Acasă » Știri » Raed Arafat reclamă tentative de destabilizare a asistenței medicale de urgență

Raed Arafat reclamă tentative de destabilizare a asistenței medicale de urgență

De: Elena Nistor 31/10/2019 | 22:56
Raed Arafat reclamă tentative de destabilizare a asistenței medicale de urgență
Raed Arafat reclamă tentative de destabilizare a asistenței medicale de urgență

Șeful DSU Raed Arafat reclamă tentative de destabilizare a serviciilor de urgență, care au apărut încă din 2010, iar în ultimele 4 – 5 săptămâni spune că au avut ca scop rămânerea la sol a elicopterelor SMURD prin încercarea de modificare a Codului Aerian.

Raed Arafat a postat pe Facebook un video în care vorbește despre „un atac asupra salvatorilor”, spunând că nu este vorba doar de el sau de conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ci și de cei care au realizat intervenția și au făcut tot posibilul să salveze cât mai multe vieți, referindu-se intervenția de la Colectiv.

„Aici au fost puși într-o lumină negativă pe care o să o clarific pe parcursul declarațiilor pe care o să le fac și pe parcursul dezbaterilor care vor urma poate după campania prezidențială. Ca să intrăm direct în subiectul de astăzi, pe care vreau să îl prezint, este un subiect care arată că sunt mai multe interese în domeniul urgenței. Există mai multe interese care pot fi în spatele atacurilor care au loc în mod concertat asupra noastră și nu numai în ultima perioadă, ci pe parcursul ultimilor ani. Dacă vedem unul din aceste lucruri, iar la finalul acestei filmări o să vedeți despre ce e vorba, cum s-a încercat dărâmarea aviației de urgență din România, cum s-a încercat dărâmarea aviației MAI, respectiv a SMURD-ului și colaborării civil-militare numai în ultimele 4 săptămâni. Nu mai devreme decât asta, numai ultimele 4 – 5 săptămâni a fost această tentativă, atunci o să înțelegeți de ce spun că există multe interese care pot fi convergente pentru a încuraja atacarea și persoanelor, discreditarea lor și a instituțiilor, încercând să spună că ele nu sunt eficiente, nu au evoluat, nu s-a schimbat nimic în ele, ceea ce e contrar realității”, spune Arafat.

Șeful DSU vorbește despre modul în care a fost realizată Legea Sănătății în 2006

Șeful DSU vorbește despre modul în care a fost realizată Legea Sănătății în 2006, cum a fost ea atacată la CCR, pe motiv că nu lăsa loc de competiții de tip comercial în serviciile de urgență

„S-a încercat obținerea unor decizii inițial de discriminare pentru a forța Ministerul Sănătății să introducă sectorul comercial în competiție cu sectorul public pe fonduri publice, când au pierdut acolo(la Curtea de Apel Argeș – n.r.) au ajuns la CCR unde s-a încercat lovirea ca și neconstituțională a articolelor care prevedeau acest lucru”, afirmă Arafat.

Șeful DSU vorbește, în continuare, de o altă tentativă, din 2010, când un deputat din zona Banatului a venit cu o propunere legislativă inițiată de niște servicii de medicină private pentru a modifica legea Sănătății.

„Nu s-a reușit, au fost mai multe discuții, deputații care au semnat și-au retras semnăturile când au înțeles care e impactul (…). După care a venit tentativa din 2011, unde s-a încercat printr-un nou proiect legislativ, desființarea părții de urgență care prevede modul de organizare a sistemului, minimalizarea ei și liberalizarea sistemului de urgență prin afirmarea în lege că orice serviciu omologat poate să acorde asistență, ceea ce înseamnă că s-a deschis competiția pe asistența publică și asta automat ar însemna că orice serviciu poate să vină să intre pe fondurile publice, că serviciile de stat trebuie să intre în competiție cu ei și asta ar însemna automat că fondurile publice încep să scadă la serviciile publice, ceea ce înseamnă că ele trebuie să dispară pentru că fondurile nu scad, ci rămân la fel, doar furnizorii cresc și astfel ne trezim că am pierdut un sistem vital și strategic în țară”, adaugă Raed Arafat.

