidecum ca să devenim oameni de afaceri”, a spus Călin Donca.

Și nu câți bani ai este definitoriu pentru cei mici.

“O să aibă suficienți prin mentalitatea pe care au dezvoltat-o în anii copilăriei alături de noi, nu este neapărat să fie ultra-milionari, este suficient ca să aibă cele necesare în timp ce sunt bucuroși”, a explicat Călin.

În timpul liber scrie, pentru că scrisul este marea lui pasiune. Este autorul a cinci cărți și continuă să-și pună gândurile și sfaturile pe hârtie. Evadează ori de câte ori poate în natură. Meditează. Și gătește. Mâncarea preferată: sushi. Iar când copiii îi cer, se pune imediat pe treabă.

 

Advertorial

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Hermina Hagianu
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune și citeste mai mult
Parteneri
A dat anunț că își donează canapeaua din sufragerie, dar nu se aștepta la ceea ce avea să urmeze
A dat anunț că își donează canapeaua din sufragerie, dar nu se aștepta la ceea...
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii! Imagini de senzaţie!
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Ce spune Theo Rose despre o posibilă despărțire între ea și tatăl copilului, Anghel Damian: „A fost o nebunie de la început!”
Ce spune Theo Rose despre o posibilă despărțire între ea și tatăl copilului, Anghel Damian:...
Georgiana Lobonț vrea să plece cât mai repede din casa în care locuiește acum cu soțul ei
Georgiana Lobonț vrea să plece cât mai repede din casa în care locuiește acum cu...
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa dacă Ucraina atacă Rusia cu arme occidentale
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
VIDEO Zelenski, la un pas să fie asasinat chiar de oamenii săi. Ofițeri de securitate din echipa lui au complotat cu Putin
VIDEO Zelenski, la un pas să fie asasinat chiar de oamenii săi. Ofițeri de securitate...
Cât stele Euro NCAP a primit VW Tiguan, cel mai căutat SUV de familie?
Cât stele Euro NCAP a primit VW Tiguan, cel mai căutat SUV de familie?
A fost găsită o grenadă acasă la părinții Andreei Tonciu! Mama vedetei a făcut dezvăluiri, în exclusivitate, la „Follow us!”: „Este șocul vieții noastre”
A fost găsită o grenadă acasă la părinții Andreei Tonciu! Mama vedetei a făcut dezvăluiri,...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Adrian Minune, mărturisiri dureroase despre momentul în care soția sa, Cati, a avut probleme de sănătate: „Am intrat peste ea în rezervă, înainte să intre în operație. A ajutat-o enorm.”
Adrian Minune, mărturisiri dureroase despre momentul în care soția sa, Cati, a avut probleme de...
Getuța Sterp a răbufnit și ea la adresa Marei Bănică! Ce i-a transmis jurnalistei: „Să vezi ce bătaie de joc ți-ai făcut singură. Nu rămâne așa”
Getuța Sterp a răbufnit și ea la adresa Marei Bănică! Ce i-a transmis jurnalistei: „Să...
ANM anunță furtuni puternice, în următoarele ore. Ploile, vijeliile şi grindina vor lovi în aproape toată ţara
ANM anunță furtuni puternice, în următoarele ore. Ploile, vijeliile şi grindina vor lovi în aproape...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un bine şi i-am zis că are ciorapii încreţiţi
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
De la ce vine, de fapt, denumirea Wi-Fi? Mulți o folosesc, puțini știu ce înseamnă
De la ce vine, de fapt, denumirea Wi-Fi? Mulți o folosesc, puțini știu ce înseamnă
Descoperire EPOCALĂ la marginea Sistemului Solar! Arată că de fapt suntem...
Descoperire EPOCALĂ la marginea Sistemului Solar! Arată că de fapt suntem...
"Este o femeie de o frumusețe rară". Cătălin Botezatu vorbește așa despre o singură femeie...
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. A adunat zeci de milioane de vizualizări într-un timp record și a fost desemnat un adevărat succes
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. A adunat zeci de milioane de vizualizări...
Orașul din România unde un apartament cu 3 camere se vinde cu 12.000 de euro. E complet mobilat și utilat și are și două balcoane
Orașul din România unde un apartament cu 3 camere se vinde cu 12.000 de euro....
Imposibil pentru toți cei care locuiesc la BLOC. Ordinul UE devine lege în România
Imposibil pentru toți cei care locuiesc la BLOC. Ordinul UE devine lege în România
Cât cheltuiesc Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu în vacanțe: „Investim fără regret. Am fi putut să luăm apartamente, case…”
Cât cheltuiesc Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu în vacanțe: „Investim fără regret. Am fi putut...
Amazon Games angajează în București. Care sunt posturile disponibile?
Amazon Games angajează în București. Care sunt posturile disponibile?
Antony Blinken este în Moldova după avertismentele privind „operaţiunile de influenţă” ruseşti. Macron: Ucrainei ar trebui să i se permită să atace Rusia cu arme occidentale
Antony Blinken este în Moldova după avertismentele privind „operaţiunile de influenţă” ruseşti. Macron: Ucrainei ar...
Devine obligatoriu pe toate drumurile din România. Poliția rutieră verifică o dată la 12 luni
Devine obligatoriu pe toate drumurile din România. Poliția rutieră verifică o dată la 12 luni
Delicioasă și ușor de preparat. Rețetă de plăcintă cu iaurt grecesc și stafide
Delicioasă și ușor de preparat. Rețetă de plăcintă cu iaurt grecesc și stafide
Ce a pățit un șofer din Iași, după ce și-a parcat BMW-ul în fața scării, blocând intrarea în bloc
Ce a pățit un șofer din Iași, după ce și-a parcat BMW-ul în fața scării,...
Mă răsfaţă! Iubita cu 24 de ani mai tânără a lui Arpad Paszkany, viaţă de lux! Destinaţia de vis în care îşi va petrece vara
Mă răsfaţă! Iubita cu 24 de ani mai tânără a lui Arpad Paszkany, viaţă de...
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din familie
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Carmen de la Sălciua, mâhnită de ce se întâmplă la momentul actual în muzica românească:
Carmen de la Sălciua, mâhnită de ce se întâmplă la momentul actual în muzica românească:...
Cristina Șișcanu, probleme în căsnicia cu Mădălin Ionescu? Prezentatoarea reacționează vehement după zvonurile apărute
Cristina Șișcanu, probleme în căsnicia cu Mădălin Ionescu? Prezentatoarea reacționează vehement după zvonurile apărute
Locul de muncă unde poți câștiga lejer 7.000 de lei pe lună. Zeci de posturi sunt disponibile în România, în mai multe orașe
Locul de muncă unde poți câștiga lejer 7.000 de lei pe lună. Zeci de posturi...
Bancnota din România care costă cât o garsonieră. Vânzătorul spune că e ”neatinsă cu mâna” și că e o adevărată comoară
Bancnota din România care costă cât o garsonieră. Vânzătorul spune că e ”neatinsă cu mâna”...
×