Acasă » Showbiz » Showbiz intern » Romania risca sa fie condamnata la Curtea de Justitie a UE din cauza unei licitatii suspecte organizata de primaria condusa de Liviu Negoita!

Romania risca sa fie condamnata la Curtea de Justitie a UE din cauza unei licitatii suspecte organizata de primaria condusa de Liviu Negoita!

De: Cancan 09/04/2012 | 00:00
Romania risca sa fie condamnata la Curtea de Justitie a UE din cauza unei licitatii suspecte organizata de primaria condusa de Liviu Negoita!
Comisia Europeana a analizat cu atentie o licitatie organizata de primaria condusa de Liviu Negoita si a ajuns la concluzia ca procedurile legale nu au fost respectate in atribuirea unui contract de 110 milioane de euro.

O licitatie in valoare de 110 milioane de euro organizata de Primaria Sectorului 3 si contestata de Comisia Europeana ar putea atrage o sanctiune grava asupra Romaniei, respectiv condamnarea la Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Licitatia suspecta se refera la un contract de reabilitare a infrastructurii din sectorul 3 atribuit in 2009 de primaria condusa de Liviu Negoita catre Axela Constructii, AB Construct, Tehnologica Radion si Pro Cons XXI, firme care, de-a lungul anilor, au castigat numeroase alte contracte cu administratia locala.

Mai mult, acelasi grup de firme a avut castig de cauza si dupa ce licitatia a fost contestata oficial de ceilalti participanti, fara insa ca detaliile achizitiei sa fie publicate, nici pana astazi, in Jurnalul UE. Firma AB Construct este condusa de Bogdan Gruia, un apropiat al primarului Negoita, iar Tehnologica Radion este patronata de Theodor Berna, partener de afaceri intr-o alta firma cu Gruia.

De curand, reprezentantii Primariei Sectorului 3, condusa de Liviu Negoita, au transmis la Bruxelles argumentele pentru care Romania n-ar trebui sa fie sanctionata in acest caz, insa, potrivit unui document oficial obtinut de Mediafax, chiar si Ministerul Afacerilor Europene are rezerve fata de aceste motivatii, sanctionarea fiind considerata iminenta.

„Problemele licitatiei in valoare de 110 milioane de euro desfasurata de Primaria Sectorului 3 au fost semnalate cu mult timp in urma de Comisia Europeana. De atunci, Primaria Sectorului 3 si ceilalti responsabili nu au facut nimic pentru a repara aceasta situatie. Tot ce au facut autoritatile a fost sa-l protejeze pe primarul Liviu Negoita. Din cauza lui intreaga Romanie risca sa fie acum sanctionata de Comisia Europeana. Guvernul trebuie sa inceteze sa-si mai apere coruptii. Afacerile suspecte intreprinse de oameni precum Liviu Negoita nu numai ca dauneaza imaginii Romaniei in Europa, dar pot aduce dupa sine sanctiuni drastice pentru statul roman, pentru care vom plati cu totii”, sustine Catalin Ivan, liderul delegatiei PSD din Parlamentul European, intr-o declaratie remisa, luni, agentiei Mediafax.

Procedura de licitatie a fost contestata in 2009 la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) de societatile de constructii Mari Vila si Straco Grup, iar CNSC a dispus modificarea criteriilor de admitere la licitatie, in sensul reducerii pragului minim de solvabilitate de la 50% la 30% si diminuarii cifrei medii de afaceri obligatorii. Contestatia a vizat inclusiv oferta depusa in asociere de Axela Constructii, AB Construct, Tehnologica Radion si Pro Cons XXI, iar CNSC a dispus anularea raportului procedurii prin care oferta acestei asocieri a fost declarata castigatoare si reevaluarea ofertelor.

Modificarile privind criteriile de participare la licitatie au fost insa publicate de Primaria Sector 3 numai in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), nu si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar noul termen de depunere a ofertelor pe baza noilor conditii, mai accesibile, a fost fixat la doar trei zile, contractul fiind atribuit in final aceleiasi asocieri de firme Axela Constructii, AB Construct, Tehnologica Radion si Pro Cons XXI. Acordul-cadru a fost incheiat pe o perioada de patru ani, astfel ca se afla in executare si in prezent.

Comisia Europeana s-a sesizat si a atentionat autoritatile romane ca licitatia incalca normele UE privind achizitiile publice prin faptul ca modificarile operate pe parcurs au fost comunicate numai la nivel national, nu si prin intermediul Jurnalului Oficial al UE, pentru a se asigura un tratament egal tuturor firmelor din Uniune, si nici nu a acordat candidatilor un termen suficient pentru pregatirea ofertelor, acestia avand la dispozitie doar trei zile.