Niciuna dintre tentative, spune șeful DSU, nu a fost ca cea din ultima lună, când s-a încercat modificarea Codului Aerian, astfel încât aeronavele înmatriculate militar să nu mai poată executa alte misiuni în afara celor militare. Acest lucru, spune Raed Arafat, ar fi însemnat ca aeronavele SMURD să rămână la sol.

„La Comisia de Transporturi a Parlamentului României, acolo era depus Codul Aerian de către Ministerul Apărării și Ministerul Transporturilor, împreună. Era Codul Aerian care urma să înlocuiască vechiul cod și care era un cod comun. Atunci am fost atenționat de către colegii militari că există amendamente, că se încearcă introducerea lor în Codul Aerian și era pe ultima sută de metri, pentru că trecuse de Senat tacit și ajunsese la Camera Deputaților și comisia respectivă era una din cele două comisii care face raportul comun. (…) Când am intrat cu colegii pe aceste amendamente, despre care s-a recunoscut că au fost preluate de industrie, au fost introduse și urmau să fie votate după dezbatere. Noi am reușit să intrăm în dezbatere și norocul nostru că în această dezbatere, care a însemnat mai multe întâlniri, una dintre ele a durat mai mult de 6 ore, am reușit să demontăm ce dorește industria demonstrând că acest lucru ar distruge complet aviația publică de astăzi”, spune șeful DSU.

Potrivit acestuia, aeronavele militare ar fi urmat să execute numai misiuni militare.

„Asta înseamnă că aeronavele SMURD-ului care sunt înmatriculate militar, dar și aeronavele MAI care sunt înmatriculate militar nu mai pot executa nicio misiune militară de urgență, pe situații de urgență, de stingere incendii, de orice, decât misiuni militare. Asta înseamnă că aeronavele SMURD-ului imediat dacă se promulga această lege stăteau la sol până se schimba statutul lor pentru că ele nu mai puteau executa astfel de misiuni, iar colaborarea cu Armata, pe care o avem, pentru că Armata ne sprijină, Forțele Aeriene ne sprijină continuu, după cum știți, în misiunile medicale, ar dispărea (…). Acesta era doar primul articol modificat. După care, avem articolul original care prevedea că aeronavele de stat, toate aeronavele care sunt implicate în diferite domenii, care rezolvă statul, inclusiv situațiile de urgență. La propunerea industriei, cum i se spune, sau a firmelor deținătoare de elicoptere, au scos din aeronavele de stat tot ceea ce considerau ei că ar fi un domeniu pentru activitatea lor comercială, mai ales medicina de urgență. O aeronavă destinată pentru situații de urgență nu mai este aeronavă de stat, conform propunerii. După care au redefinit zborul umanitar și au eliminat din al anumite tipuri de misiuni extrem de importante pentru noi, intervenție de urgență sau evacuare pe motiv de securitate. Vă amintesc că România a mai evacuat cetățeni români din zone de conflict, nu o singură dată. Asta ar însemna că nu mai trebuie să o facem cu aeronavele de stat sau aeronavele militare și ar trebui să închiriem astfel de aeronave pentru astfel de misiuni”, explică Raed Arafat.

Arafat afirmă că cel mai interesant lucru ce ar fi urmat să fie modificat era introducerea unei noi definiții a zborurilor medicale de urgență.

„Era preluată o definiție care include că zborurile medicale de urgență sunt zboruri HEMS. Acesta este un regulament european destinat zborurilor comerciale. Deci asta ar însemna că în viitor cine vrea să facă astfel de zboruri trebuie să le execute ca prestări servicii și comerciale. Asta ar înlocui aviația SMURD. Iar dacă aviația SMURD ar vrea să continue cu zborurile Ministerului de Interne, ar trebui să se înmatriculeze civil și să intre pe prestări servicii, care schimbă total conceptul”, afirmă șeful DSU.

