Gustoasele mancaruri traditionale de Craciun si Anul Nou au o multime de efecte benefice asupra organismului. Evident, daca le vei gatit cat mai sanatos si le vei consuma cu moderatie. Astazi, invata sa prepari sanatos sarmalele si caltabosul pentru sarbatori.
# Sarmale
Ingrediente:
500 g carne tocata de porc, de preferat pulpa;500 g carne tocata de vita;70-80 g de orez;3 frunze de dafin;2 cepe uscate de marime medie;2 legaturi de patrunjel;2 linguri de untura de porc;100 g bulion/pasta de tomate;varza acra; piper dupa gust;sare dupa gust.
Mod de preparare:
Prepara un amestec din carnea tocata, orezul curatat si spalat in trei ape, ceapa taiata cubulete foarte mici, o legatura de patrunjel taiat marunt, putin bulion, piper si sare dupa gust. Ca sa inchege compozitia poti adauga un strop de apa iar ca sa se taie frumos pe farfurie, un colt de paine inmuiat in apa si dat prin masina de tocat. Amesteca foarte bine compozitia, apoi pregateste foile de varza. Taie frunzele in asa fel incat carnea sa poata fi impachetata cu usurinta. Dupa ce formezi sarmalele, aseaza-le intr-un vas mare tapetat cu foi de varza, dispuse concentric, in straturi succesive in forma de melc. La final adauga restul de pasta de tomate, frunzele de dafin si untura de porc. Umple vasul cu apa si baga-le la cuptor. Lasa cateva ore la fiert la foc domol, pana cand varza, carnea si orezul sunt fierte bine.
Beneficiile produsului asupra sanatatii
pulpa de porc – are in compozitia chimica o cantitate importanta de potasiu, fosfor, zinc, fier, magneziu oferind protectie oaselor, pielii si sistemului nervos; creste rezistenta organismului la boli autoimune, imbunatateste vederea si memoria;carnea de vita – este o sursa excelenta de saruri minerale si vitamine. Contine calciu, crom, nichel, seleniu, vitamina C, complexul vitaminic B; ea scade colesterolul „rau”, regleaza metabolismul, protejeaza ficatul, faciliteaza arderea grasimilor impiedicand depunerea acestora pe abdomen, coapse si fese;orezul – contine multe fibre, vitamina E, complexul B, mai ales B6, magneziu, cupru, fier, fosfor, potasiu, seleniu, zinc, acizi grasi nesaturati; compozitia sa chimica il indica in mentinerea densitatii osoase, prevenirea osteoporozei si a bolilor cardio-renale;patrunjelul – regleaza aciditatea gastrica, elimina crampele si stimuleaza detoxifierea;sarea – stimuleaza secretia gastrica, aduce tensiunea la valoarea normala in cazul in care aceasta este scazuta, faciliteaza digestia si tranzitul intestinal;piperul – detoxifica ficatul, induce somnul, calmeaza balornarile, stopeaza varsaturile si inlatura astenia;dafinul – contine un ulei volatil foarte util in indigestii, balonari, febra, sinuzita, reumatism, bronsita, astm, tuse;ceapa – are un continut bogat de uleiuri eterice cu acizi si vitamine bune pentru combaterea tusei, bolilor sezoniere, imbunatatirea auzului;pasta de tomate – previne tulburarile endocrine, intoxicatiile cu metale si imbunatateste imunitatea;untura de porc – are in compozitie zinc si tocoferol, substante care ajuta la combaterea constipatiei, tratarea hemoroizilor si a ranilor;varza acra – regleaza tractul digestiv, combate greata si este un bun detoxifiant ajutand la eliminarea reziduurilor;patrunjelul – elimina crampele, combate arsurile gastrice si detoxifica vezicula biliara si ficatul.
# Caltabos
Ingrediente:
1 kg de carne de porc (piept sau ceafa);2 cepe;1 pahar de orez;2 linguri untura de porc;sare, piper si coriandru dupa gust;1 pahar cu supa de carne de porc;mat de caltabos.
Mod de preparare:
Toaca ceapa marunt si pune-o la calit in untura. Peste carnea tocata si ea in prealabil, adauga supa de porc, ceapa, orezul, sarea, piperul si coriandrul. Umple matul de caltabos cu aceasta compozitie, leaga-l bine cu ata la ambele capete si inteapa-l din loc in loc ca sa nu crape. Pune-l intr-un vas incapator in apa rece cat sa-l cuprinda. Lasa caltabosul la fiert, la foc mic.
Beneficiile produsului asupra sanatatii
pieptul de porc – contine zinc, fosfor, fier, magneziu fiind recomandata pentru combaterea anemiei, asteniei sezoniere, cresterea imunitatii si buna functionare a sistemului nervos;ceapa – este eficienta in tratarea tusei, afectiunilor respiratorii si are rol adjuvant in imbunatatirea auzului; orezul – bogat in fibre, vitamine si saruri minerale, este cereala ideala pentru mentinerea sanatatii sistemului osos, prevenirea osteoporozei, a afectiunilor cardiace si renale;untura de porc – contine o serie de substante cu rol adjuvant in tratarea constipatiei, a hemoroizilor si a ranilor; sarea – iti regleaza tensiunea daca o ai scazuta, iti imbunatateste digestia si functionarea tranzitului intestinal; piperul – te ajuta sa dormi mai bine dupa mesele copioase de sarbatori, iti detoxifica ficatul, te scapa de balonare, varsaturi si astenie;coriandrul – este un bun calmant al durerilor abdominale, ajuta la normalizarea nivelului insulinei si colesterolului, reduce riscul de a deveni alergic, trateaza hemoroizii si varicele;supa de porc – faciliteaza digestia si regleaza tranzitul intestinal;matul de caltabos – contine acizi care regleaza metabolismul lipidic si glucidic.