Sir Alan Parker a murit! Regizorul avea 76 de ani

Publicat: 01/08/2020 | 11:46
Sir Alan Parker a murit! Regizorul avea 76 de ani

Sir Alan Parker, celebru regizor britanic, a murit la vârsta de 76 de ani, după o lungă suferință.

Britanicul a devenit cunoscut pentru numeroase pelicule de succes pe care le-a regizat, cum ar fi „Fame”, „Evita” sau „Bugsy Malone”. Din filmografia sa mai fac parte pelicule precum „Midnight Express”, „Mississippi Burning”, „The Commitments”, „Angela’s Ashes” sau „Birdy”.

Sir Alan Parker a fost, de asemenea, membru fondator al Sindicatului Regizorilor din Marea Britanie și preşedintele Consiliului britanic pentru Film.

Regizorul a fost înnobilat în 2002

Regizorul a murit vineri, după o lungă suferinţă și a lăsat în urmă o șoție îndurerată, cinci copii și șapte nepoți, scrie BBC.

Alan Parker a primit în 1995 titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE) şi a fost înnobilat în 2002. Născut la Londra în 1944, şi-a început cariera în publicitate pe un post de copywriter, iar în scurt timp avea să înceapă să scrie şi să regizeze spoturi publicitare.

În 1974 a regizat producţia BBC „The Evacuees”, câştigând un premiu BAFTA pentru regie – primul dintre cele 7 premii primite din partea Academiei Britanice de Film.

În 1984, Academia Britanică de Film i-a oferit prestigioasa distincţie Michael Balcon Award pentru excelenţă în cinematografia britanică.

Deşi nominalizat de două ori pentru regie, Alan Parker nu a câştigat niciodată premiul Oscar.

Foto: Shutterstock