Un document oficial obtinut de Mediafax releva totodata ca oficialii UE considera ca firmele castigatoare si-au asumat un termen „fantezist” de doar doua zile pentru finalizarea documentatiei tehnico-economice, criteriu de atribuire a contractului cu o pondere de 15%, ceea ce releva ca oferta nu a fost de fapt evaluata obiectiv, precum si ca acestea au ofertat preturi care indica o „anomalie”, deoarece nu acopereau nici macar materialele necesare pentru realizarea lucrarilor.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Două ZODII vor fi favoritele astrelor în luna iunie. Nativii acestora vor fi extrem de împliniți luna viitoare
Două ZODII vor fi favoritele astrelor în luna iunie. Nativii acestora vor fi extrem de...
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de...
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Câți amanți a avut, de fapt, celebra Maria Tănase. Deși erau celebri, artista l-a iubit cu adevărat pe unul singur
Câți amanți a avut, de fapt, celebra Maria Tănase. Deși erau celebri, artista l-a iubit...
Meteorologii Accuweather anunță o vară istorică în România! Nu s-a mai întâmplat așa ceva în ultimii ani. Cum va fi vremea pe litoral?
Meteorologii Accuweather anunță o vară istorică în România! Nu s-a mai întâmplat așa ceva în...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după audierea la Parchet
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
O femeie a mărturisit cum i-a supraviețuit lui Casanova Killer, criminalul în serie care s-a lăudat că a ucis cel puțin 35 de oameni
O femeie a mărturisit cum i-a supraviețuit lui Casanova Killer, criminalul în serie care s-a...
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de lege
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa ceva
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Breaking news despre Florin Piersic!
Breaking news despre Florin Piersic!
Tavi Colen, momentele cumplite prin care a trecut după pierderea mamei sale. Amintirile de neprețuit și lecțiile învățate de la familie. „Cred că părinții mei nu și-ar dori ca noi să suferim”
Tavi Colen, momentele cumplite prin care a trecut după pierderea mamei sale. Amintirile de neprețuit...
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între româncă și actorul de la Bollywood. Acum e clar
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între...
ANIMAŢIE.
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este cocoș modern, Ștrulă!
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Cele mai VULNERABILE cod-uri PIN. Riscuri mari pentru cei au ales aceste coduri
Cele mai VULNERABILE cod-uri PIN. Riscuri mari pentru cei au ales aceste coduri
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Cum arată acum Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea. S-a afișat într-o ipostază rară pe Instagram
Cum arată acum Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea. S-a afișat într-o ipostază...
Alimentul pe care e bine să-l dai de pomană de Sfinții Constantin și Elena. Trebuie dus prima oară la biserică
Alimentul pe care e bine să-l dai de pomană de Sfinții Constantin și Elena. Trebuie...
Cinci zodii cu noroc la bani în iunie. Le așteaptă fericire și opulență
Cinci zodii cu noroc la bani în iunie. Le așteaptă fericire și opulență
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Tavi Colen, dezvăluiri incendiare despre idila cu Gabriela Cristea. ”Îmi pare rău”
Tavi Colen, dezvăluiri incendiare despre idila cu Gabriela Cristea. ”Îmi pare rău”
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Mandatul preşedintelui Zelenski expiră azi. De ce poate rămâne în continuare la conducerea Ucrainei, deşi alegerile sunt amânate
Mandatul preşedintelui Zelenski expiră azi. De ce poate rămâne în continuare la conducerea Ucrainei, deşi...
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO FORMĂ
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO...
Ziua din vară când acești nativi dau lovitura. Cine își va schimba viața
Ziua din vară când acești nativi dau lovitura. Cine își va schimba viața
Familia tinerei ucise în Sibiu, de iubitul drogat, mărturii CUTREMURĂTOARE: „Când am auzit, am căzut pe jos” / Mama fetei nu știa de relație
Familia tinerei ucise în Sibiu, de iubitul drogat, mărturii CUTREMURĂTOARE: „Când am auzit, am căzut...
Fosta iubită a Prinţişorului Craiovei trăieşte clipe de senzaţie într-o vacanţă de lux: Pentru totdeauna îndrăgostită
Fosta iubită a Prinţişorului Craiovei trăieşte clipe de senzaţie într-o vacanţă de lux: Pentru totdeauna...
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai frumoase texte și imagini cu urări pentru 21 mai
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și Ionela se pregăteau să se căsătorească peste câteva zile
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
Iulia Vântur, apel disperat către fani: ”Vă rog! Fiecare minut contează”. Ce i s-a întâmplat vedetei
Iulia Vântur, apel disperat către fani: ”Vă rog! Fiecare minut contează”. Ce i s-a întâmplat...
Județul din România care s-a depopulat masiv. Cu greu se mai găsesc candidații la primării
Județul din România care s-a depopulat masiv. Cu greu se mai găsesc candidații la primării
S-a lansat un nou post de televiziune! Este deja disponibil în rețeaua Digi
S-a lansat un nou post de televiziune! Este deja disponibil în rețeaua Digi
×