ALARMANT. Carnea, fructele si legumele autohtone sunt pe cale de disparitie din piete si magazine In gama produselor aduse in Romania in cantitati uriase mai intra uleiul de floarea soarelui, carnea si produsele din carne, lactatele, bauturile alcoolice, zaharul si dulciurile. Ionela Chircu Romanii consuma, in general, produse care provin din import, in defavoarea celor autohtone. Patronatele din industria alimentara au anuntat ca aproximativ 90% dintre fructele si legumele care se comercializeaza in piete si in marile magazine de la noi din tara sunt aduse din strainatate si doar 10% sunt recoltate din Romania. Pe langa cantitatile mari de fructe si legume, mai importam de pe meleaguri straine ulei de floarea soarelui, carne si produse din carne, lactate, bauturi alcoolice, zahar, dulciuri. Potrivit Ministerului Agriculturii, anul trecut Romania a importat aproximativ 200 de tone de carne de porc, cu 11% mai mult decat in anul precedent. La ora actuala, comerciantii din tara noastra cumpara de la producatori straini cam 70% din necesarul de carne. In schimb, exportam orz, grau pentru hrana animalelor, seminte de floarea soarelui si carne de pasare.