Acasă » Știri » Știri interne » Sărbătoare mare pe 25 martie 2018. Tradiții și superstiții de Buna Vestire care îți aduc noroc tot anul dacă le îndeplinești

Sărbătoare mare pe 25 martie 2018. Tradiții și superstiții de Buna Vestire care îți aduc noroc tot anul dacă le îndeplinești

De: Cancan 23/03/2018 | 19:22

Sărbătoare mare pe 25 martie 2018. Tradiții și superstiții de Buna Vestire. Data de 25 martie este foarte importantă pentru creștinii ortodocși, pentru că în această zi este prima mare sărbătoare de primăvară – celebrarea momentului anunțării Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gabriel că va concepe și va deveni mama lui Iisus din Nazaret. În cultura populară, sărbătoarea de Buna Vestire mai este cunoscută și sub numele de „Blagoveștenie” sau „Ziua Cucului”, dar și „Sărbătoarea Zămislirii Domnului”.

Rugăciunea care te ajută să te căsătorești dacă o spui în ziua de Blagoveștenie

În această zi sfântă, bătrânii spun că toți cei care își caută sufletul pereche trebuie să spună rugăciunea de mai jos. Chiar și cei care se află deja într-o relație sunt sfătuiți să aprindă o lumânare și să rostească rugăciunea aceasta în timp ce stau în fața unei icoane.

„La Tine alerg, Doamne, nădejdea mea, întărirea mea, lumina vieții mele. Ajută-mă să am o familie bineplăcuta Ție, o familie peste care să se reverse mulțimea binecuvântărilor Tale. Ferește-mă, Doamne, de tot răul. Ferește-mă de o alegere greșită. Ferește-mă de minciuni, de răutate, de desfrâu. Să nu mă înșele frumusețea cea degrabă trecătoare, ci să caut mai ales frumusețea sufletească. Amin!”

Sărbătoare mare pe 25 martie 2018. Tradiții și superstiții de Buna Vestire. În funcție de zonele țării, Blagoveștenia are numeroase semnificații pe lângă cea religioasă.

13 obiceiuri și tradiții de respectat ca să îți meargă bine tot anul

– Sărbătoarea de Buna Vestire nu este deloc numită întâmplător și „Ziua Cucului”, pentru că numeroase superstiții sunt legate de această pasăre des întâlnită în folclorul popular românesc. Se spune că în această zi de primăvară cucul cântă pentru prima oară în anul respectiv. În cazul în care cineva aude pentru prima dată cântecul cucului trebuie să numere în gând de câte ori cântă cucul (“își strigă numele”). Astfel, va ști câți ani mai are de trăit, potrivit garbo.ro.

– O altă superstiție păstrată din bătrâni este aceea ca nu care cumva să te prindă primul cântat al cucului abătut sau mohorât și nici cu cu stomacul gol. Trebuie să te veselești în această zi dacă nu vrei să “te spurce cucul” și să-ți meargă toate de-a-ndoaselea pe tot parcursul anului.

– În anumite zone ale țării, creștinii obișnuiesc să așeze pe pragul caselor o tavă cu pâine și sare pentru că îngerii să treacă și ei pragul casei respective și să vina să ia bucățele respective. Se crede că ei vor veghea asupra casei și familiei care le-a deschis usa…

– În această zi din Postul Paștelui, în calendarul creștin ortodox este dezlegare la peste. În popor, se crede că cel care mănâncă pește în această zi va avea parte de un an ușor, în care se va simți precum se simte peștele în apa. Totodată, cei care vor consuma pește în această zi vor fi precum peștele, sănătoși și zburdalnici pe tot parcursul anului.

– În Maramureș, există obiceiul de a aduna lucrurile de prisos de prin curți și gospodarii și de a le da foc într-un ritual simbolic cunoscut și sub numele de „Noaptea focurilor”. Lângă acest foc care arde până în zorii zilei și are rolul de a purifică pământul și de a-l dezmorți (ca și pe pragul caselor în anumite zone), se așează apa, pâine și sare că hrană pentru îngeri. Străbunii noștri au asociat îngerilor anumite atribute pamantesti… Se spune că focul îi încălzește, pâinea și sărea le domolește foamea pântecelor, iar apa le stinge setea. Mai mult, atunci când focul se stinge, este bine să dai de pomană, dar și să primești această pâine. – Conform unei superstiții moștenite din bătrâni, cine se ceartă tocmai în această zi va avea parte de mâhniri și neînțelegeri cu ceilalți de-a lungul întregului an.

– Fiind o sărbătoare atât de mare și sfântă, lucrul în gospodărie și muncile domestice nu sunt nici ele indicate. În zonele Bucovinei, spre exemplu, oamenii cu frică lui Dumnezeu ar trebui să evite să pună ouă sub cloșca chiar în această zi. Tradiția spune că puii din aceste ouă vor avea două capete și patru picioare.

– În anumite părți ale țării, pentru un an rodnic și bogat în recolte și poame, pomii din grădini sunt “amenintați” cu toporul și invocați să rodească, dar și stropiți cu țuica.

– În același timp, a auzi primul cântec al cucului venind dinspre partea stânga sau spatele unei persoane nu este perceput drept un semn benefic și atrage după sine vești rele. Dacă în schimb, auzi cucul cântând dinspre partea ta dreaptă însemnă că vei auzi de bine în curând și îți va merge bine în anul respectiv.

– A auzi cucul cântând în acea zi, dar și toată primăvară era considerat a fi un semn sumbru, indicând că persoană respectivă nu va mai avea mult de trăit.

– Mai mult, atunci când auzi cucul cântând pentru prima oară de Bunavestire, pentru a avea parte de un an îmbelșugat, plin de sănătate și curățenie sufletească, este bine să ai straie curate, să fii primenit și să porți cu tine o monedă.

– În anumite zone ale țării, creanga copacului pe care a cântat cucul de ziua sa era tăiată și pusă în scăldătoarea fetelor. Se credea astfel că tinerele vor fi dragi flăcăilor și pețite în curând.

– În alte zone ale țării, s-a împământenit un obicei străvechi prin care fetele tinere obișnuiau să pună grâu la încolțit în străchinele de lut. Dacă boabele de grâu încolțesc în curând… iată un semn divin că în primăvară respectivă pământurile vor  fi fertile și rodnice și că primăvara își va intra de-a binelea în drepturi.

– O altă tradiție din bătrâni spune că în această zi nu este bine ca pescarii să arunce peștilor în apa firimituri de mămăligă pentru că altfel peștii vor muri.

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Cum arată ISPITELE de la Insula Iubirii 2024! Mai PROVOCATOARE nu există
Cum arată ISPITELE de la Insula Iubirii 2024! Mai PROVOCATOARE nu există
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel,...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul ei iubit a fost găsit fără suflare într-un hotel din Miami
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute...
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume...
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte. Împăcarea, pecetluită cu flori!
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Kanye West confirmă intrarea în industria porno
Kanye West confirmă intrarea în industria porno
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
Câți bani a primit Loredana Groza pentru a poza goală: „Îmi era rușine să mai merg pe stradă…”
Câți bani a primit Loredana Groza pentru a poza goală: „Îmi era rușine să mai...
Acestea sunt zodiile care vor fi pe cai mari pentru tot restul anului. Gemenii și Vărsătorii sunt avantajați
Acestea sunt zodiile care vor fi pe cai mari pentru tot restul anului. Gemenii și...
Este obligatorie reducerea vitezei la trecere dacă nu sunt pietoni? Ce spune legea
Este obligatorie reducerea vitezei la trecere dacă nu sunt pietoni? Ce spune legea