Șeful DSU afirmă că a venit cu aceste explicații pentru că nu vrea să se mai spună că nu s-a întâmplat în ultimii 30 de ani sau în ultima perioadă, deoarece lucrurile sunt în continuă schimbare.

Tags:
Urmărește Cancan.ro pe Google News
Absolventă a Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din Cadul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A urmat apoi studii universitare de masterat, ”Marketing Politic și Comunicare”, în cadrul aceleiași universități. citeste mai mult
Parteneri
Cât costă un kilogram din primele CĂPȘUNI româneşti, apărute deja în pieţe. Nu sunt chiar pentru orice buzunar
Cât costă un kilogram din primele CĂPȘUNI româneşti, apărute deja în pieţe. Nu sunt chiar...
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42 de ani!
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42...
Apariție INCREDIBILĂ: De la chelneriță, la IUBITĂ DE MILIONAR! Cine e cu adevărat românca Antonela, cucerirea fostului patron din fotbal
Apariție INCREDIBILĂ: De la chelneriță, la IUBITĂ DE MILIONAR! Cine e cu adevărat românca Antonela,...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Marilu Dobrescu rupe tăcerea despre „procedura secretă”. Dezvăluirile făcute au șocat o întreagă țară: „Cu fiecare injecție pe care ți-o faci, ai un strop de speranță”
Marilu Dobrescu rupe tăcerea despre „procedura secretă”. Dezvăluirile făcute au șocat o întreagă țară: „Cu...
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce...
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Ce ar face Adrian Minune dacă ar afla că fiica lui este înșelată de soț: „I-aș spune...”. Secretele pe care le are Karmen față de tatăl ei
Ce ar face Adrian Minune dacă ar afla că fiica lui este înșelată de soț:...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre ei doi: „Virginia, chiar nu mă șochează nimic în lumea asta, crede-mă.”
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
S-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape...
Cristina Demetrescu anunță noroc mare și schimbări pentru 5 zodii. Vine o perioadă neașteptată peste acești nativi până la sfârșitul lui aprilie
Cristina Demetrescu anunță noroc mare și schimbări pentru 5 zodii. Vine o perioadă neașteptată peste...
Fabrica din România care produce pe bandă rulantă. Produsele pe care românii le adoră se vând în toată țara și sunt mai bune decât cele din import
Fabrica din România care produce pe bandă rulantă. Produsele pe care românii le adoră se...
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Bănică Jr şi Lavinia Pîrva, anunț neașteptat după 7 ani de relaţie: Am considerat că adevărul o să iasă la iveală!
Bănică Jr şi Lavinia Pîrva, anunț neașteptat după 7 ani de relaţie: Am considerat că...
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
Smoothie poate crește riscul de DIABET, avertizează medicii nutriționiști. Care sunt alternativele
Smoothie poate crește riscul de DIABET, avertizează medicii nutriționiști. Care sunt alternativele
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă din timpul căsniciei cu Alina Sorescu:
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
Ce salariu ar primi chefii Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu de la Pro TV. Suma pentru care a lăsat în urma „Chefi la cuțite”
Ce salariu ar primi chefii Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu de la Pro TV. Suma pentru...
Peștele ieftin și bogat în vitamina D pe care îl găsești în toate supermarketurile din România. Nutriționistul Cristian Mărgărit îl recomandă: ”Este un miracol pentru imunitate”
Peștele ieftin și bogat în vitamina D pe care îl găsești în toate supermarketurile din...
Gigantul care deschide o nouă fabrică în România. E aproape de București, oferă 200 de locuri de muncă
Gigantul care deschide o nouă fabrică în România. E aproape de București, oferă 200 de...