Coronavirusul a provocat o mulțime de pagube și a dat peste cap viața oamenilor. Toată lumea își dorește să elimine virusul COVID-19 și mai ales pagubele pe care le provoacă. Iar pentru acest lucru mii de voluntari sunt dispuși să se infectez pentru a ajuta la elaborarea unui vaccin.
Astfel a luat naștere un proiect destul de controversat care presupune infectare controlată a voluntarilor, pentru a putea grăbi cu câteva luni elaborarea unui vaccin. (CITEȘTE ȘI: ANUNȚUL PE CARE ÎI AȘTEPTAU TOȚI ROMÂNII! VACANŢELE DIN ÎN EUROPA SE VOR RELUA ÎN IULIE. CARE SUNT DESTINAȚIILE SALVATE)
Mai mult de 16.000 de persoane sunt dispuse să fie infectate cu virusul COVID-19 pentru a ajuta la elaborarea accelerată a unui vaccin, scrie CNN. Acești voluntari sunt în majoritate tineri, care s-au înscris într-un registru online, denumit ”1 Day Sooner”, unde au bifat că sunt interesați să fie expuși la noul coronavirus.
Ideea studiului a apărut prima oară pe 31 martie, într-un articol din Journal of Infectious Diseases, în care se sublinia că este nevoie de metode neconvenționale pentru a lupta cu virusul. „Fiecare săptămână fără vaccin va produce mii de decese la nivel global”, au spus autorii articolului, printre care se numără și un profesor de la Harvard, Marc Lipsitch.
Ca urmare a apărut la jumătatea luni lui aprilie proiectul „1 Day Sooner”, dezvoltat ca o organizație nonprofit. Conform ipotezei studiului fiecare zi în minus în cursa pentru descoperirea unui vaccin ar putea salva 7.120 de vieți.
Însă un asemenea proiect are nevoie în primul rând de aprobare din partea US Food and Drug Administration.
Metoda de lucru pe care „1 Day Sooner” o propune are la bază aproximativ 100 de voluntari care o să fie expuși în mod direct virusului. În cazul în care se vor primi aprobările necesare, infectarea s-ar putea face prin picături pentru nas. (VEZI ȘI: CAZ INCREDIBIL LA SATU MARE! O PACIENTĂ CU TULBURĂRI DE COMPORTAMENT A SĂRIT PE GEAMUL SPITALULUI ȘI A SUFERIT LEZIUNI MULTIPLE)
În prealabil, jumătate dintre voluntari ar trebui injectați cu un vaccin experimental, iar la cealaltă jumătate va fi urmărit un efect de tip placebo. Selectarea candidaților va fi făcută pe baza unui chestionar cu întrebări despre starea medicală a voluntarilor. Dacă proiectul va putea fi pus în aplicare, va avea nevoie și de sprijinul unui centru medical.
Pe 6 mai, Organizația Mondială a Sănătății a emis un raport în care a vorbit în premieră despre criteriile etice ale acceptabilității studiilor pe subiecți umani în contextul noului coronavirus.